Ερώτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δημ. συμβούλιο για μη εφαρμογή δικαστικής απόφασης

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης του λαού!

Προς Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κύριο Κ. Κουλούρη

Κοινοποίηση:
Δήμαρχο Ν.Ιωνίας κ. Δ. Θωμαϊδου
Πρόεδρο ΟΠΑΝ κ. Ι. Ιωάννου. 

ΘΕΜΑ: Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο – ψήφισμα – απόφαση 

Κυρία Δήμαρχε,

το θέμα της ερώτησης που υποβάλλουμε, αφορά το πολύ σοβαρό ζήτημα της διασφάλισης όλων ανεξαιρέτως των εργασιακών Δικαιωμάτων των εργαζομένων του Δήμου, από την πλευρά της παράταξής σας ως Δημοτικής Αρχής που σήμερα Διοικεί τον Δήμο και τα ΝΠΔΔ, αλλά και από την άρνησή τους, να  εφαρμόσουν Δικαστικές αποφάσεις, που δικαιώνουν εργαζόμενους, των οποίων τα δικαιώματα καταπατήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Γκότση και ακόμη χειρότερα συνεχίζουν να καταπατώνται και να παραβιάζονται από τη δική σας Δημοτική Αρχή με επικεφαλής εσάς και τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ που ενιαία διοικείτε τον Δήμο.

Ρωτάμε: Θα προχωρήσει η Δημοτική Αρχή στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων των δύο εργαζομένων του ΟΠΑΝ που η τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου επιδόθηκε στον ΟΠΑΝ την 15/6/2017 ή θα συνεχίσει την αδικαιολόγητη συνεχή αναβολή τους;

Ως παράταξη θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο επιβάλλεται να παίρνει θέση σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, και να αποφασίζει την εφαρμογή της, κοινοποιώντας την απόφασή του στα διοικητικά συμβούλια των νομικών του προσώπων των οποίων τον διορισμό αποφασίζει.

Συγκεκριμένα: 

Αναφερόμαστε σε μία ακόμη περίπτωση παραβίασης από τον ΟΠΑΝ (και δεν είναι η μοναδική) γιατί  ανάλογα φαινόμενα, είτε υπήρξαν, είτε υπάρχουν τόσο στον δήμο, όσο και σε άλλα ΝΠΔΔ (όπως το ΚΕΒΡΕΦΟ). Υπάρχει το προηγούμενο κραυγαλέο παράδειγμα της  κ. Αντζηλέτου (πρώην  δασκάλας μουσικής του ωδείου που διοικείται από τον ΟΠΑΝ) που χρειάστηκε εκτός από τη δυναμική παρέμβαση δύο σωματείων και η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δοθεί τελικά λύση και να δικαιωθεί η εργαζόμενη που την ταλαιπωρούσαν επί δύο χρόνια.

Κυρία Δήμαρχε,

τα μεγάλα λόγια και τις αγάπες που μοιράζετε στους εργαζόμενους, τις κάνουν μόνον αυτοί που θέλουν να τους εξαπατήσουν, και να τους εκμεταλλευτούν. Γιατί  αν τα λόγια δεν επιβεβαιώνονται με πράξεις είναι φανερό ότι υπάρχει συγκεκριμένος σκοπός που γίνονται τον οποίο και  θα αποκαλύψουμε.

Κάνουμε αυτή τη σύντομη εισαγωγή για να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα οι εργαζόμενοι. Ότι κανείς δεν τους χάρισε τίποτα, ότι και οι αποφάσεις των δικαστηρίων όταν είναι θετικές, είναι γιατί τις έχουν επηρεάσει οι αγώνες των εργαζομένων, όπως επίσης και η στάση πολλών δημάρχων που το μόνο που κάνουν είναι να καταθέτουν στα Δικαστήρια.

 Όμως εκεί που πραγματικά φαίνεται ο αντεργατικός τους ρόλος και η συμφωνία τους με την αντεργατική πολιτική, είναι όταν με χίλια δύο προσχήματα και δικαιολογίες, αρνούνται να υλοποιήσουν δικαστικές αποφάσεις, βάζοντας στο παιχνίδι από υπαλλήλους που τους κατονομάζουν(!!) ότι αυτοί μπαίνουν εμπόδιο στην υλοποίηση αποφάσεων μέχρι και τη Νομική Σύμβουλο του δήμου που με τις γνωμοδοτήσεις της συμβάλλει στη διαιώνιση   των προβλημάτων.

Αυτό ακριβώς κάνει και η σημερινή Δημοτική Αρχή, στην περίπτωση δύο εργαζομένων του ΟΠΑΝ  του κ. Δημήτρη Βάρβογλη  και  της κ. Μαριάνθης Κουμαριανού οι οποίοι ενώ δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο, που  τους αναγνώρισε από 15/6/2017 δηλαδή 2,5 χρόνια πριν ότι:

Οι δύο εργαζόμενοι συνδέονται με τον Δήμο – ΟΠΑΝ   με την έννομη σχέση της συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές κλπ).

Τους αναγνωρίζει ακόμη στο ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΟ  της απόφασης ότι συνδέονται με τον ΟΠΑΝ  με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,  από την  έναρξη της απασχόλησής τους, για μεν τον κ. Δ. Βάρβογλη από 1/9/2004 για δε την κ. Μαριάνθη Κουμαριανού από 1/9/2007  και ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον ΟΠΑΝ να τους απασχολεί στη θέση, την ειδικότητα, και με τις αποδοχές που αντιστοιχούν εκ του νόμου, με αυτήν την υπηρεσιακή ένταξη και εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψη και τα τυπικά τους προσόντα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Ότι η εισήγηση που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΈΝΟΣ  να στείλει ο ΟΠΑΝ στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με γνώμη  που να εφαρμόζει όπως λέει η απόφαση τα ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ δηλαδή να τους τοποθετήσουν στη θέση-βαθμό που τους αντιστοιχεί με βάση και τα τυπικά τους προσόντα (στην ειδικότητα είναι) και να τους καταβάλει, τις αποδοχές που αντιστοιχούν – δικαιούνται σύμφωνα με το ΝΟΜΟ δηλαδή όχι μόνο τις ώρες και τον χρόνο που πιστοποιούνται από τις συμβάσεις έργου που έχουν υπογράψει ότι  δούλεψαν αλλά και αυτές που τους ΕΚΛΕΨΑΝ (και δεν είναι οι μόνοι) και οι οποίες ώρες είναι καταγεγραμμένες μία προς μία στην απόφαση του δικαστηρίου η οποία είναι ΕΝΙΑΙΑ.

ΟΤΑΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΕΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΓΌΜΕΝΕΣ ΑΤΥΠΕΣ-ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΟΠΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ  ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. Διαφορετικά η απλήρωτη εργασία είναι αδίκημα και διώκεται ακόμα και χωρίς δικαστική απόφαση με μια απλή καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας.

ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΗΤΑΝ ΟΜΗΡΟΙ ΟΜΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

Επί 2,5 χρόνια μετά την απόφαση, τόσο η  προηγούμενη όσο και η  σημερινή Δημοτική Αρχή που ήδη διανύει τον έβδομο μήνα της θητείας της και είναι πλήρως ενήμερη όπως και η ίδια η Δήμαρχος εδώ και τέσσερις μήνες, έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μη σταλεί στο υπηρεσιακό συμβούλιο εισήγηση η οποία θα εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση που αποκαθιστά πλήρως τα δικαιώματα των δύο εργαζομένων. Τους κρατάνε τόσα χρόνια στον εισαγωγικό βαθμό και στο μισθολογικό κλιμάκιο μηδέν( 0).

Οι εργαζόμενοι έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στον πρόεδρο του ΟΠΑΝ, τις Διευθύντριες του και τη Νομική Σύμβουλο του Δήμου (εν γνώσει της ΔΗΜΑΡΧΟΥ) οι οποίοι τους δουλεύουν κανονικά  ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ να κάνουν εισήγηση στο υπηρεσιακό συμβούλιο που να τους αναγνωρίζει και ως προϋπηρεσία το σύνολο του χρόνου που δούλεψαν αλλά και το σύνολο των αποδοχών που δικαιούνται.

Στην κατεύθυνση αυτή, αίτηση των δύο εργαζομένων (την επισυνάπτουμε ) από τις 3/4/2018 προς την οικονομική υπηρεσία του ΟΠΑΝ που τεκμηριωμένα ζητάει να καταταγούν στο κλιμάκιο  που αναλογεί στον φορέα, παραμένει στα αζήτητα.

Καλούμε το δημοτικό Συμβούλιο, να αποφασίσει και να κοινοποιήσει την απόφασή του αυτή στο ΝΠΔΔ ΟΠΑΝ, ότι αναγνωρίζει πλήρως τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των δύο εργαζομένων όπως αυτά απορρέουν από τη νομοθεσία  και από τη δικαστική απόφαση, ειδικά σε ό,τι αφορά την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, αλλά που δεν επιδέχεται κανενός είδους ερμηνεία και καλεί τον ΟΠΑΝ να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη εισήγησης προς το υπηρεσιακό συμβούλιο με την οποία θα συνηγορεί στην πλήρη αποκατάσταση των όσων δικαιούνται και παρανόμως τόσα χρόνια στερήθηκαν οι δύο εργαζόμενοι στον ΟΠΑΝ..      

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση,
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κ. Κατιμερτζόγλου, Π. Τσουκαλάς, Θ. Χαμαλίδης, Α. Ματθαίου Ε. Μποτζιολή.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ