Ενδιαφέρουσα εσπερίδα από την Αντικαρκινική για την πρόληψη και την ασφάλεια στην εργασία

Το απόγευμα της Δευτέρας (21/10), στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική Εσπερίδα, με τίτλο: «Η εφαρμοσμένη πρόληψη για υγεία και ασφάλεια μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας για την κοινωνία.», που διοργάνωσε το Παράρτημα Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.), σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος (Σ.Τ.Α.Ε.).

Η κ. Γεωργιάδου
Προλογίζοντας τη συγκεκριμένη Εσπερίδα, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε., κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.), έχει καθιερώσει μία ημέρα για την παγκόσμια υγεία και την ασφάλεια, με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματιών ασθενειών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η Δ.Ο.Ε.: 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο στον κόσμο, στα 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά εργατικών ασθενειών, 400.000 εργαζόμενοι συνεχώς χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες. Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα. Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του Παγκοσμίου Ακαθάριστου Προϊόντος. Συμπέρασμα: Η εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους από ό,τι οι πόλεμοι.» και ακόμη διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Η σημερινή Εσπερίδα, παρά τα ενδιαφέροντα θέματά της, επιπλέον είναι αφιερωμένη στη μνήμη όλων αυτών των εργατών, που έχασαν τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες ή από άγνοια ή από εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων ή έλλειψη μέτρων πρόληψης ή εκπαίδευσης.».

Ο κ. Οικονομίδης
Στη συνέχεια, ο Συντονιστής της Εσπερίδας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Σύμβουλος HSE Ασφαλείας Υγείας και Περιβάλλοντος, Δικαστικός Πραγματογνώμονας, μέλος του Δ.Σ. του Επιστημονικού Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδας και αναπληρωματικό μέλος του Σ.Υ.Α.Ε. του υπουργείου Εργασίας, κ. Ιωάννης Οικονομίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η διαρκής πρόληψη για την ασφάλεια και την υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με την αποφυγή των επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών, δεν έχει να κάνει μόνο με την εργασία. Έχει να κάνει με όλους μας, έχει να κάνει με όλον τον πληθυσμό. Έχει να κάνει με όλους μας σε όλες τις φάσεις του βίου μας. Έχει να κάνει κύρια με την ίδια μας την ύπαρξη. Είναι μια καθημερινή μάχη για να υπάρχει αύριο. Είναι το όφελος του καθενός και το όφελος όλων μας.».

Οι εισηγητές
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος Δ.Σ. Επιστημονικού Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδας (Σ.Τ.Α.Ε.) και επιστημονικό μέλος Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Υ&ΑΕ), κ. Παρασκευάς Βερώνης, ο οποίος εισηγήθηκε του θέματος: «Η Εφαρμοσμένη Πρόληψη Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας για τον εργαζόμενο, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία.».

Η Εσπερίδα συνεχίστηκε με την Ειδική Ιατρό Εργασίας, M.D., MSc Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών Εργασίας, κ. Ευγενία (Τζένη) Πανταζή, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Ο ρόλος των Ειδικών Ιατρών Εργασίας στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών».

Ακολούθησε η εισήγηση της Χημικού Μηχανικού στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.), Δρ. Εύη Γεωργιάδου, σχετικά με το θέμα: «Οι σημερινές προκλήσεις στην πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων και ο ρόλος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.», και αμέσως μετά ο Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Ειδικός Σύμβουλος για ασφαλή και υγιεινά κτήρια-Healthy Building Approach, Low carbon footprint buildings and Low EMF-SAFE Buildings και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοηλεκτρομαγνητικής Δρ. Θεόδωρος Μέτσης εισηγήθηκε του θέματος: «Επιπτώσεις από την ΗΜ Ακτινοβολία στους χώρους διαβίωσης και εργασίας».

Κατόπιν, η Χημικός MSc, Σύμβουλος Περιβάλλοντος, Σύμβουλος Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας και Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κ. Μαργαρίτα Βατίστα ανέπτυξε το θέμα: «Πρόληψη από την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών στην εργασία και στο σπίτι».

Η Εσπερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση του Μηχανολόγου Μηχανικού, Γενικού Διευθυντή της «RMS RISK MANAGEMENT SYSTEMS» και Προέδρου της Επιτροπής EFNMS Δρ. Γεώργιου Σκρουμπέλου σχετικά με το θέμα: «Υγεία και Ασφάλειας Εργασίας. Ας αρχίσουμε από την εκπαίδευση.», και ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Ψυχολόγου Ba, M.A., APA affiliate, Ειδικού Ψυχολόγου Εργασιακής και Οργανωτικής Ψυχολογίας, διαπιστευμένου Εκπαιδευτή, κ. Δημοσθένη Παναγιώτου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το σώμα και η χημεία του Stress. Οι σχέσεις τους με τον καρκίνο.».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απάντησαν οι εκλεκτοί ομιλητές της ενδιαφέρουσας αυτής εσπερίδας.

Παρουσίες
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ ο π. Σωτήριος, ο πρόεδρος του δημ. Συμβουλίου Ν.Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος κ. Παναγιώτης Βλασσάς, η δημ σύμβουλος Ν.Ιωνίας κ. Αναστασία Κλάρα, οι Διευθύντριες Κοινωνικής Πολιτικής-Προστασίας Δημόσιας Υγείας των Δήμων Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ.κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου και Λία Τσαπατσάρη αντίστοιχα, το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Ευγενία Χατζόγλου, η Γραμματέας του Α.Σ Τυφών κ. Μαρία Στασινοπούλου, η Γραμματέας του συλλόγου Ινεπολιτών-Κασταμονιτών κ. Λαμπρινή Σπανοπούλου, ο κ. Γίωργος Καραχάλιος π. Δ/ντής της ΕΡΤ και η Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος της Ε.Α.Ε. κ. Μοσχούλα Μπέστα.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ