Η “Εκτός Σχεδίου” για τις επιτροπές του δήμου και την επίσκεψη της κ. Κεραμέως

Εκτός Σχεδίου - Δημοτική παράταξη Νέας Ιωνίας - Λογότυπο

Φανέρωσε μου τη μάσκα που κρύβεις… κάτω απ’ τη μάσκα που φοράς

Έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, και ήδη από το 1ο συμβούλιο είχε αρχίσει να γίνεται σαφής ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο η κ. Θωμαΐδου, είχε αποφασίσει να διοικήσει την πόλη. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 21ης Οκτωβρίου, ωστόσο, πλέον έπεσαν όλες οι μάσκες του «δικού» μας ανθρώπου, που τόσο πολύ διαφήμιζε πως ήταν προεκλογικά. Όσοι παρευρέθησαν σε αυτό, αντιμετώπισαν την αλαζονεία της, το προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης, την απόλυτη αρχόντισσα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με βάση τους νόμους (προηγούμενους και τωρινούς), ένας συγκεκριμένος αριθμός μελών των διοικητικών συμβουλίων αποτελείται από πολιτιστικές και αθλητικές συλλογικότητες της περιοχής μας για τα ΝΠΔΔ, και από εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις σχολικές επιτροπές. Τα υπόλοιπα μέλη των ΔΣ προκύπτουν από τις δημοτικές παρατάξεις. Παραδοσιακά στη Νέα Ιωνία, τόσο οι διαφορετικές ομάδες των αθλητικών σωματείων όσο  οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα, επέλεγαν οι ίδιοι τους εκπροσώπους τους σε αυτά τα ΔΣ. Επίσης, εκπροσωπούνταν όλες οι δημοτικές παρατάξεις σε κάθε ΔΣ με ένα τουλάχιστον άτομο.

Η δημοτική αρχή της κ Θωμαΐδου, επικαλούμενη την ισχύουσα νομοθεσία, αποφάσισε τον αποκλεισμό παρατάξεων της αντιπολίτευσης από επιτροπές και όργανα του Δήμου προκειμένου να χωρέσουν οι εκλεκτοί της, βάζοντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συνδιαλλαγή, ώστε να αποφασίσουν να «μοιράσουν» τις εναπομείνασες θέσεις. Δε σταμάτησε όμως μόνο σε αυτό, αλλά υπερενίσχυσε την έτσι κι αλλιώς απόλυτη πλειοψηφία που της δίνει ο νόμος (3/5 της σύνθεσης των ΔΣ), αποφασίζοντας η ίδια για τους εκπροσώπους των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας, αγνοώντας τη θέλησή τους!

Με βάση την παραπάνω εξέλιξη ως Εκτός Σχεδίου, καταγγείλαμε και απείχαμε από τη διαδικασία εκλογής των διοικητικών συμβουλίων των ΝΠΔΔ και επιτροπών του δήμου (ΚΕΒΡΕΦΟ, ΚΕΜΙΠΟ, ΟΠΑΝ, Αβαθμια και Ββαθμια Σχολική επιτροπή).

Για τα ζητήματα αυτά, ως Εκτός Σχεδίου, έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί. Η στάση μας καθορίζεται καταρχάς από τη θέση μας πως τα δημοτικά συμβούλια και κατ επέκταση τα όργανα και επιτροπές τους,  υλοποιούν την πολιτική του κεντρικού κράτους, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και κεφαλαίου. Τόσο ο τρόπος λειτουργίας των δημοτικών Συμβουλίων όσο και οι διαδικασίες εκλογής στα όργανα αυτά, είναι βαθιά αντιδημοκρατικές. Με τις τροποποιήσεις της ΝΔ στον Κλεισθένη, ενισχύεται περαιτέρω ο συγκεντρωτικός και αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του τοπικού κράτους και των οργάνων του. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία της δημάρχου σε όλα τα ΝΠΔΔ και επιτροπές, ακόμα και όταν δεν έχει την απόλυτη ή τη σχετική πλειοψηφία μέσα στο συμβούλιο, για τη διευκόλυνση της χάραξης και εφαρμογή της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει. Η συμμετοχή μας με εκπρόσωπο έως τώρα στα (μη αποφασιστικού χαρακτήρα) όργανα, γινόταν από τη σκοπιά της πληροφόρησης με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων και το μπλοκάρισμα αντιδραστικών αποφάσεων.

Πλέον, γίνεται σαφές πως δε φτάνει απλά και μόνο μια κριτική στο νόμο Θεοδωρικάκου, ούτε και η υπεράσπιση της απλής αναλογικής, ειδικά όταν γίνεσαι πιόνι στο σκάκι της κυβέρνησης και της εκάστοτε δημοτικής αρχής για να βγαίνουν τα νούμερα στις επιτροπές. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως  αυτές οι επιτροπές είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσουν εξαρτήσεις, πελατειακές σχέσεις και κυρίως εκλογικό μηχανισμό. Τόσο απλά.

Τη στιγμή λοιπόν, που τα στρατόπεδα ξεκαθαρίζουν και η απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου πρέπει να είναι άμεση και δυναμική, θεωρούμε πως από την πλευρά μας πρέπει να παλέψουμε σε μια κατεύθυνση συγκρότησης ενός ρεύματος αγώνα στην περιοχή μας. Ένα ρεύμα αγώνα που θα ξεκινάει από διεκδικήσεις που αφορούν το επίπεδο ζωής στο δήμο όπως οι δημόσιοι, ανοιχτοί, ελεύθεροι χωρίς αντίτιμο αθλητικοί-πολιτιστικοί χώροι για όλους, οι υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους δημόσιες και δωρεάν, οι δωρεάν μεταφορές κλπ, αλλά δεν θα μένει εκεί και θα μπορεί να συνδέεται με τους αγώνες ευρύτερα για την ανατροπή της επιδρομής κυβερνήσεων – κεφαλαίου – ΕΕ. Ένα ρεύμα που δεν θα αφήνει χώρο στον φασισμό να αναπτυχθεί στη γειτονιά μας.

Η απόφαση των υπολοίπων παρατάξεων να καταγγέλλουν μεν αλλά να συμμετέχουν στο αηδιαστικό αυτό παιχνίδι, ενισχύει έμπρακτα τα βήματα αντιδημοκρατικότερης λειτουργίας που διαμορφώνονται στο επίπεδο του τοπικού κράτους.  Η θεσμική διαχείριση δεν έχει σχέση με την ενίσχυση της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των ανέργων, της νεολαίας,  αλλά αντίθετα αποτελεί τροχοπέδη.

Ως Εκτός Σχεδίου θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια για τη μαζικοποίηση, την ανάπτυξη και τη συντονισμένη δράση των αγωνιστικών συλλογικοτήτων της περιοχής μας. Θα παλέψουμε για να μπει η φωνή των κατοίκων, των κινημάτων και των συλλογικοτήτων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, για να σπάσει στην πράξη ο αντιδραστικός τρόπος λειτουργίας του.

www.ektossxediou.blogspot.com, ektossxediou@gmail.com

ΥΓ.  Στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν κι άλλα πολλά που αφορούν άλλα θέματα στα οποία  θα επανέλθουμε με ανακοίνωση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα που εκφράστηκαν από την παράταξη  Νέα Ιωνία- Νέα Άποψη, λόγω της ενόχλησής της από τις διαμαρτυρίες του συλλόγου γονέων που ήταν παρών, σχετικά με θέματα ασφάλειας  και την επικίνδυνη κατάσταση για τα παιδιά τους που δημιουργεί η κατασκευή  του πολυώροφου  υπόγειου γκαράζ-έργου μαμούθ στο παρακείμενο οικόπεδο ΟΤ 150.

Το ένα αφορά την πρόταση για κλειστές συνεδριάσεις του ΔΣ (!)  ώστε να μπορεί ανενόχλητο το ΔΣ να αποφασίζει όπως θέλει,  ό,τι θέλει, για εμάς (τους κατοίκους) χωρίς εμάς,  και το άλλο ότι «…σε  κάθε έργο  όλα είναι θέμα κόστους-οφέλους και το έργο αυτό ωφελεί την πόλη μας» (!!).

Να θεωρήσουμε λοιπόν, πως το θέμα της ασφάλειας των παιδιών πρέπει να ειδωθεί ως «κόστος»;


Χωριανοί! Ακούσατε, ακούσατε
Ήρθε η υπουργός στο χωριό, βόλτες από κει κι από δω

Η υπουργός της παιδείας και της “κενοτομίας” (λόγω των κενών) επισκέφτηκε την πόλη μας μία από τις προηγούμενες ημέρες.

Οι δημοτικοί μας άρχοντες εκστασιάστηκαν με την τιμή που τους έγινε σε βαθμό “ανησυχητικό”.

Αφού φωτογραφήθηκαν με όλους τους τρόπους και σε όλες τις πόζες με την υψηλή επισκέπτρια (φιλίες με ερευνήτριες στη ΝΑΣΑ κλπ), ακολούθησε συζήτηση σε εποικοδομητικό και συναινετικό κλίμα, κατά πως λέει και η σχετική ανακοίνωση της δημαρχίας.

Είναι όμως και κάποιοι μυστήριοι, κάποιοι “αντικανονικοί”, κάποιοι περίεργοι που έχουν απορίες.

– Τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία τα γνωρίζει η υπουργός; Τα γνωρίζουν οι αρμόδιοι στον δήμο; Με τι βαθμό την αξιολόγησαν; Την περνάει τη βάση; Απαίτησαν την άμεση κάλυψή τους από την υπουργό ή δεν ήθελαν να της χαλάσουν το πρωινό;
– Για το 4ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο και επισκέφτηκε η υπουργός, που κοντεύει να πέσει από τις εργασίες στο παρακείμενο Ο.Τ γιατί δεν ανακοινώθηκε κάτι;
– Γνωρίζει η υπουργός και οι δημοτικοί άρχοντες την επιστολή του ΔΔΕ Β Αθήνας προς τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων;

ΘΕΜΑ: «Επείγουσες ενέργειες για την κάλυψη λειτουργικών κενών»
Αναμένοντας την τρίτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, με μεγάλη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι παραμένουν πολλές ώρες λειτουργικών κενών σε πολλούς κλάδους, οι οποίες αφορούν και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ωστόσο έχει πλέον επιτευχθεί η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και δεν υπάρχουν αξιοποιήσιμα πλεονάσματα εκπαιδευτικών για να καλυφθούν αυτά τα κενά. Ως εκ τούτου, παρακαλούνται οι Διευθυντές/ριες και οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς μας, να εξετάσουν άμεσα τη δυνατότητα τροποποίησης των αναθέσεων, ώστε να καλυφθούν προσωρινά και κατά προτεραιότητα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, μέχρι την κάλυψη των κενών από αναπληρωτές. Ομοίως, στην περίπτωση των γυμνασίων προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κάλυψη των κενών στη Γ’ τάξη, καθώς ο βαθμός είναι απαραίτητος για την έκδοση απολυτηρίου. Παράλληλα, θα γίνει εισήγηση στο ΠΥΣΔΕ ώστε σε προσεχή συνεδρίαση, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μετακίνησης εκπαιδευτικών σε όμορες σχολικές μονάδες, προκειμένου να καλυφθούν προσωρινά τα λειτουργικά κενά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, μέχρι την κάλυψή τους από αναπληρωτές.

Προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης β Αθήνας
Άραγε γιατί “παρακαλεί” ο Προϊστάμενος και δεν δίνει εντολή; Μήπως είναι παράτυπη η αναγκαστική καταστρατήγηση του ωρολόγιου προγράμματος, αφού οι εκπαιδευτικοί θα αφήσουν ακάλυπτα κάποια τμήματα για να καλύψουν τα “επείγοντα” και ζητάει από τους συλλόγους των διδασκόντων να βγάλουν το φίδι από την τρύπα αναλαμβάνοντας την τυπική και ηθική ευθύνη καλύπτοντας έτσι την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας; Ήδη στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας μαθαίνουμε ότι κάτι τέτοιο ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται.

– Αληθεύει ότι πριν τα Χριστούγεννα δεν προβλέπονται διορισμοί αναπληρωτών;

Για όλα τα παραπάνω ρωτήθηκε η υπουργός ή μήπως θα χαλούσε η “σούπα” της φιλοξενίας;

Κρίμα μόνο που δεν έγινε η επίσκεψη μετά τις 28 Οκτωβρίου. Ίσως να είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις της υπουργού για τον πόλεμο του ‘40 όπως τις παρουσίασε στην εγκύκλιο που έστειλε να διαβαστεί στα σχολεία.

Θα μέναμε με ανοιχτό το στόμα όταν θα διαβάζαμε ότι αποφεύγει να μιλήσει για “φασισμό” και “ναζισμό” αλλά μιλάει για “μίσος” και “βία” κάποιου παρανοϊκού

Άλλη μία “κενοτομία” (λόγω συνειδητής διαστρέβλωσης της αλήθειας) από την υπουργό της “αριστείας”.

Να είναι σίγουροι τόσο η υπουργός όσο και οι δημοτικοί άρχοντες πως εδώ στη Νέα Ιωνία οι επικοινωνιακές φιέστες δεν έχουν την αποδοχή που θα περίμεναν οι εμπνευστές τους.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη απαιτούμε:
– Άμεση κάλυψη όλων των κενών.
– Καμία λύση του ποδαριού για τα παιδιά μας.
– Οι μαθητές των δημόσιων σχολείων της Νέας Ιωνίας και όλης της χώρας να μην είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

www.ektossxediou.blogspot.com, ektossxediou@gmail.com

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ