Για έπαρση και ρουσφέτια κατηγορεί ο κ. Μανούρης τη δημοτική αρχή στη στελέχωση των Νομικών προσώπων του δήμου

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην προχθεσινή 22η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (21/10), ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, της δημοτικής παράταξης  «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτης Μανούρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Δήμαρχος έδωσε χθες το δείγμα γραφής της και τον τρόπο που επιθυμεί να ελέγξει τον Δήμο. Από την πλευρά μας υπήρχε ένα κλίμα συναίνεσης και στα περισσότερα θέματα δείξαμε πως ήμασταν πρόθυμοι να συνδράμουμε, προκειμένου να λυθούν ζητήματα που απασχολούν την πόλη. Άλλωστε, αυτό το υπογράμμισε πολλές φορές και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Όταν ήρθε το θέμα των Σχολικών Επιτροπών και των Ν.Π.Δ.Δ. η συμμετοχή που ήθελε να διασφαλίσει η Δήμαρχος ήταν από τα 15 πρόσωπα να ελέγχει τα 13. Αυτές οι πρακτικές δεν επιτρέπονται, γεγονός που το κατέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους και οι άλλες παρατάξεις.

Μάλιστα, σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα αντί να ζητήσει προτάσεις από τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, και οι σύλλογοι να προτείνουν τους εκπροσώπους τους στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., στον Ο.Π.Α.Ν. και στο ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο., όπως γινόταν πάντα, εκείνη επέλεξε έναν δικό της προσωπικό στρατό ρουσφετιών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των παρατάξεων.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι πρέπει να προτείνουμε άτομα μέσα από συλλόγους, αλλά είθισται να ζητείται από τους συλλόγους να εκπροσωπηθούν με δική τους πρόταση, όπως π.χ. οι αθλητικοί σύλλογοι, στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο χάντμπολ κ.τ.λ.. Αντ’ αυτού προτάθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα από τη Δήμαρχο, η πλειοψηφία των οποίων είναι φιλικά προσκείμενα στην παράταξη της. Έτσι επιχειρούν να διοικήσουν την πόλη; Θεωρώ πως έπρεπε να σεβαστεί η Δημοτική Αρχή αυτό που σέβονταν όλες οι διοικήσεις μέχρι τώρα: Τον πλουραλισμό και την αναλογική εκπροσώπηση.

Και, φυσικά, έπρεπε και οι άλλες παρατάξεις στον βαθμό που τους αναλογεί με βάση τον νόμο, να προτείνουν εκπροσώπους. Ο νόμος προφανώς δίνει στη Δήμαρχο το δικαίωμα να έχει τα 3/5, αλλά όχι να εκλέγει 13 και όλοι οι υπόλοιποι 2.».

Επίσης, ο κ. Μανούρης δήλωσε πως: «Είπα στην κ. Θωμαΐδου πως είναι η πρώτη Δήμαρχος που λειτουργεί με τέτοια συμπλέγματα απέναντι στις υπόλοιπες παρατάξεις. Η επιχειρηματολογία της και ο τρόπος που απαντούσε ήταν κάτι το αδιανόητο. Βασικά, σχεδόν δεν απαντούσε. Το απλανές βλέμμα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε τα επιχειρήματα όλων των συναδέλφων δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εντελώς απροετοίμαστος να απαντήσει εάν ερωτηθεί για οτιδήποτε και  δεν έχει μπροστά του γραπτή την απάντηση.

Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα πλέον. Το έχουν καταλάβει και οι δικοί της Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι βρέθηκαν σε αμηχανία. Μόνον ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προσπάθησε να προστατέψει το Σώμα, όμως δεν φτάνει η πρόθεση του Προέδρου, όταν η Δήμαρχος αρνείται να λειτουργήσει δημοκρατικά.

Η Δήμαρχος δεν σεβάστηκε το δικαίωμα των Σωματείων να προτείνουν τους δικούς τους εκπροσώπους. Εμείς, παρότι το καταγγείλαμε, και έκανα στο τέλος μια συγκεκριμένη σχετική τοποθέτηση, ψηφίσαμε για να βγει το 15μελές π.χ. του Ο.Π.Α.Ν. και, μάλιστα, είπαμε στη Δήμαρχο: «Προσπάθησε να συνέλθεις, γιατί αυτό το όργανο που έφτιαξες θα το ψηφίσουμε για να λειτουργήσει, αλλά δεν εκπροσωπεί ουσιαστικά τους συλλόγους». Νομίζω λοιπόν, ότι όλοι καταλαβαίνουν πως η στάση μας είναι εποικοδομητική. Συνεπώς, δεν δικαιούται η Δήμαρχος να ισχυρίζεται ότι δεν τη στηρίζουμε.

Πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι διοικεί πλέον μια ισχνή μειοψηφία, που αναπτύσσει γρήγορα τέτοια έπαρση και δεν καταλαβαίνει ότι όλες οι παρατάξεις, που ψηφίζουμε θέματα για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος, δεν είμαστε αντίπαλοί της. Η γυναίκα έχει πρόβλημα προσωπικό. Και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι δικοί της. Εγώ το έχω υποστεί, αλλά δεν μπορεί να το υποστεί και η πόλη. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι αυτό που φτιάχνει είναι ένα τρελό πανηγύρι ρουσφετιών στα Νομικά Πρόσωπα, τα οποία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά αύριο.».

Ακόμη, ο κ. Μανούρης ανέφερε πως: «Επίσης, έγινε μια τεράστια προσβολή στα πρόσωπα των κυρίων Μιλτιάδη Καναβού και Δημήτρη Πανταγιά, καθώς άλλαξαν την εισήγηση που είχε κάνει η Υπηρεσία μετά από συνεννόηση με τους Διευθυντές των σχολείων, βγάζοντάς τους από τακτικά μέλη. Μετά από αυτό και οι 2 καταξιωμένοι Εκπαιδευτικοί Διευθυντές των Λυκείων της πόλης μας απέσυραν τις υποψηφιότητες τους. Παρόλα αυτά εμείς ψηφίσαμε στο σύνολο τους τις Σχολικές Επιτροπές για να διευκολύνουμε τις πληρωμές των υπαλλήλων και των καθαριστριών.» και επιπλέον πρόσθεσε πως: «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή περνάμε σε μία κρίσιμη φάση, που η Δήμαρχος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είμαστε εχθροί της, πρέπει να καταλάβει ότι εκείνη είναι η Δήμαρχος και ότι εμείς το έχουμε αποδεχτεί, άσχετα με τον τρόπο που χάσαμε. Δεν είναι της παρούσης αυτό, γιατί στις Δημοκρατίες υπάρχουν πάντοτε λύσεις. Πραγματικά, αναρωτιέμαι πόσες φορές θα γελάσουμε πικρά με τα λεγόμενα της Δημάρχου. Πρόκειται για τον πρώτο πολίτη της Νέας Ιωνίας, ο οποίος καλείται να σχεδιάσει το μέλλον της πόλης, το οποίο σίγουρα δεν μπορεί να είναι φωτογραφίες δεξιά και αριστερά με τον έναν και τον άλλον. Και, δυστυχώς, το Δ.Σ., το οποίο έγινε μετά από έναν μήνα, με 31 θέματα, το ολοκλήρωσαν χθες τελικά μόνοι τους μετά τις 3.00 τα ξημερώματα.».

Επίσης, σχολιάζοντας τα προβλήματα που εσχάτως προέκυψαν με τις δημοσιογραφικές θέσεις στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μανούρης δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο για εσάς τους δημοσιογράφους. Πραγματικά, αντί να μιλάμε για νέα Δημαρχεία, πιστεύουμε πως πρέπει να διαμορφωθεί ένας χώρος για τους δημοσιογράφους. Η Δήμαρχος διαμορφώνει τον 3ο και τον 4ο όροφο, διότι ανέλαβε Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Αυτό είναι πρωτοφανές. Να διαμορφώνεις σε ένα ολόκληρο κτήριο τους ορόφους που σε αφορούν και να μην μπορείς να διαμορφώσεις έναν οριοθετημένο χώρο, με έναν πολύ ωραίο τρόπο, για να μπορούν να καθίσουν οι δημοσιογράφοι και να κάνουν με αξιοπρέπεια τη δουλειά τους. Είναι ανεπίτρεπτο να τους φέρνουν σε κόντρα με τον κόσμο, ο οποίος έρχεται να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις, αλλά και με τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους. Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε παρέμβαση άμεσα και οι συνεδριάσεις  -όπως είχε ζητήσει άλλωστε ο κ. Χατζησαββίδης- να μεταδίδονται σε απ’ ευθείας σύνδεση για να ξέρει και ο κόσμος τι συμβαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.».

Τέλος, ο κ. Μανούρης σχολίασε τη χθεσινή (22/10) συνάντηση της Δημάρχου Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινας Θωμαΐδου με την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία στο πλαίσιο των επισκέψεών της σε σχολεία της Βόρειας Αθήνας βρέθηκε και στο ιστορικό 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, για τα προβλήματα του οποίου τόσος θόρυβος έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ημέρα πριν.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μανούρης δήλωσε πως: «Είθισται όταν πολιτικοί παράγοντες και ιδιαίτερα διακεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης, όπως είναι η υπουργός Παιδείας, επισκέπτονται Δήμους (όπως συνέβη στη Νέα Ιωνία), η Δημοτική Αρχή να δράττεται της ευκαιρίας για να θέσει ζητήματα που απασχολούν την πόλη και άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Με λύπη και έκπληξη παρατηρούμε ότι η Δήμαρχος έχασε μία ουσιώδη ευκαιρία να θέσει θέματα που αφορούν την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μας χώρων στην υπουργό, παρά το γεγονός ότι το θέμα που έχει ανακύψει απασχόλησε επί τετράωρο το προηγούμενο μόλις βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας.».

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ