Μου λένε αναγνώστες μας, έβγαλες Βασίλη τη φάτσα σου σε αναρτήσεις και σε video ανακοινώνοντας δημόσια ότι η ΙΟΝΙΑΝΕΤ ζητά τη στήριξη των Ιωνιωτών με συνδρομές για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, μιας και οι διαφημίσεις που στηρίζεται η εφημερίδα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας είναι περιορισμένες. Τόσα χρόνια (14) δεν έχετε πάρει επιχορήγηση από τον δήμο ούτε διαφημιστικά προγράμματα, ε τώρα σίγουρα ο Δήμος Ν. Ιωνίας θα ανταποκρίθηκε και θα συνδράμει, μας λένε χαμογελώντας, άλλωστε έχετε κάνει εκατοντάδες ρεπορτάζ για τον δήμο και τόσες χορηγίες επικοινωνίας, τι στο καλό, ποτέ δεν ζητήσατε κάτι. Τους κοιτάμε μελαγχολικά, ας είναι καλά φίλοι αναγνώστες όσοι συμπολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, καθώς και η σκληρή εργασία εργαζομένων και συνεργατών της ΙΟΝΙΑΝΕΤ για να περάσουμε τον σκόπελο που μαστίζει μαζί με μας και το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ν. Ιωνίας γιατί από τον Δήμο μέχρι στιγμής ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ ζήτησε δημόσια και ταυτόχρονα προς όλους, σε δήμο, δημ. παρατάξεις και φορείς, μια συνδρομή από όσους εκτιμάνε την προσφορά μας στην πόλη μας και θέλουν η Ν. Ιωνία να έχει μια ανεξάρτητη δημοσιογραφική φωνή. Η ανταπόκριση από τις δημοτικές παρατάξεις ήταν θετική και έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης που δημοσιεύσαμε. Ωστόσο σχετικό αίτημά μας προς τον δήμο από τις 10/6 ούτε καν απαντήθηκε ούτε η Δήμαρχος ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής σε αίτημά μου για συνάντηση (όπως έκανα σε όλες τις παρατάξεις), ώστε να το καταθέσω και προφορικώς. Άραγε είναι τόσο πολύ απασχολημένη που δεν βρίσκει χρόνο να συζητήσει τα προβλήματα του τοπικού τύπου που τελικά είναι πρόβλημα της πόλης μας; Μήπως δεν βρίσκει χρόνο ειδικά για μας; Και τι Τύπο θέλει, να ευλογεί κάποιων τα γένια ή να παίζει τον ρόλο του της έντιμης κριτικής και της αδέσμευτης ενημέρωσης δίνοντας νόημα στη ζωή της πόλης, ενημερώνοντας ουσιαστικά τον συμπολίτη; Εφόσον θέλει το δεύτερο, όπως γράφει στην ανακοίνωσή της, προς τι αυτή η αντιμετώπιση; Θα έχουμε υπομονή, αλλά οφείλουμε να δηλώσουμε τη δυσαρέσκειά μας για την άρνησή της δημάρχου να μας ακούσει κι ας απορρίψει το αίτημά μας το οποίο όμως ασπάζεται τουλάχιστον στην μεγάλη πλειοψηφία του το δημ. συμβούλιο.
Η διαπαραταξιακή του δήμου για τις πληγείσες επιχειρήσεις από τον κορωνοϊό δεν λειτουργεί και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χατζησαββίδης έχει δηλώσει ότι κάποιες υπηρεσίες δεν του δίνουν τα αναγκαία στοιχεία για να κάνει τη δουλειά του. Από τη δημοτική αρχή έχει ανακοινωθεί ότι περιμένουν ένα πρόγραμμα από τον δήμο Αθηναίων για να κάνουν τους οικονομικούς υπολογισμούς. Τι στο καλό συμβαίνει; Πλήθος τα τηλεφωνήματα στα γραφεία μας γιαυτό το θέμα, όπου γυρνάμε το ίδιο. Αν τα μέτρα για την τοπική αγορά και τους πληγέντες συμπολίτες μας παρθούν ετεροχρονισμένα δεν θα έχουν αξία. Ο κ. Χατζησαββίδης γνωρίζουμε ότι θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα, ας μην επιτρέψει σε κάποιους να εκθέτουν τον σκοπό της διαπαραταξιακής. Ας πάρει θέση δημόσια για να ξέρουμε που θα αναζητήσουμε ευθύνες.
Νομίζω ότι το κλίμα μυρίζει εκλογές. Και είναι λογικό ο Πρωθυπουργός να επιδιώξει να τις κάνει το φθινόπωρο. Τα νέα στην Οικονομία δεν είναι ευχάριστα, η χρονιά θα είναι δύσκολη και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας θα φανούν σε όλο τους το εύρος τους επόμενους μήνες. Τα επιτελεία των κομμάτων ετοιμάζονται, το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ και οι επιθέσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαδέχονται η μια την άλλη αγγίζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα. Αναπόφευκτα κάποια δανεικά εξ Ευρώπης θα συνοδευτούν από μέτρα και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει την έγκριση του εκλογικού σώματος. Θα τα καταφέρει χωρίς προσφυγή στις κάλπες;
Το θέμα της Αγίας Σοφίας αγγίζει ευαίσθητες χορδές και πυροδοτεί αντανακλαστικά. Σαφέστατα η μετατροπή της σε τζαμί είναι μια πράξη ισλαμικού φονταμενταλισμού που έρχεται να προσθέσει προβλήματα παρά να λύσει. Η ανάμειξη θρησκείας και πολιτικής είναι ολέθρια και για τις δύο και αυτή η κίνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού θα δημιουργήσει εντάσεις και στη χώρα μας. Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμα τζαμί, άρα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι μια πολιτική κίνηση με διπλή κατεύθυνση προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Αυτή η στάση αντιμετωπίζεται με έμπρακτη εφαρμογή της ανεξιθρησκίας στη χώρα μας και με αποθάρρυνση των ακραίων. Ας μην ακούσουμε κάποιες φωνές που ζητούν να κλείσουν τα νομίμως λειτουργούντα από την Ελληνική Πολιτεία τζαμιά.
Μας ρωτάτε αν πήραμε χρήματα από το Κράτος μαζί με άλλα Μέσα Ενημέρωσης για το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», για τα 20 εκατ. που διέθεσε η Πολιτεία. Απαντάμε ξεκάθαρα, δεν είμαστε μέσα στη λίστα και δεν κατηγορούμε όλους όσους πήραν χρήματα, απλά μερικές χρηματοδοτήσεις είναι προκλητικές και δημιουργούν συνειρμούς. Πιστεύουμε ότι η σχετική καμπάνια που αφορά την Υγεία όλων μας δεν έπρεπε να χρηματοδοτήσει ΜΜΕ και έπρεπε να γίνει δωρεάν. Γιαυτό δηλώνουμε ότι κάθε ποσό που μπορεί να αφορά την ΙΟΝΙΑΝΕΤ και θα μας επιδοθεί στο μέλλον θα το επιστρέψουμε.
Και μια και μιλάμε για επιχορηγήσεις. Η Πολιτεία και η Τοπική αυτοδιοίκηση έχουν υποχρέωση να ενισχύουν οικονομικά τον Τύπο γιατί περνάει κρίση και η σωστή λειτουργία του είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας. Γιαυτό άλλωστε χρηματοδοτούνται και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και η Τοπική αυτοδιοίκηση, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και πολλοί άλλοι φορείς για να στηριχτεί το έργο τους. Αυτό στα ΜΜΕ πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και μέτρο, σε πιστοποιημένα Μέσα Ενημέρωσης και η ΙΟΝΙΑΝΕΤ ,η εφημερίδα μας είναι πιστοποιημένη, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα από διαφημίσεις και επιχορηγήσεις και δεν μιλάμε για καμπάνιες για την Υγεία όπου η θέση μας είναι ξεκάθαρη.
Μεγάλη συζήτηση έγινε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Ας σοβαρευτούμε, είναι δυνατόν να περάσουν τέτοια Νομοσχέδια στην χώρα μας; Θα υπάρξει αντίδραση, συγκεντρώσεις, πορείες, επέμβαση των ΜΑΤ και ξυλοδαρμοί και ούτω καθεξής. Το δικαίωμα της συνάθροισης και της διαδήλωσης είναι συστατικό της δημοκρατίας και συνταγματικά κατοχυρωμένο, μην βάζουν κάποιοι στα Υπουργεία τέτοια θέματα που δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, δεν μας φτάνουν τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα; Δεν είναι δικαιολογία η βία κάποιων μεμονωμένων που την πληρώνουν αμέτοχοι πολίτες και επιχειρήσεις ούτε θα συμφωνήσω με κάποιες πορείες που δημιουργούν άλλα ζητήματα. Άλλο αυτό και άλλο το σκεπτικό που βγάζει το Νομοσχέδιο.
Εντάξει, μην κοροϊδευόμαστε, μέτρα ατομικής προστασίας κατά της πανδημίας ουσιαστικά δεν λαμβάνονται. Ο συγχρωτισμός σε όλους τους χώρους κυριαρχεί και οι πολίτες αγνοούν τον κίνδυνο. Και βεβαίως κάποιοι ειδήμονες μας τα μπέρδεψαν, παίζονται και μεγάλα παιχνίδια και συμφέροντα, αλλά ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown δεν θα το άντεχε η χώρα και είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να γίνει. Γιαυτό να μην τρομοκρατούν κάποιοι τον κόσμο για το δεύτερο κύμα που θα έρθει λένε το φθινόπωρο γιατί αυτή η εικόνα λειτουργεί καταστροφικά για τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Αν κάτι έρθει θα είναι πιο ήπιο, με την χώρα μας έτοιμη και τους πολίτες με εμπειρία. Συνεπώς δεν υπάρχει το μέγεθος του κινδύνου που λένε για το φθινόπωρο, ησυχάστε!
Πιπεράτα σχόλια: Βασίλης Μαγκαναδέλλης