“Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”: Εισηγήσεις θεμάτων για το επόμενο Δ.Σ.

Η θέση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την κατάργηση του ΟΠΑΝ

Νέα Ιωνία Αττικής, 11 Ιουνίου  2020

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

ΑΙΤΗΣΗ για εισαγωγή θέματος στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Πριν αναφερθούμε στην εισήγηση του θέματος τονίζουμε πως οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης ήταν μονόδρομος για να προαχθεί η δημοκρατική κουλτούρα της πόλης μας και είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές ανταλλαγές απόψεων, μέσα στην περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε να υιοθετήσει το Δ.Σ. της πόλης μας τις ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ιωνίας να πραγματοποιήσει την σύγκληση των επόμενων συνεδριάσεων του Δ.Σ. σε δια ζώσης συνεδριάσεις, σε κατάλληλο δημοτικό χώρο ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει τους δημοτικούς συμβούλους, δημότες αλλά και εκπροσώπους του τύπου με ασφάλεια και κρατώντας απαραίτητες αποστάσεις.

Ένας κατάλληλος δημοτικός χώρος που πληροί τα παραπάνω προαπαιτούμενα είναι το συνεδριακό κέντρο του δήμου όπου παρέχει αφθονία χώρου, μικροφωνική εγκατάσταση, τουαλέτες, χώρο στάθμευσης και βρίσκεται πλησίον του Δημαρχείου αλλά και του σταθμού “ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”, του ηλεκτρικού τρένου.

Ακολουθεί η εισήγηση του θέματος:

Όλοι μας έχουμε διαπιστώσει πως η νέα δημοτική αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της, με αυθαίρετη, δική της πρωτοβουλία, έχει αναρτήσει έξω από το δημαρχείο της Νέας Ιωνίας και από άλλα δημοτικά κτίρια, κίτρινη σημαία με τον δικέφαλο αετό η οποία δεσπόζει δίπλα στην Ελληνική σημαία και την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δήμαρχος φροντίζει σε κάθε φωτογράφηση εντός του δημαρχιακού μεγάρου να εμφανίζεται και να προκρίνει προς τα μέσα ενημέρωσης και τους δημότες, ένα νέο τριπλό συμβολισμό με πολιτικές αποχρώσεις που οφείλει να μας εξηγήσει.

Ιστορικά, για πρώτη φορά η σημαία αυτή , παρουσιάστηκε στο Βυζάντιο  και αποτελούσε το οικόσημο της οικογένειας των Παλαιολόγων και των Κατακουζηνών. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μέχρι τον διωγμό, ποτέ δεν υιοθετήθηκε σαν σημαία από τους Έλληνες της πόλης και γενικότερα των Μικρασιατών. Οι μόνοι οι οποίοι είχαν σημαία ήταν οι Πόντιοι    (η χαρακτηριστική σημαία με τον αετό με ένα κεφάλι ). Έκτοτε και μέχρι σήμερα η σημαία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί σαν σύμβολο από διάφορα αθλητικά σωματεία, τον Ελληνικό Στρατό αλλά και στα νεότερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν σημαία σε εκδηλώσεις της  ορθόδοξης εκκλησίας, από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Οι πρόσφυγες που έφτιαξαν την πόλη μας , μας δίδαξαν πολλά και μας πρόσφεραν τέχνη και πολιτισμό, παρά την κακή υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι αυτόχθονες συμπατριώτες, όμως σημαία δεν μας έφεραν, παρά μόνο εκείνη των Ποντίων.

Θεωρούμε ακατανόητη την κίνηση αυτή της δημάρχου και θεωρούμε  ότι σκηνές εντυπωσιασμού και αυθαίρετες ενέργειες δεν βοηθούν την πόλη μας, για το καλό της οποίας υποτίθεται ότι αγωνίζεται. 

Τονίζουμε , ότι οποιαδήποτε σύνδεση συμβόλων (της σημαίας και της μονομερής ανάρτησης της) από την δήμαρχο, με την εκκλησία και οποιαδήποτε εκκλησιαστικά ζητήματα,  είναι εκ του πονηρού και υποθάλπουν σκοπιμότητες, που μόνο η δήμαρχος γνωρίζει και πρέπει να εξηγήσει στους Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και η γενικότερη λειτουργία του Δήμου ως κυρίαρχο όργανο και δημόσιος φορέας οφείλουν να μην χαρακτηρίζονται  από θρησκευτικά σύμβολα και να υπηρετούν τις δημόσιες λειτουργίες και την τοπική κοινωνία με σεβασμό στους δημότες.

Αιτούμαστε: να γίνει, στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, συζήτηση για το θέμα αυτό και τις προεκτάσεις του. Να αναλυθούν από τη δημοτική αρχή  οι συμβολισμοί που θέλει να επιβάλει η δήμαρχος στα δημόσια, δημοτικά κτίρια και να εξηγήσει την μονομέρεια των αποφάσεων της από την αρχή της θητείας της. Επίσης προτείνουμε να αναλυθούν στο Δημοτικό μας Συμβούλιο τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων αυθαίρετης οικειοποίησεις συμβόλων.

Μετά από την συζήτηση του θέματος το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να πάρει θέση για το αν πρέπει να χρησιμοποιούνται με μονομερή τρόπο, σύμβολα εκτός της ελληνικής σημαίας και της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δημοτικά κτίρια.

Εκ μέρους της Παράταξης “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΛΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΛΙΛΙΑΝ ΑΘΥΜΑΡΙΤΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ
ΟΛΓΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ
ΟΛΓΑ ΑΚΙΑΝΙΔΟΥ


Νέα Ιωνία Αττικής, 11 Ιουνίου  2020

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

ΑΙΤΗΣΗ για εισαγωγή θέματος στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.


Πριν αναφερθούμε στην εισήγηση του θέματος  τονίζουμε πως οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης ήταν μονόδρομος για να προαχθεί η δημοκρατική κουλτούρα της πόλης μας και είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές ανταλλαγές απόψεων, μέσα στην περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε να υιοθετήσει το Δ.Σ. της πόλης μας τις ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Εκτιμώντας εκ νέου την υγειονομική κατάσταση και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ιωνίας να πραγματοποιήσει την σύγκληση των επόμενων συνεδριάσεων του Δ.Σ. σε δια ζώσης συνεδριάσεις, σε κατάλληλο δημοτικό χώρο ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει τους δημοτικούς συμβούλους, δημότες αλλά και εκπροσώπους του τύπου με ασφάλεια και κρατώντας απαραίτητες αποστάσεις.

Ένας κατάλληλος δημοτικός χώρος που πληροί τα παραπάνω προαπαιτούμενα είναι το συνεδριακό κέντρο του δήμου όπου παρέχει αφθονία χώρου, μικροφωνική εγκατάσταση, τουαλέτες, χώρο στάθμευσης και βρίσκεται πλησίον του Δημαρχείου αλλά και του σταθμού του ηλεκτρικού τρένου “ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

Ακολουθεί η εισήγηση του θέματος:

Η επανένταξη των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης μας στη μαθητική διαδικασία ξεκίνησε, σταδιακά, από τις 11 Μαΐου. Επανένταξη κατά την οποία απαιτείται τα σχολεία της πόλης να λειτουργήσουν υπό ειδικό καθεστώς ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι όροι υγιεινής.

Σαν δημοτική παράταξη θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώσουμε τους γονείς και τους δημότες για τις προτεραιότητες που βάζουμε στην νέα διαδικασία λειτουργίας των σχολείων της πόλης μας.

Επισημαίνουμε πως η διοίκηση του Δήμου πρέπει να λάβει σοβαρά τις παρακάτω παρατηρήσεις και να βρει λύσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Για τα σχολεία της Νέας Ιωνίας, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι:

 • Παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες για καθαρισμό λόγω κορονοϊού.
 • Υπάρχει ανάγκη πρόσληψης περισσότερων καθαριστών για να επιτευχθεί  αρτιότερος καθαρισμός των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
 • Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων για τη νέα σχολική περίοδο τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου
 • Η δημοτική αρχή οφείλει να πιέσει την κεντρική κυβέρνηση και την περιφέρεια ώστε να βρεθούν λύσεις για εύρυθμη και με ασφάλεια  λειτουργία των σχολείων, όπου απαιτείται να υπάρχουν και περισσότερες θέσεις εργασίας και  θα εξασφαλίζονται όλα  τα παραπάνω.
 • Πρέπει να υπάρξει αναγνώριση του έργου των εργαζόμενων καθαριστών οι οποίοι ήταν στην πρώτη γραμμή σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και είναι υποχρέωση της διοίκησης η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας πρέπει να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
 • Η δημοτική αρχή οφείλει να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις και να μην αφήνει να αιωρούνται φήμες που γεμίζουν ανασφάλεια τους εργαζόμενους στους εργασιακούς τους χώρους.

Ακολουθούν ερωτήσεις για συζήτηση προς  την Δήμαρχο και την αντιδήμαρχο παιδείας στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου.

 1. Πως διαμορφώσατε  το ωράριο εργασίας των καθαριστών κατα την περίοδο που ήταν κλειστά τα σχολεία και η εργασία τους αφορούσε άλλους δημοτικούς χώρους  (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων);

 Στη σύμβαση εργασίας  δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για τετραγωνικά και ωράριο εργασίας.

 • Η νέα σχολική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από τις άλλες χρονιές, δηλαδή 1 Σεπτεμβρίου αντί για 10 που συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Πότε θα καλεστούν οι εργαζόμενοι καθαριστές ώστε να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις έργου ώστε να ξεκινήσουν τον γενικό καθαρισμό που απαιτείται πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου;

 • Οι νέες υγειονομικές συνθήκες απαιτούν καθαρισμό πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Αυτό προϋποθέτει ωράριο εργασίας και άρα αλλάζει τη σχέση εργασίας από σύμβαση έργου σε εξαρτημένη εργασία.

Ποιά είναι η πρόβλεψη της δημοτικής αρχής για τις νέες εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων καθαριστών;

Ποιά είναι η πληροφόρηση που έχετε απο την κεντρική κυβέρνηση για τη νέα μορφή των συμβάσεων;

 • Ποιά έιναι η άποψη και η στάση της δημοτικής αρχής για την απομάκρυνση δύο σχολικών καθαριστριών από το σχολικό συγκρότημα του 11ου και 15ου Δημοτικού, στην πλατεία Τσαλδάρη;
 • Τι απαντάει η δημοτική αρχή για τη διαδικασία κρίσης μέσω γραπτής αναφοράς και ερωτηματολογίων που επιβάλλεται στους διευθυντές, παρά τις αντιδράσεις τους;

Ακολουθεί πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

 1. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας οφείλει να διασφαλίσει, με κάθε τρόπο, την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των σχολείων υπό το πρίσμα των νέων υγειονομικών δεδομένων.
 • Ο Δήμος Νέας Ιωνίας αναγνωρίζει το έργο των εργαζόμενων καθαριστών οι οποίοι ήταν στην πρώτη γραμμή σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και προασπίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα.
 • Ο Δήμος Νέας Ιωνίας εγγυάται πως δεν θα υπάρξει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.
 • Ο Δήμος Νέας Ιωνίας θα προσλάβει ικανό αριθμό νέων καθαριστών,  για να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία της πόλης μας σε βοήθεια των ήδη υπαρχόντων καθαριστών.
 • Ο Δήμος Νέας Ιωνίας οφείλει να ολοκληρώσει των σχεδιασμό για ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων για τη νέα σχολική περίοδο τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.
 • Η δημοτική αρχή οφείλει να πιέσει την κεντρική κυβέρνηση και την περιφέρεια ώστε να βρεθούν λύσεις για εύρυθμη και με ασφάλεια  λειτουργία των σχολείων, όπου απαιτείται να υπάρχουν  περισσότερες θέσεις εργασίας για να εξασφαλίζονται όλα  τα προαναφερθέντα.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο της  Νέας Ιωνίας θα αντιδράσει στην εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου όπου εκτός των άλλων προβλέπει  χρήση καμερών στις αίθουσες διδασκαλίες των παιδιών και αναγραφή της διαγωγής σε επίσημα πιστοποιητικά, στιγματίζοντας το μέλλον  της μαθητιώσας νεολαίας.

Εκ μέρους της Παράταξης “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΛΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΛΙΛΙΑΝ ΑΘΥΜΑΡΙΤΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ
ΟΛΓΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ
ΟΛΓΑ ΑΚΙΑΝΙΔΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ