Ενότητα για τη Νέα Ιωνία: Ενημέρωση για τις προτάσεις μας στο δημ. συμβούλιο

Η θέση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την κατάργηση του ΟΠΑΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ  31η ΚΑΙ 32η  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ 

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

H  31η και 32η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας πραγματοποιήθηκαν  την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

31η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. —  ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2021

Για τον γενικό προϋπολογισμό που πέρασε την Παρασκευή πρέπει να τονίσουμε ένα σημαντικό οικονομικό δεδομένο. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας ξεχρέωσε το 2020 ένα δεκαετές δάνειο της τάξεως των 10.000.000 ευρώ για το οποίο πλήρωνε, περίπου, 800.000 ευρώ κάθε χρόνο. Αυτή η αποπληρωμή δίνει τη δυνατότητα για ανακατανομή των χρημάτων αυτών σε άλλες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων των κατοίκων της Νέα Ιωνίας.

Πρόταση της Παράταξής μας ήταν και παραμένει, να μπει ένα προοδευτικό αποτύπωμα στην πόλη από το θεσμό του Δήμου προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας.

Eίχαμε προτείνει στη διοίκηση του Δήμου :

  1. υπάρξει εντονότερη φροντίδα στα σχολεία, με απολυμάνσεις, μάσκες, αντισηπτικά και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο. Τα μηνύματα που έρχονται από τους διευθυντές των σχολείων είναι πιεστικά και ζητούν άμεσες λύσεις.
  2. Δήμου να λειτουργήσουν δημοκρατικά και να  πραγματοποιούν τα Διοικητικά τους Συμβούλια με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς με χρήση mail.
  3. χρηματοδοτούνται επαρκώς, να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν αφού εδώ και καιρό υπολειτουργούν όπως για παράδειγμα το Δημοτικό Ωδείο, οι δραστηριότητες του οποίου έχουν σταματήσει.

Η επόμενη μας παρέμβαση είχε να κάνει με το κομμάτι του πολιτισμού, όπου υπάρχει η διαπίστωση, πως αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και θα πρέπει να τους παρασχεθεί οικονομική βοήθεια άμεσα..

Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής περιορίστηκαν κυρίως στα ανελαστικά έξοδα, αυξημένα ποσά σε προμήθειες πρασίνου, λουλούδια κλπ, σε ποσά για τη μισθοδοσία  νέων συμβασιούχων, με το παράθυρο που άνοιξε η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του τυφώνα που έπληξε και την πόλη μας τον προηγούμενο μήνα και τέλος έκανε αναφορά για προοπτική μελετών χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ ή Περιφέρεια, χωρίς να υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Ήταν χαρακτηριστικό ότι στις τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, υπήρξε κοινή διαπίστωση του γεγονότος ότι η πρόταση της διοίκησης είναι περιορισμένης δυναμικής και ουσιαστικά χωρίς προτάσεις για το νέο έτος.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον προϋπολογισμό έκλεισε δυστυχώς, με κάποιες ατυχείς δηλώσεις της δημάρχου, ότι τα τεχνικά έργα που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο, είναι έργο της τωρινής δημοτικής αρχής(!). 

Τα τεχνικά έργα προγραμματίστηκαν, σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και χρηματοδοτήθηκαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Διοίκηση. 

Ήταν όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν. Τώρα υλοποιούνται απλώς.

Η δήμαρχος καπηλεύεται δηλαδή το έργο των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων λόγω της δικής της ανεπάρκειας.

32η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. 

Στην 32η συνεδρίαση στα πλαίσια της αποδοχής της τελευταίας τακτικής επιχορήγησης

για τα σχολεία του Δήμου μας, τονίστηκε ξανά προς τη δημοτική αρχή η αναγκαιότητα για προσφορά tablets στους μαθητές του Δήμου μας.

Ένα κενό που δεν έχει καλυφθεί από την κεντρική κυβέρνηση αλλά και δεν προβλέφθηκε στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021.

Θεωρούμε πως ο θεσμός της αυτοδιοίκησης πρέπει να έχει ευαισθησία και ισχυρή παρέμβαση στα κοινωνικά θέματα και όχι να αναλώνεται σε «έργα βιτρίνας» όπως π.χ. ο φετινός Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, διάρκειας ολίγων ημερών, που κόστισε 40.000 ευρώ 

ενώ τα καταστήματα θα υπολειτουργήσουν με το νέο σύστημα αγορών και την κοινωνία να βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας.

Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στις δράσεις του Δήμου. Χρειάζονται και οι παρεμβάσεις καλλωπισμού για καλή ψυχολογία αλλά χρειάζονται και παρεμβάσεις ουσίας όπου μέχρι στιγμής είναι ανύπαρκτες.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Δημοτική Παράταξη

“ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

email: enotita2019@hotmail.com

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here