Γεμάτα τα supermarkets, έρημοι οι πεζόδρομοι της Νέας Ιωνίας

Σάββατο στο κέντρο της πόλης και η κίνηση αρκετά διαφορετική συγκριτικά με τις άλλες μέρες. Η Ν. Ιωνία κινείται πλέον στον ρυθμό του ιού με τον κόσμο να έχει αρχίσει να κλείνεται στα σπίτια του φροντίζοντας όμως προηγουμένως να εξασκήσει το αγαπημένο σπορ όλων εμάς των Νεοελλήνων, την επιδρομή στα super market. Μια επιδρομή που μέχρι στιγμής ελέγχεται, αλλά δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Συγκεκριμένα, έβλεπες άτομα κάθε ηλικίας, οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, όλοι μαζί να στριμώχνονται αγνοώντας τις στοιχειώδεις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Οι γονείς να χαριεντίζονται με τα παιδιά τους λες και πάνε βολτίτσα, κάποιοι ηλικιωμένοι να βήχουν χωρίς μάσκα, μερικά ράφια να αδειάζουν, ο ένας δίπλα στον άλλο, οι υπάλληλοι να εξυπηρετούν με τα ίδια γάντια. Μια κατάσταση κόντρα στους κανόνες προφύλαξης, αλλά ευτυχώς με διακριτή μια έντονη κινητικότητα χωρίς όμως να φτάνει στα όρια πανικού.

Μεγάλες και αχρείαστες ποσότητες από κάποιες οικογένειες, τα όσπρια, οι κονσέρβες και άλλα είδη σε έλλειψη, ράφια που αδειάζουν και που ξαναγεμίζουν και στον βρόντο η έγκαιρη ενημέρωση ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στην αγορά, τα super market δεν θα κλείσουν, μην διακινδυνεύετε την υγεία σας.

Όσο για τα μαγαζιά τι να πούμε, η κίνηση ανύπαρκτη και προς τον παρόν καμία προστασία από το κράτος, κανένα μέτρο που να ανακουφίζει από πληρωμές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες ή να επιδοτεί εργαζόμενους όπως ήδη αναγγέλθηκε για κάποιους κλάδους και περιοχές, μιας και αδυνατούν οι μικρές επιχειρήσεις να καταβάλλουν μισθούς με τέτοια ύφεση. Βέβαια αναμένονται και άλλα μέτρα που ελπίζουμε να ενισχύσουν την Αγορά, κυρίως την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που δεν έχει αντοχές, τα εμπορικά καταστήματα, τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους που αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Κάποιοι σκέπτονται να αναστείλουν τις εργασίες τους, άλλοι πιστεύουν ότι σύντομα η Πολιτεία θα επιβάλλει γενικό κλείσιμο και περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ επισκέφθηκε δύο πεζόδρομους της πόλης μας που πριν λίγες μέρες έσφυζαν από ζωή με γεμάτα τα καφέ, τα σουβλατζίδικα και τα μεζεδοπωλεία. Η γενική απαγόρευση οδήγησε τα μαγαζιά καφεστίασης να μαζέψουν τα τραπεζάκια, αρκετά να κλείσουν, κάποια να περιμένουν τις παραγγελίες delivery, τους μετρημένους περαστικούς που θα πάρουν τον καφέ στο χέρι. Η Παλαιών Πατρών και η Μεσολογγίου ανέδυαν την μελαγχολία της πόλης μας, αυτό που αισθανόμαστε πλέον όλοι μας αντιμετωπίζοντας το άγνωστο.

Κι όμως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, στην Κίνα ελάχιστα πλέον τα κρούσματα, το 95% από όσους κολλάνε τον ιό θα τον περάσει εύκολα, η θνησιμότητα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα Ας κάνουμε λοιπόν κουράγιο, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον κι ας λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μπόρα είναι θα περάσει όπως τόσες άλλες φορές.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ