Επιστολή μαθήτριας του 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας προς τον Δήμαρχο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΓΚΟΤΣΗ

ΙΟΝΙΑΝΕΤ: Λάβαμε το παρακάτω email από τον αναγνώστη μας κ. Πάτση, εκπαιδευτικό των σχολείων μας, με επιστολή της μαθήτριας του 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Ραφαηλίας Καπίρη η οποία γράφει στον Δήμαρχο κ. Γκότση. Με χαρά μας ανταποκρινόμαστε και δημοσιεύουμε την επιστολή.

ΤΟ E-MAIL ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Αγαπητέ κ. Μαγκαναδέλλη, γεια σας!

Η ιστοσελίδα σας ΙΟΝΙΑΝΕΤ, μας ενημερώνει για τη  Νέα Ιωνία.  Για το λόγο αυτό σας στέλνουμε μια επιστολή που έγραψε η μαθήτρια ου 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Καπίρη Ραφαηλίας, προς το Δήμαρχο για ένα θέμα της περιοχής μας.  Νομίζω είναι πολύ αξιόλογο και μιλά για την Νέα Ιωνία όπως την θέλουν στο μέλλον τα παιδιά και ίσως το βρείτε ενδιαφέρον να το αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας, έτσι ώστε να λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα και ίσως να συζητηθεί.

Σας στέλνω την ιστοσελίδα του Λογοτεχνικού Εργαστηριού Πολύχρωμα Θρανία του 6ου  Γυμνασίου της Νέας Ιωνίας, https://polyxromathrania.blogspot.com/ της ομάδας εκείνης που δούλεψε για τα συγκεκριμένα προβλήματα,  στην οποία αναρτούμε εργασίες των μαθητών, λογοτεχνικές και δοκιμιακές. Και αυτό έχει ενδιαφέρον. Οι εργασίες που εκδώσαμε πέρυσι με τίτλο «Ψηφίδες και χρώματα» έχουν και εργασίες για τη Νέα Ιωνία.

Σας ευχαριστώ,

Με εκτίμηση
Μιχάλης Πάτσης
εκπαιδευτικός

Ακολουθεί η επιστολή

Επιστολή προς το Δήμαρχο της Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση της Ραφαηλίας Καπίρη, μαθήτριας του 6ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας «Η αναδειχθεί η Ελευθερούπολη, να γίνει διατηρητέα συνοικία»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή την είδηση ότι ο συνοικισμός της Ελευθερούπολης κινδυνεύει να «γκρεμιστεί», προκειμένου να χτιστούν σύγχρονα κτήρια – πολυκατοικίες, αλλά και να καταστραφεί από καιρικά φαινόμενα λόγω της αδιαφορίας αρκετών ανθρώπων, σας γράφω την παρούσα επιστολή, ως μαθήτρια του 6ουΓυμνασίου και μέλος του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου.

Αρχικά, όπως γνωρίζετε, μπορεί η Νέα Ιωνία να είναι μια αστική περιοχή, όμως ιστορικά δημιουργήθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22 και την ανταλλαγή πληθυσμών.

Τα σπιτάκια αυτά ήταν οι πρώτες κατοικίες για πρόσφυγες από την Καππαδοκία, τη Σμύρνη, το Αϊβαλί και άλλες πολιτείες της Ιωνίας. Συνεπώς, έχουν μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς αποτελούν ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Η αναπαλαίωση και η συντήρηση του οικισμού της Ελευθερούπολης αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τη μεγάλη προσφορά των προσφύγων στις τέχνες, τα γράμματα, αλλά και την οικονομία της χώρας και συλλήβδην στη διαμόρφωση της Ελληνικής ταυτότητας.

Υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι τρόποι για να αξιοποιηθούν. Αρχικά, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μουσεία λαϊκής τέχνης. Είναι γνωστό ότι η ρεμπέτικη μουσική ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες που μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα την πολιτιστική τους παράδοση. Ακόμη, θα μπορούσε να μετατραπούν σε χώρους όπου θα εκτίθενται δημιουργίες και αντικείμενα προσφύγων που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον πνευματικό χώρο, όπως οι λογοτέχνες Σεφέρης, Βενέζης, Θεοτοκάς, ο ζωγράφος Φώτης Κόντογλου και πολλοί άλλοι.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να εκτίθενται φωτογραφικό υλικό, βίντεο, που θα αφορά την καταστροφή της Μικράς Ασίας και που θα μπορούν να τον επισκέπτονται, όχι μόνο οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, αλλά όλοι οι Έλληνες μικροί και μεγάλοι.

Ακόμη, δεδομένου ότι οι οικισμοί αυτοί φιλοξένησαν πρόσφυγες θα μπορούσαν και σήμερα να μετατραπούν σε ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων.

Επιπλέον, ο συνοικισμός της Ελευθερούπολης διαθέτει μια απαράμιλλη ομορφιά, καθώς και ένα είδος ξεχωριστής αρχιτεκτονικής, με όμορφα στενά που το καθένα σε οδηγεί μέσα στις μικρές γειτονιές. Ένας αέρας αρχοντιάς και ένας ανάλαφρος τόνος ευγένειας διαγράφεται στις γωνιές αυτού του συνοικισμού. Δυσάρεστο θα αποτελεί το γεγονός της καταστροφής αυτής της περιοχής, διότι διαθέτει τεράστια συναισθηματική αξία για τον τόπο μας.

Εν κατακλείδι, εγώ και οι συμμαθητές μου είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αναδείξουμε τον συνοικισμό της Ελευθερούπολης και να κρατήσουμε τη φλόγα εκείνης της εποχής ζωντανή. Έτσι, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις – θεατρικά – αφίσες  που θα δημιουργήσουμε θα πετύχουμε τον στόχο μας και θα ευαισθητοποιήσουμε όλους τους κατοίκους.

Είμαι βέβαιη, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μου, το οποίο είναι και αίτημα της πλειοψηφίας τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και τον συμμαθητών μου.

Με εκτίμηση,
Καπίρη Ραφαηλία, μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου της Νέας Ιωνίας

Την επιστολή συνυπογράφουν και τα μέλη του Λογοτεχνικού Εργαστηριού του 6ου Γυμνασίου της Νέας Ιωνίας που την άκουσαν.
Οι μαθητές: Ρίνας Άγγελος, Καπάρου Ελεονώρα, Σιμιτζόγλου Μαρία, Ραράκου Θεοφανία, Λιαποδημήτρη Κατερίνα, Χατζηευφραιμίδης Μάριος, Χατζηγεωργίου Άγγελος, Μαρούδας Αθανάσιος, Οικονομοπούλου Αγγελίνα,  Παπαθανασοπούλου Δέσποινα, Παπαγεωργίου Σοφία, Καλέτσιος Βασίλης. Οι εκπαιδευτικοί: Μαλλή Μαρία, Πάτσης Μιχάλης.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ