Επαγγελματίες της Εστίασης δίνουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους στον Υπουργό Ανάπτυξης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εφημερίδα μας δέχεται πολλαπλά μηνύματα από μικρούς και μεσαίους εμπόρους της τοπικής αγοράς που τα καταστήματά τους είχαν κλείσει με κρατική εντολή ή πλήττονται, σε σημαντικό βαθμό, ώστε με πολύ μεγάλη δυσκολία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το click away δεν λειτούργησε ικανοποιητικά, ούτε πριν ούτε τώρα, ενώ οι αγορές εντός λειτουργούν για συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες επιχειρήσεων. Η κατάσταση είναι πλέον προβληματική, αφού η Αγορά υπολειτουργεί για πολλούς μήνες, τα λουκέτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα μεγέθη της ανεργίας αυξάνονται. Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες και τα μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από χιλιάδες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις.

Η στήριξη από την Πολιτεία είναι υπαρκτή μεν, αλλά ελλιπής, όπως κατά κόρον δηλώνουν οι Φορείς των Μικρομεσαίων και τα Επιμελητήρια, προτείνοντας σειρά επιπλέον μέτρων. Ουσιαστικά τα μέτρα που λειτούργησαν είναι ο δανεισμός από το Κράτος(επιστρεπτέα προκαταβολή) που εν μέρει θα είναι επιχορήγηση και η μείωση των ενοικίων. Στην πραγματικότητα η Εστίαση, ο Πολιτισμός, η Ψυχαγωγία, ο Τουρισμός και η Άθληση οδηγούνται σε μαρασμό, ενώ πολλές άλλες επαγγελματικές κατηγορίες αγωνιούν για το μέλλον τους. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν βλέπουν φως στο τούνελ, η ύφεση, τα λουκέτα και η ανεργία αναμένεται να εκτιναχτούν.

Οι τοπικές αγορές, όπως της Ν.Ιωνίας, έχουν επιπλέον τις δικές τους ιδιαιτερότητες και προσδοκούν μια στήριξη από τον Δήμο και την Περιφέρεια, προσδοκώντας μια ουσιαστική συζήτηση με τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Όπως προαναφέραμε η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.GR αφουγκράζεται την αγωνία των εμπόρων και επαγγελματιών της πόλης μας, συζητά μαζί τους, συμπάσχει ως μικρομεσαία επιχείρηση και στηρίζει κάθε αίτημά τους.

Σε πρόσφατη επικοινωνία τους με την εφημερίδα μας, επαγγελματίες από τον χώρο της Εστίασης της Ν.Ιωνίας μάς ζήτησαν να αναδείξουμε το ζωτικό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και μας έστειλαν το παρακάτω κείμενο ενός ιδιοκτήτη καταστήματος Εστίασης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ως απάντηση στον Υπουργό Ανάπτυξης όταν του είπαν ότι θα του παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους κι εκείνος το αποδέχθηκε, χαρακτηρίζοντάς το αργότερα ως λεκτική υπερβολή.

Ωστόσο η επιστολή αντανακλά με εξαιρετικό τρόπο και με χιούμορ αυτά που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Εστίασης και γιαυτό την δημοσιεύουμε.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης


Επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης,

Ονομάζομαι Θεσσαλονίκης Δημήτριος και είμαι ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης «Καρντάσης». Μετά τις χθεσινές δηλώσεις σας σε τηλεοπτικό πάνελ, σας ενημερώνω ότι σας έχουν σταλεί τα κλειδιά της επιχείρησής μου μέσα σε ένα φάκελο με τις κάτωθι οδηγίες:

1. Τον κωδικό του συναγερμού για την είσοδο στο κατάστημά μου. Πιθανόν να έχει κοπεί το ρεύμα, διότι η ΔΕΗ προβαίνει ακόμη και τώρα σε διακοπές ηλεκτροδότησης στα κλειστά μαγαζιά!

2. Στην αποθηκούλα με τα προϊόντα ξηράς τροφής, παρακαλώ ελέγξτε τις ημερομηνίες, διότι εδώ και 10 μήνες κάποια έχουν λήξει! Πετάξτε τα ούτως ή άλλως. Έχω ήδη καταστρέψει πολλά και έχω χαρίσει πολλά αυτό τον χρόνο! Κοντά στις 10.000 ευρώ τα υπολογίζω.

3. Σας αφήνω στο μικρό γραφειάκι του καταστήματος μου, τα κλειδιά από το 1ο συρτάρι, όπου έχω όλους τους λογαριασμούς νερού, αερίου, τηλεφώνου, ρεύματος, ΑΕΠΙ, δημοτικών τελών, τεχνικού ασφαλείας, δόσεων εφορίας, ΙΚΑ, δανείων, προστίμου πολεοδομίας, λογιστή, συνδρομές επιμελητηρίων, security, προγράμματος παραγγελιοληψίας και κάποια άλλα που δεν θυμάμαι!

4. Επίσης, το μικρό κλειδί με τον κωδικό που αναφέρω ανοίγει το κουτί ασφαλείας χρημάτων, που είναι άδειο όπως καταλαβαίνετε, αλλά θα σας χρειαστεί εσάς σίγουρα, λόγω της βεβαιότητάς σας για την επάρκεια των έως τώρα κρατικών παροχών!

5. Στο τέλος κάθε μήνα περνάνε και τα 6 άτομα που εργάζονται στο κατάστημά μου εδώ και 20 χρόνια για την έξτρα παροχή ενίσχυσης, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθουν με 534 ευρώ στα πάγια έξοδα τους. Πρόκειται για εξαίρετους οικογενειάρχες. Τους 2 τελευταίους μήνες δεν κατάφερα να τους βοηθήσω. Εσείς πιστεύω πως σίγουρα θα τα καταφέρετε καλύτερα από εμένα!

6. Υπάρχει και ένα εξώδικο για το κατάστημα από τον ιδιοκτήτη, διότι έχει λήξει το συμβόλαιο μίσθωσης και δεν δέχεται να το παρατείνει για έναν χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε, με τις 2.000 επιστρεπτέα που πήρα 5 φορές δεν μπόρεσα να του καταβάλω τις οφειλές από το 60% του ποσού που μου αναλογούσε, συν το ένα κανονικό ενοίκιο Οκτωβρίου και θέλει να πετάξει εσάς πλέον έξω!

7. Μη λάβετε υπόψη σας κάποια χαρτιά προσωπικών μου δανείων και εξόδων που δεν μπόρεσα να τακτοποιήσω, αν και δανείστηκα από συγγενείς μου για τη διαβίωση εμού και της οικογένειάς μου, διότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της κάποιο ποσό και για εμάς τους επιχειρηματίες!

8. Τέλος, σας γράφω και το μυστικό των δυο σπεσιαλιτέ του καταστήματος του σαλονικιώτικου πατσά και φυσικά τις σουπιές γιαχνί. Προσοχή στο γιαχνί!!! Θα χρειαστείτε μπόλικα κρεμμύδια, που θα επιβαρύνουν το φορτίο σε δάκρυα, που ήδη έχετε. Φυσικά, εμείς ελπίζουμε και στο βασικό συστατικό, που είναι η αγάπη στις συνταγές μας, ώστε να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και από εσάς και πιστεύουμε βάσει των λεγομένων σας, ότι και αυτό το ξέρετε καλά. Βέβαια πάλι, αν δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή από συνεργάτες/συμβούλους και από τα άλλα 9 υπουργεία που νομοθετούν για εμάς -με πτυχία εξωτερικού φυσικά- χωρίς εμάς!

Υ.Γ. Θερμή παράκληση να κατανοήσετε κι εσείς, σας παρακαλώ, το μερίδιο του φορτίου που θα πάρετε από το κακό που βρήκε τη χώρα, όπως έκανα εγώ τόσο καιρό, και αν που και που ακούτε και καμία σαχλαμάρα από τους ειδικούς της κυβέρνησης, δώστε τόπο στην οργή… έτσι και αλλιώς από εδώ και στο εξής ταβερνιάρης θα είστε!

Κύριε Υπουργέ, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία! Θεσσαλονίκη, Τρίτη 2/2/2021

Με εκτίμηση,

Συντονιστική Επιτροπή «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης»

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ