Γιάννης Λουκάς: Θα ήθελα να κάνουμε τον Περισσό μας υπόδειγμα συνοικίας

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr, ως εφημερίδα της Ν. Ιωνίας, έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε συμπολίτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενημέρωσης. Επικοινωνώ κατά καιρούς με  Ιωνιώτες δημοσιογράφους που έχουν μια μακρά επιτυχημένη πορεία σε πανελλαδικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ανταλλάσουμε απόψεις για την πόλη μας, για το μέλλον της τοπικής δημοσιογραφίας. Ιδιαίτερα χαιρόμαστε όταν φιλοξενούμε κάποιο άρθρο τους ή ρεπορτάζ που τους αφορά.

Παράλληλα η εφημερίδα μας δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο των social media και κυρίως στο facebook αναδημοσιεύοντας τα άρθρα στη σελίδα μας, αναδεικνύοντας ζητήματα προς συζήτηση μέσα από την Ομάδα μας ή προβάλλοντας την τοπική Αγορά.

Το ίδιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε αξιόλογους συμπολίτες μας που έχουν δημιουργήσει τις δικές τους μη εμπορικές Ομάδες και Σελίδες στο fb, οι οποίες συγκεντρώνουν πλήθος αναρτήσεων και σχολίων, παράγοντας ουσιαστικό έργο στην ενημέρωση των συμπολιτών μας, κινούμενοι από την αγάπη τους για τη Νέα Ιωνία. Συμπολίτες, που δαπανούν χρόνο για να προσφέρουν έναν αναγκαίο χώρο έκφρασης των Ιωνιωτών. Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr ως τοπικός τύπος θεωρεί όλες αυτές τις προσπάθειες πολύ σημαντικές και εκ των πραγμάτων συνεργάτες της στην πρόοδο της πόλης μας.

Πρόσφατα ένας αξιόλογος Περισσιώτης o δικηγόρος Γιάννης Λουκάς, διαχειριστής της Ομάδας στο facebook «Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΜΑΣ σήμερα και χθες» με επισκέφθηκε στα γραφεία της εφημερίδας μας, συζητήσαμε για τη Νέα Ιωνία, τα social media όπως το facebook και σαν παλιοί φίλοι και συμμαθητές από το 8ο δημοτικό Περισσού ως το 1ο  Γυμνάσιο και  Λύκειο στα Πευκάκια ξαναζήσαμε τα μαθητικά μας χρόνια, τις έντονες στιγμές της εφηβείας μας ως πολιτικά όντα και οι δύο, με προβληματισμούς και όνειρα για το μέλλον. Σκέφθηκα πως ήταν ευκαιρία να του κάνω κάποιες ερωτήσεις και ο Γιάννης πρόθυμα απάντησε σ αυτές.

Συζητώντας

Γιάννη τι σε ώθησε να δημιουργήσεις την Ομάδα «Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΜΑΣ σήμερα και χθες» στο facebook;

To  όνομα ήταν στην αρχή “Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ σήμερα και χθες” Σκέφθηκα πως η συνοικία μας άξιζε το ΜΑΣ και το συμπλήρωσα αργότερα για να δείξω ότι όλοι εμείς που είμαστε μέλη σε αυτή την Ομάδα δεν πρέπει απλά να περνάμε την σελίδα ξεσκονίζοντας κάποια σχόλια, αλλά με προσωπικό μας ενδιαφέρον να κάνουμε τον Περισσό μας υπόδειγμα συνοικίας. Όμως δεν άφησα και το χθες. Από την γέννηση μου είμαι γέννημα θρέμμα αυτής της συνοικίας Για φαντάσου ότι στις αρχές τις δεκαετίας του ‘30 την έκλεινες μέσα σε ένα τρίγωνο που ξεκίναγε από τις σιδηροδρομικές γραμμές και έφθανε μέχρι τον λόφο που χτίσθηκε το νοσοκομείο Παλαιολόγου Εγώ και συ Βασίλη γνωρίσαμε τον προσφυγικό Περισσό με τα κεραμιδόσπιτα, με τα δυο δωμάτια και τον μεγάλο κήπο. Στις αρχές του ‘70 ο Περισσός ένοιωσε τον πρώτο οικοδομικό οργασμό που τον μεταμόρφωσε στη σημερινή πολυπληθή συνοικία με κατοίκους από όλη την Ελλάδα. Όμως τα πεζοδρόμιά του συνεχίζουν να τα στολίζουν οι νεραντζιές του Δημάρχου  Κιοφτερτζή και αυτή η μαγεία, το άρωμα τους το βράδι της Μεγάλης Παρασκευής όταν βγαίνει ο Επιτάφιος θα έλεγα ότι  είναι το πιο χαρακτηριστικό του γνώρισμα.

Πιστεύεις ότι η συνοικία του Περισσού έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες συνοικίες της πόλης μας;

Ναι βέβαια. Ατυχώς είναι ήσυχη, πολύ ήσυχη συνοικία, χωρίς βραδινή δραστηριότητα, κάτι που ερημώνει ακόμα και τα μπαλκόνια στις πολυκατοικίες  και την νύχτα  αδειάζει από νωρίς τους δρόμους του.

Επειδή προβλέπονται σαρωτικές αλλαγές στα όρια του Περισσού (Σταθμός ΜΕΤΡΟ, «Ιωνικό Κέντρο» της Μητρόπολης, Γήπεδο ΑΕΚ, προβλεπόμενα εμπορικά κέντρα),πως πιστεύεις ότι θα επηρεάσουν την συνοικία του Περισσού;

Πάντα οι νέοι καιροί επηρεάζουν. Όλοι περιμένουμε να δούμε το καινούργιο που ακούσαμε. Οικοδομικός οργασμός δεν επιτρέπεται με υψηλότερες πολυκατοικίες Άλλωστε δεν έμειναν και πολλά οικόπεδα.  Όμως οικονομική ανάπτυξη σίγουρα θα έρθει. Τώρα θα επηρεάσει την από δω, η, την από κει όχθη του τρένου αυτό θα το δούμε. Εξαρτάται βέβαια και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αν αυτή κινηθεί παράλληλα με τις ευκαιρίες ο Περισσός μπορεί να γίνει αγνώριστος. Να πω ένα παράδειγμα προσωπικό, αλλά χαρακτηριστικό. Ο γιος μου ο Γρήγορης, ξεκίνησε να ανοίξει το οδοντιατρείο του στην πιο χειρότερη, οικονομικά, εποχή. Όλοι σχεδόν οι συμφοιτητές του έφυγαν για έξω, ευκαιρία για κάτι άλλο δεν υπήρχε. Όμως διάλεξε να μείνει εδώ. Θυμάμαι πως μπήκε ο πρώτος ασθενής στο οδοντιατρείο. Ένας νησιώτης ρώτησε “Φτιάνετε δόντια εδώ”; Σήμερα το λέω και συγκινούμαι. Όποιος με συναντάει στο δρόμο μου λέει. “Τι κάνει ο γιατρός μας”; Πέρασαν τα δύσκολα και άρχισε η κινητικότητα. Ο Περισσός μας μπορεί να αλλάξει από εμάς.

Τα μέλη είναι από τον Περισσό ή και από άλλες περιοχές της πόλης μας;

Από όλη την Ελλάδα. Δε μπορώ ούτε να διακρίνω, ούτε να απορρίψω όσους δεν κατοικούν στον Περισσό. Το συζήτησα μάλιστα με αγαπητό φίλο της ομάδας και μου είπε «γιατί να μην γνωρίσουν τον Περισσό μας σε όλη την Ελλάδα»;

Ποια θεωρείς ότι είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που θέτουν;

Σίγουρα τα δημοτικά προβλήματα εμφανίζονται καθημερινά. Είναι ελεύθερος ο καθένας μας να γράψει και να αναδείξει αυτά τα προβλήματα με την σκέψη ότι οι δημοτικοί άρχοντες και σύμβουλοι, μας παρακολουθούν και σκύβουν πάνω σ αυτά τα θέματα. Επιτρέπεται κάθε μορφής χιούμορ στην ανάδειξη τους, αρκεί να επικρατεί ευπρέπεια.

Πιστεύεις ότι τα social media μπορούν να προωθήσουν την επίλυσή τους;

Παρακολουθώντας ανάλογες Σελίδες και Ομάδες του Δήμου μας βλέπω ότι η δημοσιοποίηση ενός προβλήματος γρήγορα και αναγκαστικά πιέζει για την λύση του. Αυτό, αφορά τους δημοτικούς άρχοντες που στηρίζονται στην ψήφο μας. Οι εκλογές συνήθως δείχνουν αν η δυσαρέσκεια ξεπερνάει την φιλική εικόνα που πιστεύει ότι έχει ο κάθε συνδυασμός.

Πέρα από τα ζητήματα του Περισσού οι αναρτήσεις των μελών  αφορούν και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (μη τοπικά);

Ναι βέβαια. Οι εορτές, θρησκευτικές και μη, η τα χιουμοριστικά στιγμιότυπα, συχνάζουν στο περιεχόμενο της σελίδας. Κάθε ένας, είναι ελεύθερος να γράψει ότι θέλει. Προσωπικά θα προτιμούσα η πλειοψηφία των δημοσιεύσεων να έχει σχέση με την αρκετά παλιά ιστορία της συνοικίας και την ανάδειξη των συγχρόνων προβλημάτων της.

Τι σε ενοχλεί περισσότερο στα σχόλια των μελών της Ομάδας;

Δεν είμαι δικαστής και δεν δικάζω ως Διαχειριστής της Ομάδας. Απλά δεν μου αρέσει η απρέπεια.

Υπάρχει κάποιος κώδικας δεοντολογίας που οφείλουν να ακολουθούν τα μέλη της Ομάδας στις αναρτήσεις και τα σχόλιά τους;

Σίγουρα μια συνοικία που έχει να ακουστεί στα μαζικά μέσα επικοινωνίας από τότε που ιδρύθηκε, κατόρθωσε να έχει και κατοίκους με ευπρέπεια ευγένεια και πολιτισμό. Καμιά φορά κάτι στραβό θα αναδυθεί στην Ομάδα, αλλά όπως έχω παρατηρήσει όχι από Περισσιώτη, αλλά από διπλανές συνοικίες.

Πόσο σε έχει επηρεάσει ως άνθρωπο και ενεργό συμπολίτη η ενασχόλησή σου με τη διαχείριση της Ομάδας. Σε απασχολεί πολύ χρόνο; Έχεις συνεργάτες;

Όχι. Η Ομάδα λειτουργεί μόνη της Γεμίζει συνεχώς από υλικό και αυτοδιορθώνεται. Και δεν επιδιώκει   άλλο σκοπό από το να γίνει ακόμα πιο όμορφη και λειτουργική η συνοικία μας. Και μαζί με τους κατοίκους άλλων περιοχών δέχεται σαν μέλη και τοπικές επιχειρήσεις και αυτή την διαφήμιση τους αν αυτές το κρίνουν αναγκαίο

Υπάρχει κίνδυνος η ενεργός κοινωνική και πολιτική παρουσία των πολιτών να εγκλωβιστεί σε αναρτήσεις και σχόλια στα social media;

Είμαστε θερμός μεσογειακός λαός. Ο τράχηλος μας “ζυγό δεν υπομένει” Πως να ξεφύγει από αυτές τις αρχαίες μας συνήθειες και η συμπεριφορά μας στα κοινωνικά μέσα; Όμως σε αυτή τη σελίδα έχω ένα παράπονο Δεν ξέρω γιατί, αλλά μόνο εγώ φωνάζω. Θα ήθελα περισσότερη θέρμη στα σχόλια που ανεβαίνουν για δημοσίευση. Μην παρεξηγηθώ όμως και κάποιοι το βρουν ευκαιρία και φθάσουν στα άκρα.

Έχει η Ομάδα σου κάποια πράγματα που κατά την γνώμη σου χρειάζεται να βελτιωθούν;

Ο Περισσός Βασίλη, σίγουρα δεν  είναι ο ίδιος με αυτόν που γνωρίσαμε όταν εμείς γυρίζαμε στου δρόμους του τότε, στην δεκαετία του ‘60 και του ’70. Από τα χαμηλά σπίτια που στους κήπους τους σε προκαλούσε το άρωμα του νυχτολούλουδου βρεθήκαμε σήμερα στα οικοδομικά τετράγωνα με τις πολυκατοικίες  Όμως τα κατάφερε να παραμείνει ήσυχος Όπως ήταν ανέκαθεν. Κάπου αυτή η ησυχία με χαλάει. Γιατί να μην υπάρχουν στο κεντρικό δρόμο πιο πολλά μαγαζιά, ώστε ο κόσμος να περπατάει, να χαζεύει τις βιτρίνες, να επικρατεί μια ζωντάνια και όχι η εικόνα ενός χωριού με το δημοτικό φωτισμό μόνο να ξεχωρίζει την νύχτα από την μέρα.

Έχω σκεφθεί παρά πολλά που τα έχει ανάγκη, όπως για παράδειγμα να αποκατασταθεί στα πεζοδρόμια το πράσινο. Η άτσαλη οικοδόμηση, σε πολλά πεζοδρομία εξαφάνισε δολίως [όπως θάλεγα στη γλώσσα μου] και τις νεραντζιές. Κάτι που αδυνατώ να το καταλάβω και που δεν γίνεται ούτε από τους κατοίκους, ούτε από την δημοτική αρχή είναι η αποκατάσταση  της δενδροφύτευσης. Τι προτείνω; Πολλά, πάρα πολλά. Θα μείνω σε δυο τρία προς το παρόν καθώς αρκετά έχω την πρόθεση να τα παρουσιάσω από την σελίδα. Το ένα είναι ότι κάνω παράκληση στο Δήμο και προσωπικά στην κα Δήμαρχο, να ξεκινήσει μια ωραία μέρα με ένα κομπρεσέρ να σκάψει λάκκους σε όλα πεζοδρόμια και να φυτέψει άμεσα τις νεραντζιές που χαθήκαν τα προηγούμενα χρόνια. Σε πεζοδρόμια καινούργια, όχι αυτά με το σημερινό χάλι, αλλά αυτά  με την μοντέρνα δίχρωμη ανάγλυφη πλακόστρωση και με τις αναγκαίες μπάρες για τα ΑΜΕΑ.

Το άλλο και μην μου πει κανείς ότι δεν έχω σκεφθεί τις συνέπειες. Εδώ στον παλιό Περισσό έχουμε το πανέμορφο γήπεδο στο οποίο δεσπόζει ο ναός της Αγίας Αναστασίας Τότε, στις εποχές  που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, όπως έλεγε ο πατέρας μου, ένας από τους πρώτους Περισσιώτες, διωγμένος Αϊβαλιώτης,   η εκκλησιά μας είχε γίνει το in για τους γάμους Τώρα στην ησυχία που επικρατεί, χαιρόμαστε βλέποντας άδεια τα γύρω γύρω έμπεδα με τα πυκνοφυτευμένα πεύκα. Γιατί αυτά να μην τα εκμεταλλευθούν πέριξ ιδιοκτησίες, να αναλάβουν επιχειρήσεις εστιάσεως να βάλουν τραπέζια σε αυτούς τους χώρους και την Άνοιξη, το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, αντί να ξενιτευόμαστε, να συναντιόμαστε όλοι οι Περισσιώτες εκεί; Τι ήταν κάποτε η πλατεία του Αγίου Ανδρέα στο Γαλάτσι εκτός από μια αλάνα που σκόνταβες στους λάκκους της;  Σήμερα που θα πιεις καφέ, που θα φας παγωτό, που θα πιεις ένα ποτό, που θα φας σε ένα βολικό μαγαζί; Στον Άγιο Ανδρέα λες και η εκκλησιά είναι ο χώρος.  Δε ξέρω τι αντιδράσεις θα είχε η προσπάθεια να γίνει το γήπεδο της Αγίας Αναστασίας πιο δημόσιο από ότι είναι σήμερα, αλλά νομίζω ότι θα άξιζε το κόπο. Απλά όσοι επωφεληθούν που θα δουν τα ισόγεια διαμερίσματα  τους να γίνονται χρυσορυχεία ας θυμούνται ότι η σελίδα μας έριξε αυτή την ιδέα.

Θεωρείς χρήσιμη την πρόταση της εφημερίδας μας ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr για μια γενικότερη συνεργασία της με ενεργούς συμπολίτες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο ως διαχειριστές Ομάδων και σελίδων στο fb ,ώστε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της πόλης μας;

Αν η ευρύτατα διαδομένη εφημερίδα σου Βασίλη προτίθεται να συντονίσει τους ενεργούς πολίτες αυτό θα το ήθελα ιδιαιτέρα γιατί έτσι θα δίνεται το βήμα σε κάποιους σαν και μας, λίγο περισσότερο θερμούς, να αναδείξουμε την γνώμη μας και τα θέματα που απασχολούν τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ