Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου (2019-2020) των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» για τον εορτασμό των διακοσίων (200) χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, με κεντρικό θέμα: «Η Ποίηση του Αγωνιζόμενου Έθνους (1821-1974)», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (15/1), στον χώρο του ιδρύματος, μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο: «Παρουσία κι απουσία του Παύλου Μελά στη Νεοελληνική Ποίηση», με ομιλητή τον νεοελληνιστή συγγραφέα κ. Θεόδωρο Παντούλα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του «Ιδρύματος» κ. Ξάνθο Μαϊντά να αναφέρετε στο βιογραφικό του ομιλητή, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχει μία τιμητική διάκριση από το υπουργείο Πολιτισμού για τη συμβολή του στην προβολή και διάδοση της Ελληνικής Λογοτεχνίας.», καθώς και σε ορισμένα από τα πιο πρόσφατα συγγράμματα, τις μεταφράσεις και τις συμμετοχές του σε διάφορα συλλογικά έργα.
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο κ. Θεόδωρος Παντούλας, ο οποίος, αφού επισήμανε πως: «Φέτος είναι τρόπον τινά και έτος «Παύλου Μελά», γιατί συμπληρώνονται 150 χρόνια απ’ τη γέννησή του.» συνέχισε να αναπτύσσει το θέμα της ομιλίας του, μεταφέροντας στο κοινό εν πολλοίς άγνωστες ποιητικές αναφορές στον Παύλο Μελά, στηλιτεύοντας παράλληλα την απουσία πληθώρας αντίστοιχων ποιητικών εκφράσεων.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απάντησε ο κ. Παντούλας, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση του κ. Μαϊντά πως: «Αναρωτιέμαι πάνω σ’ αυτά που είπαμε (γιατί μιλήσαμε πολιτικά, μιλήσαμε εθνικά-πατριωτικά) τι θα είχε να προσφέρει η ποίηση αν δεν σιωπούσε και αν δεν γινότανε καταστροφικά εσωστρεφής. Εσωτερικότητα η ποίηση αλίμονο αν δεν έχει. Αλλά να μην έχει μία αποκλειστική εσωστρέφεια. Εγώ ποτέ μου δεν κατάλαβα τι θα πει ιδιωτικό όραμα. Ένα όραμα μόνον δημόσιο, του δήμου, μπορεί να είναι. Η ποίηση θα μπορούσε να μιλήσει και να συνυπάρχει και σε τέτοια πράγματα. Και κάπου δεν το έκανε. Κάπου κι εμείς οι ποιητές ακολουθούσαμε ευάλωτοι την ευμάρεια της ψεύτικης πολιτείας μας τα τελευταία χρόνια.».
Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε πως όλες οι ομιλίες που γίνονται και θα γίνουν μέχρι το 2021 θα εκδοθούν σε βιβλίο από το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης.».
Απόστολος Σαλονικίδης