Εθνικές Εκλογές 2019: Οδοιπορικό στα εκλογικά κέντρα της Νέας Ιωνίας

Πευκάκια (τμήμα ετεροδημοτών)

Ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στην πόλη μας, όπως το ίδιο ομαλά κύλησε και η ημέρα των εκλογών. Η ζέστη πολλή, αρκετός κόσμος προτίμησε τις παραλίες και η αποχή μοιάζει να έχει κερδίσει έδαφος. Τα πολιτικά κόμματα όπως πάντα έδωσαν το παρών σε όλα τα εκλογικά κέντρα της Ν. Ιωνίας, με εκπροσώπους των κομμάτων στα γνωστά τραπεζάκια να ενημερώνουν τον κόσμο και να δίνουν ψηφοδέλτια στους ψηφοφόρους τους. Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ επισκέφθηκε όλα τα εκλογικά κέντρα της πόλης μας και είχε τη χαρά να μιλήσει με πολλούς συμπολίτες, μέλη και οπαδούς κομμάτων, να διαπιστώσει το πολύ καλό κλίμα που επικρατούσε και να καταγράψει απόψεις.

Αλσούπολη

Στην Αλσούπολη συναντήσαμε τον κ. Νίκο Παπαδόπουλο, Συντονιστή της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ιωνίας, και φυσικά του ζητήσαμε να μας πει τις εντυπώσεις του από την εκλογική διαδικασία.

Νίκος Παπαδόπουλος: «είμαστε αισιόδοξοι, υπάρχει αυξημένη συμμετοχή εκλογέων. Σε τοπικό επίπεδο αναπτύξαμε έντονη δράση τα τελευταία χρόνια και μια μεγάλη μερίδα συντρόφων και άλλων συμπολιτών μας κινητοποιήθηκαν και έδωσαν με επιτυχία τον εκλογικό αγώνα. Αναμένω στη Ν. Ιωνία περισσότερο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές. Θα συγκεντρώσουμε επίσης ικανοποιητικά ποσοστά και σε κεντρικό επίπεδο. Αυτή τη φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας υπάρχει διαφορά σε σχέση με τις Ευρωεκλογές».

Καλογρέζα

Στην Καλογρέζα μιλήσαμε με το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και νεοεκλεγέντα δημ. σύμβουλο Ν. Ιωνίας (Δημιουργία Αλληλεγγύη) κ. Γιώργο Στέφα.

Γιώργος Στέφας: «η νεολαία προτιμάει δυστυχώς την παραλία, υπάρχει αδιαφορία και μια απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα γενικά», μας είπε.

Ελευθερούπολη

Προχωρώντας για την Ελευθερούπολη συναντήσαμε το μέλος της Διοικούσας επιτροπής της ΝΔ Ν. Ιωνίας κα Έρρικα Βλαχαντώνη, η οποία ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη για το αποτέλεσμα.

Έρρικα Βλαχαντώνη: «παρά το γεγονός ότι είναι ζεστή μέρα ο κόσμος ψηφίζει, βλέπω και αρκετή νεολαία. Η επόμενη μέρα θα είναι ξεκάθαρη για τη ΝΔ, πρέπει να βγει μια δυνατή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το έργο θα είναι δύσκολο. Ο κόσμος αυτή τη φορά είναι συνειδητοποιημένος, το κλίμα είναι καλό, και είμαι πολύ αισιόδοξη. Ο κόσμος πρέπει να δώσει μια ευκαιρία στην Ελλάδα και στη ΝΔ. Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους γιατί ήταν μια μακρά προεκλογική περίοδο, όλα να πάνε καλά για τη χώρα μας».

Στο ίδιο εκλογικό κέντρο, στο τραπεζάκι του ΚΙΝΑΛ μιλήσαμε με την κα Παπαμαργαρίτη, τη σύζυγο του δημ. συμβούλου Ν. Ιωνίας (Δημιουργία Αλληλεγγύη) και υποψήφιου στο βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών κ. Μάκη Παπαμαργαρίτη. Τη ρωτήσαμε για τον προεκλογικό αγώνα του Ιωνιώτη υποψηφίου συζύγου της και μας είπε.

Κα Παπαμαργαρίτη: «Ο σύζυγός μου είναι υποψήφιος. Ευελπιστούμε ότι θα έχει μια αυξημένη υποστήριξη από τη Ν. Ιωνία, στην οποία προσφέρει ως δημ. σύμβουλος. Αρχικά είχαμε απογοητευτεί από την αποχή, αλλά τώρα υπάρχει αυξημένη ροή. Θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα τα αποτελέσματα να είναι θετικά για το ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει ανταπόκριση για το Κίνημά μας από ανθρώπους όλων των ηλικιών».

Στην Ελευθερούπολη παρατηρήσαμε ότι το τραπεζάκι του ΚΚΕ ήταν στελεχωμένο με αρκετό κόσμο, ανάμεσά τους και νέοι άνθρωποι που διακρίνονταν για την αγωνιστική τους διάθεση. Πλησιάσαμε και μιλήσαμε με τον κ. Ανδρέα Δημάκη, ο οποίος στάθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα της νεολαίας.

Ανδρέας Δημάκης: «η νεολαία πρέπει να ασχολείται με τα κοινά γιατί η πολιτική ασχολείται με τη νεολαία, τα προβλήματα είναι  πολλά και δυσεπίλυτα γιατί η πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια οξύνει τα προβλήματα της νεολαίας. Η νεολαία αρχίζει και βγάζει συμπεράσματα, αλλά θέλει αγώνα και συνειδητοποίηση. Το μέλλον των νέων διακυβεύεται όχι για το ποιος θα κυβερνήσει, γιατί ο ένας είναι συνέχεια του άλλου, αλλά ποιος θα είναι δίπλα του την επόμενη μέρα. Τίποτα δεν κρίνεται μόνο από τις εκλογές, αλλά στη συνέχεια θέλουμε τη νεολαία συμπαραστάτη στην καθημερινή πάλη για τη ζωή που πρέπει να διεκδικήσουμε».

Πιο κάτω το τραπεζάκι του ΣΥΡΙΖΑ στελεχωμένο με γνωστούς Ιωνιώτες, ανάμεσά τους και ο σημερινός δημ. σύμβουλος κ. Σωτήρης Κριωνάς. Τον ρωτήσαμε τη γνώμη του.

Σωτήρης Κριωνάς: «υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη συμμετοχή από τις προηγούμενες εκλογές. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις εθνικές εκλογές ήταν να καταλάβει ο κόσμος τη διαφορά μεταξύ των Προοδευτικών δυνάμεων και της Συντήρησης. Στη Ν. Ιωνία έχουμε καταγράψει στις εκλογικές αναμετρήσεις μεγάλα ποσοστά γιατί η Ν. Ιωνία είναι εργατούπολη, έχει αριστερή παράδοση και είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Σε γενικό επίπεδο αν βγουν δυνάμεις συντηρητικές θα μας πάνε πολλά χρόνια πίσω».

Κέντρο

Προχωρήσαμε προς το Κέντρο της Ν. Ιωνίας, στα σχολεία της οδού Κιλκίς. Ίδιο χαλαρό το κλίμα, με καλή διάθεση οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Συναντήσαμε στο τραπεζάκι του ΣΥΡΙΖΑ τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Χρήστο Χατζηιωάννου, από τα παλιά στελέχη του κόμματος.

Χρήστος Χατζηιωάννου: «υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, η ροή είναι ομαλή, το κλίμα ήρεμο», μας ενημέρωσε.

Ειρήνη

Η ζέστη μεγάλωνε και ήδη αρχίσαμε να αισθανόμαστε έντονη την ανάσα του καυτού μεσημεριού. Προχωρήσαμε προς τη συνοικία Ειρήνη και τον πρώτο που συναντήσαμε ήταν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κανλής, ο οποίος επανεκλέχτηκε δημ. σύμβουλος. Δίπλα του ο πρώην δημ. σύμβουλος κ. Κώστας Εξαδάκτυλος, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο τραπεζάκι, οι π. δημ. σύμβουλοι κ.κ.Τσαούσης και Κωστάκης συνομιλούσαν με ψηφοφόρους, μας είπαν:

Χρήστος Κανλής: «ομαλή η διαδικασία με ικανοποιητική προσέλευση του κόσμου σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, η νεολαία συμμετέχει και στη Ν. Ιωνία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτη δύναμη. Παρατηρώ αρκετό κόσμο που δεν είχε ψηφίσει στις Ευρωεκλογές να έρχεται και να ψηφίζει τώρα ΣΥΡΙΖΑ».

Κώστας Εξαδάκτυλος: «αυξημένη η συμμετοχή, υπάρχει κόσμος που δεν είχε ψηφίσει στις Ευρωεκλογές και ψηφίζει τώρα, αλλά και υπάρχει και η ψήφος αντίδρασης, ψηφίζω για να μη βγει ο άλλος».

Περισσός

Κινηθήκαμε προς Περισσό και συναντήσαμε το παλιό στέλεχος του ΚΚΕ, Ιωνιώτη και υποψήφιο στο βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας κ. Σπύρο Χαλβατζή, ο οποίος μας είπε:

Σπύρος Χαλβατζής: «για την ώρα φαίνεται μια υψηλότερη συμμετοχή γιατί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι αναγκαία για να συμμετάσχει κάποιος αύριο στον αγώνα. Η συμμετοχή της νεολαίας μας είναι υψηλή και το γενικό κλίμα για το ΚΚΕ είναι πιο θετικό. Τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας θα είναι πολλά και θα χρειαστεί αγώνας».

Στο διπλανό τραπεζάκι τα στελέχη της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μαζί τους η υποψήφια δήμαρχος στις πρόσφατες δημ. εκλογές και εκλεγείσα δημ. σύμβουλος με την ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, κα Αγγελική Βάσιλα. Την ρωτήσαμε για τη δική της άποψη.

Αγγελική Βάσιλα: «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Ν. Ιωνία έχει μια σταθερή παρουσία, είναι πάντα σε όποιο αγώνα χρειαστεί. Όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη μέρα είναι πολύ συγκεκριμένη, θα περάσει ακόμα περισσότερα μέτρα σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Εμείς κινούμαστε κατά βάσει κινηματικά και ένα αυξημένο ποσοστό στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σημαντικό γιατί θα είναι η μαχητική αντιπολίτευση, σημαίνει πως θα δυναμώσουν οι αγώνες, πως θα δημιουργηθεί ένα ρεύμα ανατροπής».

Πιο δίπλα το στέλεχος της ΝΔ και νεοεκλεγείς δημ. σύμβουλος (Δημιουργία Αλληλεγγύη) κ. Χάρης Λάμπρου, μας είπε:

Χάρης Λάμπρου: «το πρωί είχαμε μεγάλη αποχή τώρα έχει κάποια ροή, είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της ΝΔ, ο κόσμος παίρνει ψηφοδέλτια, το κλίμα είναι πολύ καλό».

Νεάπολη

Ανεβήκαμε λίγο πιο ψηλά, στη Νεάπολη. Μπροστά μας το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ με γνωστά τοπικά στελέχη. Ο Παναγιώτης Λάμπρου μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος του δημ. συμβουλίου κα Λίλιαν Αθυμαρίτου και ο δημ. σύμβουλος κ. Σπύρος Βανδώρος, και οι δύο επανεκλέχτηκαν. Ζητήσαμε τη γνώμη τους.

Παναγιώτης Λάμπρου: «το κόμμα μας είναι συγκροτημένο, υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου και από τις Ευρωεκλογές πάμε καλύτερα. Είναι η εκλογική μάχη μια μάχη ταξική και κοινωνική. Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη ανταπόκριση, έχουν γίνει λάθη επικοινωνιακά και επί της ουσίας που θόλωσαν την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.Tο έργο που έκανε η κυβέρνηση σε συνθήκες εκβιασμών και πτώχευσης  ήταν σημαντικό, κάναμε μια μικρή επανάσταση, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δώσει τη μάχη η κοινωνία των φτωχών να κρατηθεί όρθια, να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση. Για το μέλλον υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρες επιλογές, για αυξημένη συσπείρωση και σε επίπεδο κόμματος και κόσμου. Όταν μια κοινωνία σπαράζεται από κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις οι οποίες μεγαλώνουν δεν υπάρχουν μεσαίες λύσεις και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει είναι ο δρόμος που τον οδήγησε στην κυβέρνηση το 2015, του κοινωνικού ριζοσπαστισμού».

Λίλιαν Αθυμαρίτου: «υπήρχε ένας τεράστιος πόλεμος σε τόσο δύσκολες εποχές, των ΜΜΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Ν. Ιωνία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επαρκής».

Σπύρος Βανδώρος: «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνιακή του τακτική, δεν χρειάζονται διορθωτικές αλλαγές, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, έχει κάνει προτάσεις στην κεντροαριστερά να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρξει. Οι εκλογές είναι ταξικές και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα σε ποσοστό και από την άλλη υπάρχει η δεξιοδεξιά ΝΔ, γιαυτό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη που η ακροδεξιά έχει ισχυρή δύναμη εδώ η «Χρυσή Αυγή» απορροφήθηκε από τη Ν.Δ. Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά καταποντίστηκε, η ορθόδοξη αριστερά δεν υπάρχει, η Αριστερά είναι πλέον αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είτε μας αρέσει είτε μας αρέσει είτε όχι».

Στη Νεάπολη στο περίπτερο της ΝΔ συναντήσαμε τον Γραμματέα της ΝΔ Ν.Ιωνίας κ.Ερμόλαο Σεβαστό.

Ερμόλαος Σεβαστός: «υπάρχει συμμετοχή, θα υπάρχει ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ θα γιορτάσουμε στην Πειραιώς», μας δήλωσε με αισιοδοξία.

Σαφράμπολη

Ολοκληρώσαμε το εκλογικό οδοιπορικό μας στη Σαφράμπολη. Συναντήσαμε τον υποψήφιο του ΚΚΕ στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών και επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» στο δημ. συμβούλιο Ν. Ιωνίας κ. Κώστα Κατιμερτζόγλου ο οποίος μας ενημέρωσε για τις απόψεις του κόμματός του.

Κώστας Κατιμερτζόγλου: «δώσαμε αγώνα, ήρθαμε ακόμα περισσότερο σε επαφή με τον κόσμο. Η δουλειά που έγινε στις δημοτικές εκλογές συνεχίστηκε γιατί εμείς βλέπουμε ενιαία τη μάχη. Αυτό που όλο και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει είναι ότι όποια κυβέρνηση και να βγει θα ακολουθήσει τις εντολές του Eurogroup. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται αν οι δυνάμεις μας, το ΚΚΕ θα είναι αρκετά ισχυρό για να ασκήσει μια αντιπολίτευση στα μέτρα που αναγκαστικά θα πάρει η όποια κυβέρνηση αυτοδύναμη ή με προθύμους. Εμείς στη Ν. Ιωνία βοηθάμε το κόμμα να οργανώσει την αντίσταση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές».

Στη Σαφράμπολη και το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Ν. Ιωνίας κ. Γιώργος Χότζογλου,
Γιώργος Χότζογλου: «υπάρχει συμμετοχή, πιστεύω ότι οι προοδευτικοί πολίτες θα μας εμπιστευτούν, η λογική επιστρέφει. Θα υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ με αρκετή διαφορά, το ΚΙΝΑΛ εφόσον είναι ισχυρό θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση, πιστεύω και στη Ν. Ιωνία θα πάμε καλά».

Ρεπορτάζ: Βασίλης Μαγκαναδέλλης
Φωτό-video: Σταυρούλα Σουλταμπάλογλου
Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ