Η Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ, Χρ. Παπαηλιοπούλου, για τους παιδικούς σταθμούς

Έχοντας μια μικρή εμπειρία 7 χρόνων στο νομικό πρόσωπο του ΚΕΒΡΕΦΟ στους παιδικούς σταθμούς, 2 χρόνια ως εκπρόσωπος γονέων και 5 χρόνια εκπροσωπώντας την παράταξη μου ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ που τώρα είναι δημοτική αρχή και λόγω ότι δεν είμαι δημοτική σύμβουλος να μπορέσω να έχω λόγο στο δημοτικό συμβούλιο, σας λέω τα εξής: εδώ και 7 χρόνια ως σύλλογος γονέων, ως Χριστίνα Παπαηλιοπούλου, ως παράταξη, λέγαμε για την διατροφή των παιδικών σταθμών και για την ποιότητα των καθαριστικών. Καλώς ή κακώς οι διαγωνισμοί είναι μειοδοτικοί, άρα αυτό μας λέει ότι όποιος δώσει την χαμηλότερη τιμή παίρνει τον διαγωνισμό, πάντα με τις προδιαγραφές που λέει το κράτος γιατί δυστυχώς αυτός είναι ο νόμος του κράτους και όχι της εκάστοτε δημοτική αρχής ή νομικού προσώπου.

Ωστόσο τόσο οι υπεύθυνοι κουζίνας οι προϊσταμένες, η διοίκηση, παρακολουθούμε, κοιτάμε την σωστή παράδοση [ψυγείων, μεταφορά ημερομηνίες] και αν χρειαστεί επεμβαίνουμε. Για τα κτιριακά να σας αναφέρω ότι σαν πρόεδρος η κύρια Ελένη Γρίβα και ως αντιπρόεδρος εγώ παραλάβαμε 25  Οκτωβρίου. Τα προβλήματα των παιδικών σταθμών τα έλεγα και ως εκπρόσωπος γονέων και ως εκπρόσωπος παράταξης, δεν είναι μυστικό ότι η παράδοση του 1ου παιδικού σταθμού έγινε και πέρασε δημοτικό συμβούλιο 24-4 -2018, άρα λοιπόν παραδόθηκε με προβλήματα που κουκουλώθηκαν. Ο κύριος Αντώνης Καρβουνιάρης ως τέως αντιπρόεδρος το έφερνε το θέμα στο συμβούλιο γιατί τα είχε δει τα προβλήματα, εγώ ως γονέας τα ανέφερα στο τοπικό τύπο(διαβάστε την παρακάτω επιστολή μου το 2016).

(ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ – 23/10/2016)

Μέσα από την διαδρομή μου ως γονέας ενός τετράχρονου παιδιού – που πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου μας – και μέσα από την πολύμηνη εκπροσώπηση των γονέων στο Δ.Σ του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο., δικαιούμαι να θέτω σαφή ερωτήματα τόσο στην Δημοτική αρχή, αλλά και στις δημοτικές παρατάξεις για το τι θέσεις θα πάρουν για τα προβλήματα των παιδιών μας, πέρα από κόμματα και μικροπολιτικές γραμμές.

Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που είναι με αρκετά προβλήματα και λύσεις δεν δίνονται. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που τους αφήνουν για… τον επόμενο, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα και για να υπάρχει πάντα η καραμέλα «εσύ το έκανες και εσύ γιατί δεν το διόρθωσες;» κ.λ.π.;

Ας ξεκινήσουμε με τον 1ο Παιδικό Σταθμό. Μέσα από έρευνα που είχα κάνει και ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων, ναι μεν είναι καινούργιος, αλλά έχει δεκάδες προβλήματα: παράθυρα που στάζουν και «μπάζουν» κρύο, αντί για τέντα έχει ηλιόπανο (αισθητικά και μόνο, γιατί να βάλεις ηλιόπανο σε έναν καινούριο παιδικό σταθμό;) και που φυσικά δεν τον έχει παραλάβει ο Δήμος! Και πως να το παραλάβει άλλωστε; Με τα ήδη υπάρχοντα, προαναφερθέντα προβλήματα, αλλά και με αλλά που θα βγουν σε λίγο;

Ο 2ος Παιδικός Σταθμός είναι ένα παλιό κτίριο, με κακή συντήρηση, και φυσικά με μείζον θέμα τις γάτες που υπάρχουν στον περίβολο, τις οποίες ταΐζει μια κυρία ωμά εντόσθια και οι οποίες ουρούν εντός του παιδικού σταθμού, πράγμα επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών. Θα μου πείτε «και τι φταίει ο Δήμος; Ζώα είναι…». Εγώ λοιπόν, όταν ήμουν εκπρόσωπος, έπιασα επ’ αυτοφώρω την κυρία και κάλεσα την αστυνομία. Πήραν τόσο τα δικά μου στοιχεία όσο και τα δικά της και μου ζήτησαν να πάει κάποιος υπεύθυνος στην Γ.Α.Δ.Α. Φυσικά, ενημέρωσαν και τον διευθυντή, ο οποίος δεν πήγε ποτέ! Ο Δήμος πλέον, βάση νόμου, υποχρεούται να μαζέψει τα αδέσποτα γιατί διαφορετικά παρεμβαίνει εισαγγελέας. Πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση, που τίθεται θέμα υγείας των μικρών παιδιών.

Στον 3ο Παιδικό Σταθμό πρόσφατα έπεσαν τα ταβάνια στους διαδρόμους, έξω από την κουζίνα. Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι αύριο δεν θα πέσουν και σε άλλους διαδρόμους ή ακόμα χειρότερα μέσα σε κάποια τάξη την ώρα του μαθήματος; Χώρια του ότι η πάνω αυλή είναι επικίνδυνη, ενώ η κάτω αυλή είναι χάλια και απεριποίητη.

Ο 4ος Παιδικός Σταθμός υπάρχει; Και αν υπάρχει, που ακριβώς υπάρχει και για ποιον λόγο στεγάζεται χύμα στην… είσοδο του 7ου χωρίς δωμάτια για να κοιμούνται τα παιδιά, χωρίς υποδομή;

Και τι να πούμε για τον 5ο Παιδικό Σταθμό: είναι ένα κτίριο γενικώς ακατάλληλο. Αρχικά, να τονίσουμε πως είναι ένα γυάλινο κτίριο. Άρα, σε περίπτωση σεισμού, φαντάζεστε τι έχει να γίνει; Θα με προλάβετε λέγοντας πως έχουν μπει προστατευτικές μεμβράνες. Οι μεμβράνες αυτές λοιπόν είναι πιστοποιημένες; Καλύπτουν το πρόβλημα; Και αν ναι, καλώς… Σε περίπτωση φωτιάς και αναθυμιάσεων, τι γίνεται; Πως σπάνε τα τζάμια, προστατευμένα με τις μεμβράνες, για να ανασάνουν τα παιδιά; Τα παιδιά έχουν χώρο για παιχνίδι; Ή μήπως θα μου πείτε πάλι ότι «δεν μας βρίσκετε πουθενά πια» και ότι κινδυνολογούμε;

Το παράρτημα του 6ου Παιδικού Σταθμού είναι ένα ενοικιασμένο σπίτι (!) όπου φυσικά δεν υπάρχει η απαραίτητη διαμόρφωση χώρων, βασική προϋπόθεση για να εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες – παιδιών και εκπαιδευτικών – όπως αυτές διαμορφώνονται από τις καθημερινές συνθήκες:

  • οι χώροι είναι μικροί και ακατάλληλοι για την φιλοξενία νηπίων 3 έως 5 χρονών.
  • οι τάξεις δεν είναι ευρύχωρες (μιλάμε για μια πρώην σαλονοτραπεζαρία και για πρώην μικρά υπνοδωμάτια).
  • το δάπεδο είναι μωσαϊκό, η τουαλέτα μικρή με 2 νιπτήρες και 3 λεκανάκια. Ακόμα και αυτά δε, είναι πάνω σε σκαλοπάτι. Καταλαβαίνετε την επικινδυνότητα του πράγματος, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα: μια τουαλέτα, δύο νιπτήρες και τρία λεκανάκια για να εξυπηρετηθούν 40 παιδιά!!!
  • Γενικά, το κτίριο δεν έχει ελεγχθεί ποτέ για την φυσική του αντοχή ούτε έχει συντηρηθεί ποτέ. Η δε σκεπή έχει αμίαντο για μόνωση (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

Τέλος, ο 7ος Παιδικός Σταθμός είναι με μηδέν ηχομόνωση και τζάμια χωρίς προστασία.

Θα πείτε τώρα κάποιοι κύριοι από την διοικούσα αρχή ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Εντάξει, αλλά και εσείς τι κάνατε για να διορθώσετε τα πράγματα; Βαρεθήκαμε να σας βλέπουμε να κλαίτε πάνω από το χυμένο γάλα! Έλεος! Κάντε κάτι όλοι σας! Και μην μου πείτε ότι η λύση είναι να κλείσουμε τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως μου απαντούσαν στο ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο.

Κυρίες και κύριοι, οι Παιδικοί Σταθμοί δεν είναι πάρκινγκ παιδικών ψυχών…

Μετά τιμής,
Χριστίνα Παπαηλιοπούλου
(Τέως εκπρόσωπος Γονέων & Κηδεμόνων για τους Παιδικούς Σταθμούς)


Όλα αυτά τα έγραψα το 2016 οπότε δεν μπορεί σε ένα χρόνο από τη παραλαβή να έχει κτιριακά προβλήματα. Πάνω σε αυτό το θέμα κινούμαστε να δούμε τι διορθώνεται. Μην γίνονται λοιπόν κάποιοι γραφικοί λέγοντας και ρίχνοντας ευθύνες στη νέα δημοτική αρχή.

Χριστίνα Παπαηλιοπούλου, αντιπρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ

 

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ