Εύη Μάγγου: “Έξυπνες πόλεις εκτός συνόρων”

Γράφει η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» Εύη Μάγγου, φιλόλογος, με μεταπτυχιακές σπουδές στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

– Έξυπνες πόλεις εκτός συνόρων –
Συνέντευξη του διακεκριμένου δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου στην υποψήφια δημοτική σύμβουλο Εύη Μάγγου

Ως υποψήφιοι καλούμαστε αρχικά να ερευνούμε, να συνδιαλεγόμαστε,να διευρύνουμε τα πεδία μας, καθότι οφείλουμε πρώτα στον εαυτό μας να γνωρίζουμε σε βάθος όσα εκπροσωπούμε και όσα αναμένει να ακούσει ο πολίτης από εμάς. Έτσι, στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μου, γνωριστήκαμε και προσωπικά, καθώς ως Θεσσαλή  στην καταγωγή  δεν θα μπορούσα να μη γνωρίζω και από κοντά το έργο του που έχει γίνει γνωστό πλέον σε εθνικό επίπεδο. Με ξενάγησε στο Δημαρχείο Τρικκαίων και μου παραχώρησε μία περιεκτική, αλλά ουσιώδη συνέντευξη, που μας βοηθά να μελετήσουμε συγκριτικά το πρόγραμμα που προτείνει ο συνδυασμός του κυρίου Παναγιώτη Μανούρη με τον οποίο συμπορεύομαι για πρώτη φορά.

Πώς θα περιγράφατε τα Τρίκαλα σήμερα; Μπορείτε να αναφέρετε φράσεις, εικόνες ή χρώματα.
Τα Τρίκαλα είναι μία όμορφη και σύγχρονη πόλη. Χρώμα θα έλεγα το γαλάζιο, γιατί για εμένα συμβολίζει την αισιοδοξία και το πράσινο γιατί παραπέμπει στο ποτάμι της πόλης μας. Γενικότερα, η λέξη «αλλάγη» περιγράφει τα Τρίκαλα και δεν εννοώ τους υπολογιστές…

– Πώς θα προσεγγίζατε τον όρο «έξυπνη πόλη»;
– Όχι μόνο με βάση την τεχνολογία, είναι κοινωνίες που βλέπουν και κάνουν αυτοκριτική. Πρόσφατα πήρα μία μπλούζα με μία φράση του Steven HawkinsIntelligence is the ability to adapt the change’’.Έξυπνες πόλεις είναι αυτές που είναι πάνω στο κύμα…

– Στα Τρίκαλα εμπλέκονται οι νέοι στις δομές της έξυπνης πόλης σας, άμεσα ή έμμεσα;
– Στην πόλη μας λείπουν οι νέοι 18-24, γυρνούν μετά τις σπουδές, αρχίζουν να ασχολούνται κυρίως μέσω social media, βασικό εργαλείο, γιατί εκεί επικοινωνούν, προτείνουν και εκφράζονται πιο ενεργά. Θα ήθελα και πιο ενεργά…Το θέμα είναι για εμένα να εκφράζονται.

– Θεωρείτε πως αυτό προωθείται μέσω της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στα κοινά και γιατί;
– Δεν ασχολούνται.. Η συμμετοχή είναι μονόδρομος. Δεν συμμετείχαν γιατί «βρωμούσε» το τοπίο. Έχω νέους υποψήφιους, θα ήθελα και περισσότερους. Έχει γίνει η αρχή.

– Λόγω ειδικότητας δεν θα μπορούσα να μη ρωτήσω…Τι θα ξεχωρίζατε στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού από τα εφαρμόσιμα προγράμματα του Δήμου; Ας πούμε γνωρίζω για την προώθηση της ρομποτικής στα σχολεία…
Δώσαμε 200 κιτ ρομποτικής προς όλα τα σχολεία του Δήμου από τα κέρδη του Μύλου των Ξωτικών. Φυσικά δεν μπορώ να ξεχάσω τη ζωγραφιά από του 13ου δημοτικού σχολείου στο Ριζαριό (χωριό των Τρικάλων) που έγινε γραμματόσημο, αφιερωμένο στα προσφυγόπουλα που έφθασαν στον Δήμο μας. Αυτό είναι έργο, η αγάπη!

– Τοποθετήστε σε σειρά προτεραιότητας για εσάς τις λέξεις – φράσεις που σας δίνονται παρακάτω:
Οικονομικοί πόροι, έρευνα, δημιουργικότητα, συλλογικότητα, κυβερνητική πολιτική, Ευρώπη.

-Στο μυαλό μου δύο λέξεις κυριαρχούν – Ανεργία – Ανάπτυξη-. Η δημιουργικότητα σίγουρα στην πορεία με τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι οικονομικοί πόροι, δεν είναι το πρώτο, θα κάνεις πράγματα με τα λεφτά που έχεις. Ευρώπη και κοινός βηματισμός, θα πρέπει να μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα. Τελευταίο η κυβερνητική πολιτική, γιατί ο Δήμος είναι εμπλοκή, παρεμβάσεις, θα ήταν καλό να επιδιώκουμε την αποκέντρωση.

– Θα κλείσουμε όπως αρχίσαμε –Τα Τρίκαλα αύριο;
– Δε θα άλλαζα πολλά, ο κεντρικός άξονας υπάρχει, οι νέοι μας να έρθουν πίσω σε συνθήκες ευζωίας σε μία ωραία πόλη με δουλειές, καθώς στερείται ανάπτυξης σε σχέση με τα πλεονεκτήματά της.

Μεταφερόμενοι τώρα στη Νέα Ιωνία και εξετάζοντας το πρόγραμμα του υποψηφίου Δημάρχου, Παναγιώτη Μανούρη, θα παρατηρούσαμε πως μία έξυπνη πόλη όπως περιγράφεται είναι μια λειτουργική πόλη για τον πολίτη. Υπάρχει η ψηφιοποίηση – ναι – για την επίτευξη των στόχων και την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Δεν θα παραλείπαμε την προτεραιότητά του, που διαγράφεται σε κάθε κινητοποίηση του ίδιου, αλλά και όλου του συνδυασμού…

– Το κάλεσμα του κου Μανούρη για συμμετοχή σε όσα προτείνει, γιατί μόνο έτσι θα πάρουν μορφή.-

Συνδυάζοντας την επίσκεψη στο Δημαρχείο Τρικκαίων, ένα χαρακτηριστικό των έξυπνων πόλεων  που δεν θα έπρεπε να παραλείπουμε είναι η εξωστρέφεια… Όσες πόλεις επιθυμούν την αλλαγή δεν πρέπει σήμερα στην εποχή των δικτύων να έχουν «πόρτες κλειστές» όχι μόνο στην καινοτομία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά όταν μοιράζονται κοινές ιδέες και οράματα, σε άλλο τόπο με άλλες προδιαγραφές, αλλά με κοινό άξονα τη συνεχή εξέλιξη των κοινωνιών.

Κύριε Δημήτρη Παπαστεργίου καλή επιτυχία και από εμένα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μοναδική αυτή εμπειρία στην πρώτη μου απόπειρα να συνεισφέρω στην αλλαγή της πόλης μου, όχι μόνο ως υποψήφια ,αλλά και ως νέα με ανησυχίες και προβληματισμούς.

Συγκρατώ το «Σημαντικό είναι για μένα οι νέοι να εκφράζονται» και για μετά τις 26 του Μάη…

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ