Γιάννης Λαζαρίδης: Έτοιμο το Νοσοκομείο μας «Η Αγία Όλγα», αν χρειαστεί να νοσηλεύσει κρούσματα κορωναϊού

Με αφορμή τα τρία κρούσματα κορωναϊού, που υπήρξαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο»-Πατησίων «Η Αγία Όλγα», μιλήσαμε με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Επιστασίας και Ιματισμού του νοσοκομείου, Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) και δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Ιωάννη Λαζαρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα καθώς και στις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει στο «Κωνσταντοπούλειο», ώστε αν χρειαστεί να είναι έτοιμο για να νοσηλεύσει πιθανά κρούσματα, και, βέβαια, μετέφερε το δικό του αισιόδοξο μήνυμα προς τον Ιωνιώτικο λαό.

Δηλώσεις στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ
Μιλώντας, λοιπόν, στην εφημερίδα μας, ο κ. Ιωάννης Λαζαρίδης είπε πως: «Προσωπικά είμαι μια χαρά, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα στην υγεία μου και ακολουθώ όλες τις οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων προφύλαξης και αυτοπροστασίας και το ίδιο προτείνω να κάνει καθημερινά όλος ο κόσμος. Ως Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστασίας και Ιματισμού, που πλέον έχει μετεγκατασταθεί στο ισόγειο, στο θυρωρείο του «Κωνσταντοπούλειου», έχω να σας πω ότι πλέον είμαστε στην πρώτη γραμμή και ενημερώνουμε τον κόσμο που έρχεται για τα συμπτώματα του κορωναϊού. Δηλαδή, τα παιδιά του τμήματός μας στην ουσία κάνουν έμμεσα μία πρώτη διερεύνηση σχετικά με το τι ζητάει ο κόσμος την ώρα που έρχονται στο νοσοκομείο. Αν δούμε ότι υπάρχει κάτι ύποπτο, σύμφωνα με τις οδηγίες τις οποίες έχουμε πάρει, αυτές που είναι κοινές για όλα τα νοσοκομεία, τους ενημερώνουμε και τους πηγαίνουμε στο παλιό μου γραφείο, το οποίο το διέθεσα και έχει μετατραπεί σε έναν χώρο εξέτασης, όπου πραγματοποιούνται τα τεστ για τον κορωναϊό. Στη συνέχεια, αν διαπιστωθεί κάποιο πιθανό πρόβλημα, τους στέλνουμε σε νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Είναι αλήθεια πως ήδη έχουν υπάρξει αρκετά ύποπτα περιστατικά, τα οποία έχουν προωθηθεί στα νοσοκομεία αναφοράς. Μάλιστα, τις τελευταίες τρεις μέρες στέλνουμε περισσότερα από έξι-επτά δείγματα για περαιτέρω εξέταση. Βέβαια, δεν αναφέρομαι για τους εργαζόμενους, αλλά για πολίτες που έρχονται στο νοσοκομείο, από τους οποίους λαμβάνουμε δείγματα, τα οποία τα στέλνουμε στο Ινστιτούτο Παστέρ για έλεγχο.

Προς το παρόν δεν νοσηλεύουμε περιστατικά κορωναϊού στο νοσοκομείο μας. Όμως, έχουμε ήδη φτιάξει χώρο για να νοσηλεύσουμε αν χρειαστεί ανάλογα περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, μεταφέραμε την Ορθοπεδική Κλινική στον 5ο όροφο και τους μέχρι πρότινος χώρους της, δυναμικότητας περίπου 30 κρεβατιών, αν χρειαστεί θα τους χρησιμοποιήσουμε για τη νοσηλεία ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωναϊό. Βέβαια, για περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό, καθώς και για τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό μας θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Διοίκηση του «Κωνσταντοπούλειου» Νοσοκομείου.

Αν, λοιπόν, υπάρξουν περιστατικά τύπου Ιταλίας, που ευχόμαστε να μην συμβούν, από ό,τι καταλαβαίνετε θα χρειαστούν πάρα πολλά κρεβάτια. Απλά γίνεται μία προσπάθεια να είμαστε προετοιμασμένοι, όχι μόνον στο δικό μας αλλά σε όλα τα νοσοκομεία, να μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα σε ανθρώπους οι οποίοι θα χρειαστούν να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία.

Φυσικά, τα κρούσματα που υπήρξαν στο νοσοκομείο μας (ενός γιατρού, μιας νοσηλεύτριας και ενός διοικητικού υπαλλήλου, οι οποίοι παρουσιάζουν καλή κλινική εικόνα δίχως κάποια σοβαρά προβλήματα για την υγεία τους) μας έχουν πράγματι ανησυχήσει. Η Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί για τις περιπτώσεις αυτές, έχει προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους συναδέλφους με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή τα συγκεκριμένα άτομα, όπως και τους οικείους τους. Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα, από τις σχετικές εξετάσεις και προς το παρόν τα άτομα αυτά έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους, όπου συνεχίζεται η παρακολούθησή τους.

Επίσης, αυτό που θα έλεγα από τη μεριά μου προς τους συμπολίτες μου είναι να κάτσουν στο σπίτι τους για όσον χρόνο χρειαστεί. Αν παρατηρήσουν συμπτώματα πυρετού, βήχα ή νιώθουν πως κάτι δεν πάει καλά στο αναπνευστικό τους σύστημα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ο οποίος θα τους συμβουλέψει σχετικά με το τι πρέπει να πράξουν, και, γενικά, να ακολουθούν τις οδηγίες που συνεχώς δίνονται από τον Ε.Ο.Δ.Υ..

Ξέρω ότι η Νέα Ιωνία ήταν μία προσφυγική πόλη, γνωρίζω ότι στους μεγαλύτερους ανθρώπους μπορεί να τους είναι δύσκολο να στερηθούν το καφενείο και τις εκεί κοινωνικές τους συναντήσεις και συναναστροφές. Αυτό σίγουρα θα τους λείψει αυτές τις μέρες, όμως, ας κάνουν υπομονή. Πιστεύω ότι σε κανένα δίμηνο μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση. Όσο περισσότερο ο καθένας μας μένει μέσα στο σπίτι του, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εμάς τους υγειονομικούς να αντιμετωπίσουμε τα όποια κρούσματα και να υπάρχει μια ομαλή ροή. Γιατί θα έχουμε αρκετά κρούσματα, καθώς περιμένουμε το επόμενο διάστημα να υπάρχει έξαρση αυτής της επιδημίας. Οπότε, όσο λιγότερο και όσο πιο ομαλά έρχονται στα νοσοκομεία, τόσο πιο εύκολα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Αλλιώς, αν προσέλθουν πάρα πολλά περιστατικά μαζί, υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει το σύστημα.

Το κυριότερο, λοιπόν, τις στιγμές αυτές είναι οι πολίτες να μείνουν σπίτι τους και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, πρέπει να μην πανικοβάλλονται και να μην τρέχουν όλοι μαζί στα σούπερ μάρκετ. Βέβαια, το γεγονός πως από τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα κρούσματα στη χώρα μας το 10% αφορούν άτομα που σχετίζονται με επαγγέλματα υγείας, αυτό σημαίνει πως πρέπει να μένουμε όλοι στα σπίτια μας, ώστε να μην νοσήσουν ιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, για να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν ή θα υπάρξουν. Όσο λιγότεροι έρθουν στα νοσοκομεία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανταπόκριση του συστήματος όπου χρειαστεί.

Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Και εύχομαι πολύ σύντομα το πρόβλημα που περνάει η χώρα μας και όλος ο πλανήτης να αποτελέσει παρελθόν, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.».

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ