Ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους η επίδειξη παραδοσιακών παιχνιδιών

“Η πλατεία ήταν γεμάτη, με το νόημα που ‘χει κάτι”,  λέει το τραγούδι του Σαββόπουλου και αυτό πράγματι συνέβη την Τετάρτη το απόγευμα (16/10) στην πλατεία Μακελλαράκη στον Περισσό. Εκεί  συναντήθηκαν μικροί και μεγάλοι Ιωνιώτες… και έπαιξαν παιχνίδια μιας άλλης εποχής που ξύπνησαν μνήμες στις μεγαλύτερες ηλικίες και ενθουσίασαν τις μικρότερες.

Το χαρούμενο συμβάν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ΙΩΝΙΚΩΝ ΜΕΡΩΝ 2019 του δήμου Ν. Ιωνίας με συνδιοργανωτές τον «Ιωνικό Σύνδεσμο», την «Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», τον «Α. Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ Νέας Ιωνίας» και την « Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νέας Ιωνίας».

Με μοναδική διάθεση οι διοργανωτές έκαναν επίδειξη πολλών παιχνιδιών που άφησαν εποχή, ζέσταναν καρδιές και ζωγράφισαν χαμόγελα ειδικά στους μεγαλύτερους. Η νοσταλγία μεγάλη για άλλους χρόνους όπου τα πράγματα ήταν πιο απλά, το γέλιο έβγαινε αβίαστα και το μυαλό γεννούσε ιδέες για τους πολλούς που ήταν ανάγκη μέσα στη φτώχια η επιβίωση. Η εφευρετικότητα των παιδιών των παλιών δεκαετιών για παιχνίδια που γέμιζαν με φωνές τις γειτονιές ήταν μεγάλη.

Ενδεικτικά από τους οργανωτές παρουσιάστηκαν τα πατίνια με τα ρουλεμάν, τα τζιτζίλια, το ξυλίκι, το μαντήλι, τις σβούρες, ο κρυφτοντενεκές, τα τσέρκια, τα φυσοκάλαμα, οι μπάλες από κουρέλια, τα βαρελάκια, το εφτάπετρο, το σχοινάκι, ο χαρταετός, ο καραγκιόζης, το μαντήλι, τα ξυλοπόδαρα, τα πεντόβολα, οι τσουβαλοδρομίες και πολλά ακόμη απλά στην κατασκευή τους και στο παίξιμό τους παιχνίδια.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε  ο κ. Κώστας Τσαγκαράκης (τ. πρόεδρος του Α. Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ Νέας Ιωνίας) και χαιρέτησε η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Ελένη Χατζή, καθώς και εκπρόσωποι των διοργανωτών. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν γονείς με τα παιδιά τους που άλλα κοιτούσαν με περιέργεια και άλλα συμμετείχαν με έκδηλο ενθουσιασμό.

Χαρακτηριστικά μιλώντας στους παρευρισκόμενους ο κ. Τάκης Κωστιδάκης είπε:
“Τα παιχνίδια είναι πάρα πολλά. Εμείς έχουμε εδώ περίπου τριάντα πέντε. Έχουμε συγκεντρώσει, οι τρεις Σύλλογοι και τώρα με την προσθήκη των Παλαιών Προσκόπων, πάνω από εβδομήντα πέντε παιχνίδια. Η επιθυμία μας είναι, εδώ και χρόνια, να τα βγάλουμε σε βιβλίο. Δεν ξέρω πως θα το κατορθώσουμε, αν μπορούμε να πάρουμε μια βοήθεια είτε από τον Δήμο είτε από κάποιους άλλους ανθρώπους – κάποιοι ηλικιωμένοι που μπορούν να μας υποδείξουν και κάποια άλλα παιχνίδια που πιθανόν δεν έχουμε εμείς, η συλλογή αυτή να αυξηθεί. Μιλάμε για παιχνίδια που παίζαμε στη Νέα Ιωνία γιατί πιθανά να υπάρχουν και κάποια άλλα παιχνίδια που παίζανε σε άλλες πόλεις. Μας ενδιαφέρουνε τα παιχνίδια περισσότερο αυτά που παίζανε εδώ. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, έχουμε απευθυνθεί και έχουμε πάει σε σχολεία της Νέας Ιωνίας και εκτός Νέας Ιωνίας”.

Δηλώσεις στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ
Η εφημερίδα μας μίλησε με τους οργανωτές οι οποίοι μας είπαν:

Ελένη Χατζή, Αντιδήμαρχος
Αφιερώνουμε αυτές τις μέρες στους πρόσφυγες, γιατί πράγματι είναι οι πρόσφυγες που έκαναν τις γειτονιές αυτής της πόλης να ανθίσουν. Τα παιδιά σήμερα, απ’ ότι γνωρίζουμε και έχουμε ζήσει όλοι οι γονείς, ασχολούνται με παιχνίδια τεχνολογίας. Αν και είμαι Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής, ωστόσο είμαι υπέρ της παράδοσης. Τα παιδιά πρέπει να έχουν μια ισορροπία, δεν μπορεί να είναι εθισμένα με το tablet ή το κινητό ή την τηλεόραση. Τα παραδοσιακά παιχνίδια ήταν αυτοδημιούργητα, το κάθε παιδί έφτιαχνε μόνο του το παιχνίδι του με δικά του υλικά. Αυτό βοηθούσε στην ανάπτυξη του μυαλού, την ευστροφία, έκανε τα παιδιά πιο δραστήρια, πιο ενεργητικά και ζούσαν έξω. Έτσι, σήμερα τα παιδιά θα έχουν τουλάχιστον μια εικόνα και θα επιμείνουμε στον Δήμο σε αυτό, έτσι ώστε να γίνει κτήμα των παιδιών, ο τρόπος που παίζανε οι παλιότεροι.

Ευάγγελος Βασιλείου, Πρόεδρος Α. Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ Νέας Ιωνίας»
Η εκδήλωση έχει ξεκινήσει από το 2010, πάντοτε σε συνεργασία με τον Ιωνικό Σύνδεσμο και με την Ένωση Καππαδοκών. Αυτά τα παιχνίδια ξυπνάνε μνήμες και δημιουργούν καινούριες για τα νέα παιδιά που έρχονται εδώ. Βγάζουμε τα παιδιά από τα διαμερίσματα, τα φέρνουμε στις παιδικές χαρές. Τα βγάζουμε από τους υπολογιστές, να έρθουν να παίξουν με παραδοσιακά παιχνίδια, να τους τα δείξουμε. Να τους δείξουμε τρόπους που μπορούν να παίξουν με άλλα πράγματα.

Τάκης Κωστιδάκης, επίτιμος πρόεδρος Ιωνικού συνδέσμου
Θα κάνουμε επίδειξη περίπου τριάντα παιχνιδιών. Παιχνίδια της δεκαετίας του ’50 και του ΄60. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν, αλλά είναι τόσο πολλά τα παιχνίδια που είναι αδύνατο να παίξουν με όλα. Θα παίξουμε λίγο εφτάπετρο, λίγα μήλα, πατίνια κλπ. Νοσταλγούμε εκείνη την εποχή και από αγάπη κάνουμε αυτή την εκδήλωση.

Δημήτρης Χατζηκυριάκος, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Νέας Ιωνίας
Συμμετέχουμε και εμείς ως συνδιοργανωτές. Τα παιχνίδια αυτά είναι κατ’ επέκταση όσων πρεσβεύει ο προσκοπισμός, είναι χειρωνακτικά και ακονίζουν το μυαλό. Είμαστε εδώ με τον πρόεδρο κ. Όμηρο Ακιανίδη.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ