Ερωτήσεις της “Ενότητας για τη Νέα Ιωνία” προς το δημ. συμβούλιο

Η θέση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την κατάργηση του ΟΠΑΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

Νέα Ιωνία Αττικής, 14 Σεπτεμβρίου  2020

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ προς την Δήμαρχο, τους αρμόδιους αντιδημάρχους, προέδρους νομικών προσώπων και δημοτικούς συμβούλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η: ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα με ένα ιδιαίτερο καθεστώς λειτουργίας λόγο κορονοϊού. Ευχόμαστε στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους γονείς υγεία, καλή και παραγωγική χρονιά.

Η λειτουργία των σχολείων συνοδεύεται από πολλά ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή που αφορούν τις ενέργειες της για την εξασφάλιση των απαραίτητων υγειονομικών συνθηκών ώστε να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι όροι υγιεινής.

Τα ερωτήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο βάρος καθώς υπάρχουν, πρόσφατες, επιστολές διευθυντών σχολικών μονάδων προς τη διοίκηση του Δήμου όπου αναφέρουν προβλήματα στον καθαρισμό και την απολύμανση των κτιρίων που καθιστά την τήρηση των υγειονομικών κανόνων πολύ δύσκολη!

Υπενθυμίζουμε πως ο Δήμος Νέας Ιωνίας δέχθηκε οικονομική ενίσχυση της τάξης των 430.000 ευρώ μέσα στον Απρίλιο για να ανταπεξέλθει στην υγειονομική κρίση και τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία της Νέας Ιωνίας.

Ρωτάμε την Δήμαρχο:

 1. Πόσοι σχολικοί καθαριστές έχουν προσληφθεί για τη νέα σχολική χρονιά;
 2. Πόσοι σχολικοί καθαριστές απασχολούνται στα σχολεία της Νέας Ιωνίας, με ποια σχέση εργασίας και με ποια καθήκοντα;
 3. Γιατί υπάρχουν σχολικές μονάδες με ελλιπή στελέχωση καθαριστών όπως καταγγέλλουν έμπειροι εκπαιδευτικοί;
 4. Ποιός είναι ο κύκλος απολυμάνσεων που έχει προγραμματιστεί από το Δήμο μας και ποιος θα τον υλοποιήσει;
 5. Υπήρχαν ελλείψεις σε μάσκες και αντισηπτικά κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων;
 6. Πόσες προστατευτικές μάσκες έχει προμηθευτεί ο Δήμος μας για να δωρίσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συνεισφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία και να βοηθήσει γονείς και εκπαιδευτικούς;
 7. Με ποια διαδικασία αποκτήθηκαν, από το Δήμο, οι προστατευτικές μάσκες και ποιο το κόστος προμήθειας τους;
 8. Ποιές επιπλέον ενέργειες, επιλέγει  η δημοτική αρχή, ώστε να θωρακίσει τα σχολεία της Νέας Ιωνίας εκμεταλλευόμενη την οικονομική ενίσχυση των 430.000 ευρώ ;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Η υγειονομική κρίση που ξεκίνησε τον Μάρτιο και η γενική καραντίνα δημιούργησε πληθώρα οικονομικών και εργασιακών προβλημάτων.

Με πρόταση της Παράταξης μας ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ δημιουργήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και με ευθύνη λειτουργίας της δημοτικής αρχής, Διαπαραταξιακή Οικονομική Επιτροπή  με στόχο να ελέγξει τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου μας και να εκτιμήσει το μέγεθος των οικονομικών απαλλαγών που θα προσφέρει ο Δήμος Νέας Ιωνίας στους δημότες, τους κατοίκους και τους τοπικούς επαγγελματίες.

Υπενθυμίζουμε πως:

 • ο Δήμος Νέας Ιωνίας δέχθηκε οικονομική ενίσχυση της τάξης των 430.000 ευρώ μέσα στον Απρίλιο για να ανταπεξέλθει στην υγειονομική κρίση και τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία της Νέας Ιωνίας.
 • Ο Δήμος μας έχει απαλλαγεί από ετήσιο δάνειο της διοίκησης Χαραλάμπους οικονομικής τάξης 800.000 ευρώ ανά έτος, το οποίο αποπληρώθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ρωτάμε την Δήμαρχο:

Με ποιος τρόπους σχεδιάζει η δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί το οικονομικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την αποπληρωμή του δανείου της διοίκησης Χαραλάμπους αλλά και την επιχορήγηση των 430.000 ευρώ;


ΕΡΩΤΗΣΗ 3η: ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ

Η ενέργεια της Δημοτικής Αρχής να αλλοιώσει τον ιστορικό χώρο του Μνημείου του μπλόκου της Καλογρέζας αφαιρώντας τα 22 δέντρα που αντιστοιχούν στους 22 εκτελεσμένους αντιστασιακούς και των ονομάτων τους είναι αήθης και είναι βεβήλωση της ιστορίας.

Απαιτούμε  την άμεση αποκατάσταση τού Μνημείου του μπλόκου της Καλογρέζας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων και

Ρωτάμε την Δήμαρχο:

Με ποια απόφαση προχώρησε σε αυτή την μονομερή ενέργεια;


ΕΡΩΤΗΣΗ 4η: ΙΩΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην ακύρωση των Ιωνικών Ημερών χωρίς διάλογο με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης που παραδοσιακά συνδιοργανώνουν τη σημαντική αυτή, πολιτιστική, κατάκτηση της πόλης μας. Έτσι ακριβώς προχώρησε και στην ακύρωση του “Φεστιβάλ Καραγκιόζη” χωρίς καμία συνεννόηση με τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές.

Ρωτάμε την Δήμαρχο:

 1. Γιατί δεν προχώρησε σε διάλογο με τους συλλόγους της πόλης μας, ως όφειλε;
 2. Γιατί δεν προχώρησε, έστω, σε διοργάνωση διαδικτυακών πολιτιστικών εκδηλώσεων;
 3. Αν θα υλοποιήσει την πρόταση της Παράταξης μας στην Οικονομική Επιτροπή για στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της Νέας Ιωνίας με γενναία χρηματοδότηση για να προωθήσουν δράσεις πολιτισμού;

ΕΡΩΤΗΣΗ 5η: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ

Πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη υπηρεσιακού εγγράφου του Προϊσταμένου του Τμήματος Συντηρήσεων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κατα το οποίο ο Προϊστάμενος απευθύνεται προς τη Δήμαρχο και τονίζει πως:

 •  το θέμα της λειτουργίας των παιδικών χαρών είναι πολύ σοβαρό
 •  είναι εκ του νόμου υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί από την χρήση τους ,
 • δεν είναι νόμιμο να  παρακάμπτεται,
 • δεν είναι νόμιμο  να μην ενημερώνεται  και να μην συμμετέχει για θέματα που άπτονται άμεσα της δικής του ευθύνης,
 •  έχει την προφορική ενημέρωση τόσο από τεχνίτες της υπηρεσίας αλλά και από  κάποιον εργολάβο , ότι κατ΄εντολή  της Διοίκησης δεν θα ενημερώνεται  στο εξής για τα θέματα των παιδικών χαρών εν γένει , για τα οποία είναι υπεύθυνος .

Με βάση αυτό το ιδιόμορφο εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται παρατηρείται σε προισταμένους και εν γένει εργαζόμενους του Δήμου,

Ρωτάμε την Δήμαρχο:

 1. Ποιός είναι ο προγραμματισμός για τη συντήρηση των παιδικών χαρών του Δήμου και πόσο δυναμικό του Τμήματος απασχολείται για να τον υλοποιήσει ;
 2. Γιατί παρεμποδίζεται το σοβαρό έργο της συντήρησης των παιδικών χαρών παροπλίζωντας τον Προιστάμενο του τμήματος ο οποίος έχει και τη νομική ευθύνη για σε περίπτωση ατυχήματος;
 3. Υπάρχει κλήση σε απολογία του Προϊσταμένου και για ποιό λόγο;

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Παράταξης “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΛΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΛΙΛΙΑΝ ΑΘΥΜΑΡΙΤΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ
ΟΛΓΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ
ΟΛΓΑ ΑΚΙΑΝΙΔΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ