Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας: Πρόσκληση συνεργασίας σε όσους κατάγονται από την Πελοπόννησο

ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ  
email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr

Νέα Ιωνία 30/9/2019

Από το Μωριά στη Ρούμελη!!
Ανοικτή πρόσκληση συμπόρευσης, συναντίληψης και συνεργασίας, με όσες και όσους κατάγονται από την Πελοπόννησο και διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στη Νέα Ιωνία.

Άγαλμα - Θεόδωρος Κολοκοτρώης

Ανταποκρινόμενη στη σχετική παράκληση δεκάδων φίλων μας αλλά και υλοποιώντας την καταστατική μας επιταγή να συμβάλουμε στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής της πόλης μας, η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας με σεβασμό, αίσθημα ευθύνης και πίστης στην προοπτική ενός δυναμικού μέλλοντος του τόπου μας, απευθύνεται σε εσάς, αγαπητές και αγαπητοί, συμπολίτες μας που κατάγεστε από τους Νομούς

 • Κορινθίας,
 • Αχαϊας,
 • Αργολίδας
 • Ηλείας,
 • Μεσσηνίας,
 • Λακωνίας και
 • Αρκαδίας.

Είμαστε οι Ρουμελιώτες και οι Ρουμελιώτισσες που προερχόμαστε από τους ορεινούς όγκους της Οίτης, της Γιώνας, του Τυμφρηστού, του Παρνασσού, των Βαρδουσίων, του Καλλιδρόμου, του Ελικώνα, του Ζυγού, των Αγράφων, των Ακαρνανικών Ορέων, από τόπους που μαρτυρούν ιστορική παρουσία χιλιάδων χρόνων και πολιτιστική προσφορά ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και σε ολάκερη την Οικουμένη.

Οι πρόγονοί μας κατοικούσαν και αγωνίζονταν να αναθρέψουν τις φαμελιές τους με την κτηνοτροφία, τις γεωργικές δουλειές στα καπνοχώραφα του Αγρινίου, τις βαμβακοκαλλιέργειες της Κωπαϊδας, τους ελαιώνες της Στυλίδας και της Άμφισσας, την αλιεία στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και στις λίμνες της Αιτωλίας. Οι πρόγονοί μας αποτέλεσαν τη ζύμη της Επανάστασης του 1821 και της Εθνικής Αντίστασης του 1940 – 1944.

Μετά την κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό, η ανεργία έπληξε τις επαρχίες της πατρίδας μας. Τότε τα αστικά κέντρα προσέφεραν δουλειά στους ανέργους επαρχιώτες. Πολλοί Ρουμελιώτες και Ρουμελιώτισσες στάθηκαν στη Νέα Ιωνία, έκαναν οικογένειες, ανέθρεψαν παιδιά, χάρηκαν εγγόνια, δούλεψαν σκληρά στις φάμπρικες και τα ορυχεία της Καλογρέζας, πρόκοψαν και σήμερα αποτελούν ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της πόλης μας.

Είναι τεκμηριωμένο ότι στη νεώτερη φάση της Ελληνικής ιστορίας οι πρόγονοί μας τάχθηκαν στο ίδιο μετερίζι του αγώνα, εκείνου για τον οποίο ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε « Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα… αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση»

Μια επανάσταση για την οποία ο Στρατηγός της Ρούμελης Γιάννης Μακρυγιάννης είπε «Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν (την πατρίδα) κι όλοι μαζί… Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ».»

Θεωρώντας ότι αυτά που μας ενώνουν, είναι πολλά, είναι και αυτά που μας χαλυβδώνουν, σας καλούμε να συμμετάσχετε ισότιμα και ισάξια στην Ομάδα  συμπόρευσης, συναντίληψης και συνεργασίας «Από το Μωριά στη Ρούμελη» με προοπτική

 • Τη σύσφιγξη των ιστορικών, κοινωνικών, πολιτιστικών μας σχέσεων
 • Τη διαμόρφωση ενός διαύλου επικοινωνίας και ανάδειξης ό,τι πιο δυναμικού υπάρχει στην πόλη μας
 • Τη διαβούλευση, προσδιορισμό και υλοποίηση θεματικά στοχευμένων δράσεων ιδιαίτερα εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,
 • Ό,τι άλλο προκύψει μέσα από την ώσμωση που θα ενθαρρυνθεί! Γιατί όπως λέει και ο ποιητής «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!»

Συντονιστές του εγχειρήματος αυτού αναλαμβάνουν οι κ. Απόστολος Καραγιάννης και Αθανάσιος Ραφτόπουλος.

Μπορείτε να δηλώνετε το ενδιαφέρον σας ως εξής , εν όψει της πρώτης συνάντησης της Ομάδας «Από το Μωριά στη Ρούμελη!»

Τηλέφωνο 690 689 24 64, (email) enosiroumeliotonionias@yahoo.gr, Facebook: Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας


ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr

Νέα Ιωνία 11/10/2019

Άξιος είη!

Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αγγέλλει την εκλογή από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, ως νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδας, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, χαιρετίζει την εκλογή του κ. Συμεών στην ιστορική, την ηρωοτόκο Μητρόπολη της Ρούμελης και τον καλωσορίζει εγκάρδια στον τόπο μας.

Αντιπροσωπεία μας θα παραστεί στην τελετή ενθρόνισης που θα γίνει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμία, μόλις ανακοινωθεί σχετικά.

Ευχόμαστε στο νέο Μητροπολίτη ακύμαντη και καλλίκαρπη ποιμαντορία. Οι συμπατριώτισσες και οι συμπατριώτες μας τον περιμένουν υιϊκά!

Άξιος είη!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ κ. ΣΥΜΕΩΝ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαίου 1977.Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και μεγάλωσε.

Από το 1995 έως το 2002 έλαβε διαδοχικά τα πτυχία του Τμήματος Νομικής και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο εκκλησιαστικό δίκαιο. Κατέχει επίσης πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα, τιμητικά διπλώματα στην βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές – ECDL.

Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου. Πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ´ εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο το 2001 και μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

Το 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και έλαβε το 2012 το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός.

Το 2011 διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας και μέχρι το 2014 υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 2014 έως το 2019 και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διεθυντής όλων των Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από το 2011 έως το 2018 υπηρέτησε ως εφημέριος και Προιστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου και ταυτοχρόνως στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων. Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Επισκοπής Θεσπιών.

Η εις επίσκοπον χειροτονία του ετελέσθη υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ συλλειτουργούντων και συμπροσευχομένων 36 Αγίων Αρχιερέων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.

Ως νόμιμος αναπληρωτής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου προήδρευσε και μετείχε ως μέλος σε πλήθος συλλογικών διοικητικών οργάνων διαφόρων εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και Φιλανθρωπικών Οργανισμών με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου εξακολουθεί να προεδρεύει ως αναπληρωτής του στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη», ενώ συγχρόνως κατέχει την θέση του Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Εκκλησιαστική Μέριμνα».

Έχει εκφωνήσει περίπου 3000 ομιλίες σε Ναούς και εκδηλώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ