Επιστολή – καταγγελία για τηλεκπαίδευση

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Γ.Σεφέρης τιμά την εργατική Πρωτομαγιά

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 Κυρίες , Κύριοι των δημοτικών αρχών

Καθημερινά βιώνουμε τις τραγικές επιπτώσεις της αντιλαϊκής διαχείρισης της  κυβέρνησης  απέναντι  στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον τομέα της Παιδείας.

Μπήκε Δεκέμβρης και τα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία παραμένουν και εντείνονται με ευθύνη της κυβέρνησης, τόσο στα Ειδικά Σχολεία, που λειτουργούν υποστελεχωμένα, όσο και στα Γενικά Σχολεία, όπου η εξ αποστάσεως πραγματοποιείται μόνο χάρη στην ηρωική προσπάθεια εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν εξοπλισμό και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στην όποια εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται στην εξ αποστάσεως, αφού 4 με 5 παιδιά  σε κάθε τάξη δε συμμετέχουν λόγω έλλειψης υπολογιστή  ενώ πολλά «συμμετέχουν» με κινητό!

Στις συνθήκες αυτές τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο με δεδομένα και τα μεγάλα κενά στην παράλληλη στήριξη που η κυβέρνηση δεν καλύπτει εκμεταλλευόμενη την πανδημία και τα κλειστά σχολεία και επιχειρεί να τα καλύψει με  εσωτερικές  μετακινήσεις!

Ιδιαίτερα σοβαρά παιδαγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα εγείρονται για τα νήπια-προνήπια, που καθηλώνονται καθημερινά 2,5 ώρες μπροστά στις οθόνες, για να παρακολουθήσουν ένα πολύ βαρύ για την ηλικία τους ηλεκτρονικό πρόγραμμα.

Αποδεικνύεται σε κάθε βήμα ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη και πρέπει να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα, που τα σωματεία μας πρότειναν και στη διάρκεια της πρώτης πανδημίας και από το καλοκαίρι εν αναμονή της δεύτερης πανδημίας, ώστε να έχουμε σύντομα ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική έχει φέρει χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στο «δεν πάει άλλο», μέσα στις οποίες και πολλές οικογένειες εκπαιδευτικών, αφού μέσα στα σπίτια τους πρέπει να εργαστεί γονιός με τηλεργασία και να παρακολουθήσουν τα παιδιά τηλε – εκπαίδευση, με μέσα πενιχρά και ίντερνετ που σέρνεται! Τα δε δημόσια σχολεία μπορούν να στηρίξουν στην καλύτερη των περιπτώσεων 2-3 συναδέλφους να εργαστούν από αυτά, συνήθως ούτε αυτούς.

Αυτή η αντιλαϊκή και αντι-εκπαιδευτική πολιτική πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα και των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Αυτό αποτυπώνεται και στα μέχρι τώρα στοιχεία, που ζητήσαμε ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» και η Ομοσπονδία μας και έχουν συγκεντρώσει οι διευθυντές/ντριες  των Δημοτικών και οι Προϊστάμενες  των Νηπιαγωγείων.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία από όλα τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία φαίνεται ότι περισσότερα από 70 παιδιά  κατά μέσο όρο σε κάθε δήμο, δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και ο αριθμός θα ανέβει, περισσότερα από 250 παιδιά παρακολουθούν από κινητό, πράγμα απαράδεκτο, ενώ τα ίδια τα σχολεία διαθέτουν ελάχιστο εξοπλισμό.

Άρα η εξ αποστάσεως, για την οποία κομπάζει η Υπ. Παιδείας, γίνεται και στην περιοχή μας χάρη στην ηρωική προσπάθεια των ίδιων των εκπαιδευτικών, αλλά και την ηρωική προσπάθεια και το ξεζούμισμα των γονιών.

Κανένα Δημοτικό και Νηπιαγωγείο δεν έχει παραλάβει ως σήμερα κανέναν υπολογιστή ή τάμπλετ από το Υπουργείο Παιδείας ή τους Δήμους μας!

Άλλωστε με βάση και τις αποφάσεις  κάποιων σχολικών επιτροπών από πουθενά δεν προκύπτει ότι με 5 τάμπλετς  που θα διαθέσουν ανά σχολείο καλύπτονται οι ανάγκες!.

Επιπλέον, στους   Δήμους  της περιοχής μας οι πρόεδροι  των ΔΕΠ και των σχολικών επιτροπών  αντί να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη  καλούν τα  μέλη τους να στείλουν επιστολικά την άποψη και την ψήφο τους  με την απαράδεκτη μέθοδο της   δια περιφοράς συνεδρίαση για θέματα όπως η απευθείας ανάθεση  εργασιών, καθορισμός  ορίων, προαγωγές – υποβαθμίσεις  σχολείων κ.ά. όπου απαιτείται η υποβολή ερωτήσεων, ανταλλαγή επιχειρημάτων, αριθμός  μαθητών ανά  σχολική μονάδα, χάρτες κ.λ.π. μέχρι την τελική απόφαση.

Κυρίες και Κύριοι των  Δημοτικών Αρχών,

Απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και οι Δημοτικές Αρχές παίρνουν θέση και δυστυχώς δε συμπαρατάσσονται στην πλειοψηφία τους με τις λαϊκές μορφωτικές ανάγκες, αλλά στηρίζουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική αφού με την ως τώρα στάση σας:

  • Στηρίζετε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όταν ως Δημοτικές Αρχές αναπαράγετε την κεντρική προπαγάνδα της κυβέρνησης, καθώς δηλώνατε τον Σεπτέμβρη ότι όλα είναι έτοιμα, ενώ γνωρίζατε ότι η κυβέρνηση δεν είχε πάρει κανένα μέτρο για να λειτουργήσουν και να παραμείνουν ανοιχτά και ασφαλή τα σχολεία.
  • Στηρίζετε την αντιλαϊκή πολιτική, όταν κάνατε και σεις τις καθαρίστριες λάστιχο και η καθαριότητα των σχολείων απείχε κατά πολύ από τις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας.
  • Στηρίζετε την κυβερνητική πολιτική, όταν, ενώ ο Σύλλογός μας και οι γονείς των νηπίων-προνηπίων διαμαρτύρονταν για την ανύπαρκτη κτηριακή υποδομή για τη Δίχρονη ή αργότερα για τις αίθουσες-κουτιά, εσείς ταυτιστήκατε με τις κυβερνήσεις πρώην και νυν στο ζήτημα αυτό.
  • Στηρίξατε την αντιλαϊκή πολιτική, όταν, ενώ οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων αγωνίζονταν για όσα όλη η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί, εσείς αντί να ήσαστε μαζί τους, τους λέγατε κομματικά υποκινούμενους ή προσπαθούσατε να «καταπνίξετε» τις κινητοποιήσεις τους.
  • Στηρίζετε την αντιλαϊκή πολιτική, όταν δε βγαίνετε να καταγγείλετε την αντιεκπαιδευτική πολιτική, που «φόρτωσε» την εξ αποστάσεως στις πλάτες γονιών και εκπαιδευτικών, όταν καθησυχάζατε τους γονείς για τάμπλετς,  που….. θααα έφταναν στα σχολεία και δεν έφτασαν 9 μήνες μετά και τώρα τα ξανατάζει το Υπουργείο για τέλος Γενάρη του 2021 και το ίδιο κάνετε και σεις!
  • Στηρίζετε την κυβερνητική πολιτική, όταν δε διαθέτετε έστω ένα μικρό μέρος από τις δύο χρηματοδοτήσεις covid και για τον εξοπλισμό και φυσικά σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε να διαθέτετε τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα για εξοπλισμό και να το παρουσιάζετε ως παροχή του Δήμου.

Μετά όμως και την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών 4/12 για  Έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της Χώρας συνολικού ποσού ύψους 50.000.000€ προς κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών τους αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορονοϊού COVID-19 η οποία βέβαια προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της υποχρηματοδότησης κατανέμοντας  στους δήμους της περιοχής μας:  283.321,35 ευρώ για τη  Νέα Ιωνία, 201.284,88 ευρώ για το Ηράκλειο, 105.104,92 ευρώ για τη Μεταμόρφωση και  114.098,58 ευρώ για τη Λυκόβρυση – Πεύκη, ποσά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται  στην κάλυψη των αναγκών για τις οποίες κατευθύνονται, δεν θα έχετε την παραμικρή δικαιολογία να μη διαθέσετε ευρώ για την κάλυψη του τεχνολογικού εξοπλισμού τουλάχιστον των καταγεγραμμένων αναγκών που και…… πάλι θα σας αποστείλουμε. 

Είναι χρήματα του ελληνικού λαού που δεν θα δίνονταν αν δεν υπήρχε η οργανωμένη και επίμονη αγωνιστική απαίτηση εκπαιδευτικών – γονιών –  μαθητών ακόμη και σε συνθήκες απαγόρευσης των κινητοποιήσεων.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ                                        ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ