“Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”: γιατί αποχωρήσαμε από το τελευταίο δημ. συμβούλιο

Η θέση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την κατάργηση του ΟΠΑΝ

27 Μαίου 2020
Νέα Ιωνία Αττικής

Τη Δευτέρα 25 Μαίου πραγματοποιήθηκε η 15η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ιωνίας. Η συνεδρίαση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν των υπολοίπων και για το λόγο ότι το έκτο και τελευταίο θέμα με εισηγητή τη Λαϊκή Συσπείρωση αφορούσε την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που θα καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης λίγες ημέρες μετά την συνάντηση της Δημάρχου με μικρή μερίδα τοπικών επιχειρηματιών όπου  έδωσε συγκεκριμένες υποσχέσεις, αγνοώντας το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης αλλά και την πρόσφατα συσταθείσα διαπαραταξιακή επιτροπή.

Η διαδικασία του Δ.Σ. ξεκίνησε με πολλές και εύστοχες ερωτήσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης που συνοδεύτηκαν από ελλιπείς απαντήσεις από τη Δημαρχο. Επειδή το φαινόμενο των πρόχειρων απαντήσεων που εμπλουτίζονται με ανακρίβειες από την πλευρά της Δημάρχου,  είναι σύνηθες σε αυτή τη δημαρχιακή περίοδο η Παράταξη μας κατέθεσε γραπτώς τις ερωτήσεις και περιμένουμε γραπτές απαντήσεις από το γραφείο Δημάρχου.

Τα πρώτα τέσσερα θέματα ήταν υπηρεσιακού χαρακτήρα αλλά δόθηκε η ευκαιρία μέσα από την ανάλυση τους να γίνει σύνδεση με την κεντρική πολιτική και τις μνημονιακές δεσμεύσεις που επιβάλλουν διαδικασίες στοχοθεσίας και ασφυκτικά πλαίσια λειτουργίας των Δήμων.

Στο πέμπτο θέμα συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τα σχολεία της πόλης αλλά και γενικότερα θέματα του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία. Κατατέθηκαν πολύ σοβαρές απόψεις και προβληματισμοί από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και υπήρχε σύγκλιση στο συμπέρασμα ότι η  κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νομοσχέδιο που προωθεί κάμερες στα σχολεία, επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής σε γραπτά πιστοποιητικά  και διάφορα άλλα αναχρονιστικά έως σκοταδιστικά μέτρα. Περιμέναμε την δήμαρχο ή την αρμόδια αντιδήμαρχο παιδείας να πάρει θέση αλλά η δημοτική αρχή, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων αρνείται να σχολιάσει την πολιτική πραγματικότητα.

Στο έκτο και τελευταίο θέμα συζητήθηκε η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που θα καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Υπενθυμίσαμε πως υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής η οποία θα μελετήσει και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο λύσεις για τα προβλήματα της οικονομικής ύφεσης.

Η σύσταση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής ήταν μία πρόταση της Παράταξης μας που υιοθετήθηκε από την Παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και τη δημοτική αρχή.

Η Παράταξη μας “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”, η Παράταξη “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” αλλά και η δημοτική αρχή δια μέσω του αντιδημάρχου οικονομικών επιχειρηματολόγησαν για την αναγκαιότητα της λειτουργίας της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και την ανάγκη στήριξης των δημοτών σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα μέχρι τη χρονική στιγμή που πήρε το λόγο η Δήμαρχος και άρχισε έναν λεκτικό πόλεμο προς πάσα κατεύθυνση πυροδοτώντας ένα πολεμικό κλίμα έντασης. Από την αναίτια επίθεση της Δημάρχου  δεν ξέφυγε ούτε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος όταν αναγκάστηκε να της ζητήσει να χαμηλώσει την αδικαιολόγητη ένταση κατηγορήθηκε από τη Δήμαρχο ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του !!!

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η αποχώρηση δύο δημοτικών παρατάξεων μεταξύ των οποίων και η “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά της δημάρχου αφού πρώτα επαναλάβαμε πως θα στηρίξουμε τη λειτουργία της επιτροπής σαν απόφαση του Δ.Σ., δείχνοντας έμπρακτα στήριξη σε κάθε προοδευτική και δημοκρατική κίνηση της δημοτικής αρχής ή άλλης παράταξης.

Σαν Δημοτική Παράταξη εκφράσαμε την κριτική μας στους άξονες τους οποίους έχει επιλέξει να κινείται η Δήμαρχος εγκλωβίζοντας με την πρακτική της όχι μόνο το Δημοτικό μας Συμβούλιο αλλά και την δημοτική της διοίκηση.

Ο πρώτος άξονας που τηρεί η δήμαρχος  με θρησκευτική ευλάβεια είναι το τρίπτυχο “επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία”.

Ο δεύτερος  άξονας τον οποίο έχει επιλέξει να ακολουθεί  είναι τα αποσπασματικά μέτρα και η προχειρότητα που εξυπηρετούν την επικοινωνιακή τακτική.

Αυτές οι επιλογές, πλέον, γίνονται φανερές. Απουσιάζει η πολιτική στήριξη στα θεσμοθετημένα όργανα όπως η Διαπραταξιακή Επιτροπή αφού προωθούνται “λύσεις” και “υποσχέσεις” που αφήνουν μικροπολιτικό ίχνος σε μία πολύ δύσκολη εποχή όπου απαιτείται σύμπνοια.

Κυρία δήμαρχε τις κρίσιμες στιγμές και στις κρίσεις δεν αρκεί η επικοινωνιακή τακτική. Στις κρίσεις χρειάζονται αποφάσεις, σχέδιο και δράσεις. Θα έπρεπε να είχατε κάνει ομάδες που να επεξεργάζονται τομεακά σχέδια και χαρτογράφηση των αναγκών ανά συνοικία της πόλης. Θα οφείλατε να έχετε κάνει εισηγήσεις και προτάσεις στην διαπαραταξιακή επιτροπή και στους αντιδημάρχους σας για να συζητηθούν από όλες τις παρατάξεις αλλά κινείστε σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Φροντίζετε να εξυπηρετείτε όποιον επισκεφθεί το γραφείο σας αντί να σχεδιάζετε με τους καλοπληρωμένους, επιστημονικούς σας συμβούλους, αναπτυξιακά σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης.

Η Δημοτική μας Παράταξη θα σταθεί δίπλα στους δημότες, τους επιχειρηματίες της πόλης αλλά και στη δημοτική αρχή ώστε όλοι μαζί να τεκμηριώσουμε τις καλύτερες δυνατές  λύσεις και να εγγυηθούμε την υλοποίηση τους.

Για το λόγο αυτό προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την σύσταση και λειτουργία της ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ώστε να υπάρχουν κοινά διαμορφωμένες λύσεις και να εφαρμοστούν οριζόντια σε κλίμα σύμπνοιας που απαιτούν οι συνθήκες.

Δημοτική Παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ