Για το Κουρδιστάν, τις «Ιωνικές μέρες», το προσφυγικό… και άλλα πιπεράτα

Πλακώματα στο Δ. Σ., η κατασκήνωση στο Αλεποχώρι και καμπανάκι για την αγορά

Κοιτάω μια φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού από τη Β. Συρία που κλείνει τα μάτια της κούκλας της για να μην βλέπει τη φρίκη. Πόλεμος, βία και καταστροφή, ένας ακόμα λαός έρμαιο στα σχέδια των ισχυρών. Γυναίκες και άνδρες του Κουρδιστάν αντιμέτωποι με τον δικτάτορα της γείτονος χώρας, πιόνια που πρέπει να θυσιαστούν σε μια σκακιέρα όπου οι μεγάλες χώρες είναι οι αδυσώπητοι παίκτες. Αυτονόητη είναι η συμπαράσταση του φιλειρηνικού λαού μας στο δράμα αυτής της χώρας και των λαών της. Αυτονόητο είναι επίσης ένα ψήφισμα καταδίκης της Τούρκικης εισβολής που πρέπει να πάρει το δημοτικό μας συμβούλιο.

Και επειδή κάτι πρέπει όλοι να κάνουμε για να σταματήσουμε τη βία και τον πόλεμο που με διάφορες μορφές έντασης κτυπάει την ευρύτερη γειτονιά μας, απειλεί την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, καλούμε να συνδιοργανώσουμε, όσοι τοπικοί σύλλογοι και φορείς, δημοτικές παρατάξεις και συμπολίτες επιθυμούν, μια εκδήλωση στο δήμο μας, εντός Οκτωβρίου. Η πρόσκληση ανοικτή και όσοι πιστοί προσέλθετε.

Σε εξέλιξη οι «ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ 2019», ο ετήσιος πλέον θεσμός στην πόλη μας που από όσο τον θυμάμαι πάντα οργανώνεται τελευταία στιγμή, χωρίς επαρκή υποστήριξη και με περιορισμένη φαντασία. Η νέα δημοτική αρχή είναι γεγονός ότι είχε λίγο καιρό για να προετοιμαστεί και το αποτέλεσμα φιλότιμο αλλά λιτό. Για του χρόνου πρέπει από τώρα να γίνει ένα κάλεσμα ανθρώπων, που μπορούν να προσφέρουν φρέσκες ιδέες. Μια ελεύθερη διαβούλευση με προτάσεις τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει στη συνέχεια μια ολιγομελής επιτροπή πολιτών κοινής αποδοχής(όχι μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι), υπό την αιγίδα του ΟΠΑΝ. Να προτιμηθεί μια ευρεία θεματολογία εκδηλώσεων που θα συνδυάζει το νέο με το παλαιό, τις μνήμες με τη σύγχρονη Ν.Ιωνία και τις ανάγκες της. Θα πρέπει να αγγίζει όλες τις ηλικίες και όλες τις συνοικίες της πόλης μας.

Και μια που μιλάμε για ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ η εφημερίδα μας συμμετέχει ως χορηγός επικοινωνίας, προβάλλει στο site μας τον θεσμό και καλύπτει δημοσιογραφικά σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις. Καλό είναι στα σχετικά ευχαριστήρια που ακούγονται από δήμο και συμμετέχοντες να ακούγεται και αυτή η προσφορά μιας και ο δήμος… δεν διαθέτει χρήματα για να διαφημίσει τον θεσμό.

Το προσφυγικό απασχολεί σε σημαντικό βαθμό την ευαίσθητη Ελληνική κοινωνία, ενώ για τους οικονομικούς πρόσφυγες, τους μετανάστες, οι απόψεις διίστανται. Πριν χρόνια ο δήμος μας είχε φιλοξενήσει μερικές γυναίκες και παιδιά από τη Συρία ,ενώ κυρίως στο κέντρο της πόλης και στην Ελευθερούπολη κατοικούν περίπου 12.000 μετανάστες από την Ασία και την Αφρική και άγνωστος αριθμός από άλλες χώρες. Θέλουμε να ρωτήσουμε, η πρόταση που είχαμε κάνει για να δημιουργηθεί στον δήμο μας, στην προσφυγομάνα Ιωνία, το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ έχει υποστηρικτές; Συγκεκριμένα προτείνουμε σε χώρο που μπορεί να ανακαινιστεί να στεγαστούν συμβολικά μικρή ομάδα προσφύγων, κυρίως γυναικών και ορφανών παιδιών. Είναι η συμμετοχή της πόλης μας στην προσφυγική κρίση, όπως τόσες άλλες περιοχές  και δεν εγκυμονεί κινδύνους που ίσως κάποιοι θα επισήμαναν. Οι πόροι θα βρεθούν από Εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια, από τον Δήμο μας και συνδρομές πολιτών. Αναγκαία επίσης και η λειτουργία στο ΣΠΙΤΙ του Συμβουλίου Μεταναστών που είχε θεσπιστεί αλλά ποτέ δεν λειτούργησε στο δήμο μας. Θεσμός  που θα εκπροσωπεί όλους τους μετανάστες του δήμου μας και που θα φροντίζει για την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία, την αρμονική συνύπαρξη με τους Ιωνιώτες, την επίλυση προβλημάτων  και την απομόνωση ακραίων στοιχείων. Εκεί στο ΣΠΙΤΙ θα εκτίθενται δείγματα του πολιτισμού αυτών των λαών και θα γίνονται θεματικές εκδηλώσεις.

Τι γίνεται βρε παιδιά με τις τράπεζες. Επιβαρύνσεις για κάθε ανάληψη, για να πάρεις τα χρήματά σου που τα έχεις καταθέσει για να τα εμπορευθούν με σημαντικό κέρδος;

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις 3 δημοσιογραφικές θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο που ισχύουν εδώ και 20 χρόνια και που πρόσφατα καταργήθηκαν για να αντικατασταθούν με τραπεζάκια νηπιαγωγείου. Θα πρωτοτυπήσει άραγε η πόλη μας σε πανελλήνιο επίπεδο; Είναι αλήθεια, διαμαρτυρηθήκαμε έντονα γιατί έστω και χωρίς πρόθεση η ενέργεια αυτή μας αφαιρούσε τη δυνατότητα να κάνουμε με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας. Θα διαφωνήσει μήπως κάποιος, ότι συμβάλλει η δημοσιογραφική μας παρουσία στην ενημέρωση των συμπολιτών μας και για να μην ξεχνιόμαστε προβάλλεται και η πολιτική δουλειά δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων; Ας διορθωθεί αυτή η βεβιασμένη κίνηση γιατί και ο πρόεδρος του δημ.συμβουλίου (που παρεξηγιέται) έχει δείξει ότι σέβεται το δημοσιογραφικό επάγγελμα, όπως και εμείς σεβόμαστε τον θεσμό του προέδρου και ποτέ δεν δημιουργήσαμε πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του δημ. Συμβουλίου.

Θερμή ήταν η ανταπόκριση των επαγγελματιών της πόλης μας στο πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για την ιστορική αγορά της Ν.Ιωνίας. Πολλά τα μηνύματα που λάβαμε, τα περισσότερα πολύ θετικά που μας παροτρύνουν να συνεχίσουμε, λίγα ήταν καλοπροαίρετα κριτικά, μιας και υποστήριζαν ότι οι επαγγελματίες  περιορίζουν στα λεγόμενά τους τις αιτίες της αναδουλειάς τους. Συμφωνούμε ότι πέρα από τα έργα που καθυστερούν στην περιοχή και το οξύ πρόβλημα στάθμευσης, υπάρχει η σοβαρή οικονομική δυσχέρεια των περισσοτέρων συμπολιτών μας. Υπάρχουν βέβαια και άλλα τοπικής φύσεως προβλήματα που τσούζουν κατεστημένες απόψεις, αλλά αυτά θα τα πούμε εν καιρώ…

Πιπεράτα σχόλια: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ