Η “Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας” για τους κοινόχρηστους χώρους & πλατείες

  • ΟΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • ΚΑΝΟΝΕΣ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΗΜΗΡΙΩΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Σε μια πόλη που ασφυκτιά από το τσιμέντο, που το «πράσινο» και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ελάχιστοι αποτελεί πρώτιστο μέλημα η απόδοση της χρήσης τους προς το σύνολο των κατοίκων και η όποια παράλληλη δραστηριότητα  – χρήση στις πλατείες και τα πάρκα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις, οι οποίοι θα ελέγχονται καθημερινά για την απαρέγκλιτη τήρηση τους.

Οι απόψεις μας αυτές είναι διαχρονικά διατυπωμένες και διαπερνούνται από τον στόχο και την επιδίωξη για την όσο το δυνατόν αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης, αλλά και όλων όσοι εργάζονται σ’ αυτήν.

Έτσι, δεν είναι η πρώτη φορά που η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Ιωνίας θίγει το θέμα της ασυδοσίας που επικρατεί, ειδικά στο κέντρο της Ν. Ιωνίας, σχετικά με την κατάληψη χώρων και πεζοδρομίων, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την ανοχή και υπόθαλψη των δημοτικών αρχών, οι οποίες, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό είναι παράνομο δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να διαφυλάξουν τα δικαιώματα τόσο επαγγελματιών από ανισότητες που δημιουργούνται, αλλά και όλων όσων χρησιμοποιούν τις πλατείες, τα πεζοδρόμια κ.λπ., γι’ αυτό τους καταγγέλλουμε.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να θίγονται βασικά δικαιώματα, των  δημοτών, των παιδιών, της νεολαίας, που κάνουν χρήση των κοινόχρηστων χώρων, με αποτέλεσμα τα μεν παιδιά να μην έχουν πλέον χώρο να παίξουν, οι ηλικιωμένοι και άλλοι που χρησιμοποιούν π.χ. τα παγκάκια της πλατείας Σημηριώτη και δικαιούνται να έχουν ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση είτε να αποφεύγουν να καθίσουν είτε να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους πελάτες των μαγαζιών.

Η καταγγελία μας αυτή αφορά εκτός από την προηγούμενη δημοτική αρχή, που δημιούργησε αυτό το καθεστώς, και τη σημερινή, η οποία συνεχίζει στα ίδια χνάρια, με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο. Αρκεί κάποιος να κάνει μια βόλτα στην πλατεία Σημιριώτη και τους γύρω δρόμους για να διαπιστώσει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί, αφού ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, βγάζει τραπέζια και καρέκλες όπου θέλει, σίγουρος ότι δεν πρόκειται να τον ενοχλήσει κανείς.

Ήδη η πλατεία έχει «καταληφθεί» σχεδόν κατά το ήμισυ και η «κατάληψή» της  συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ η νέα δημοτική αρχή εξυπηρετώντας προφανώς συμφέροντα, την «αναμορφώνει» αδιαφορώντας για όσα συμβαίνουν εν γνώσει της, νομίζοντας, ίσως, ότι είναι έξω από τον καταλογισμό των δικών της σοβαρών ευθυνών και που σύντομα εάν συνεχίσει να αδιαφορεί θα πρέπει να της αποδοθούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με αφορμή αίτηση που υποβλήθηκε για παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών από καφέ της πλατείας, πέραν αυτών που καταλαμβάνει παράνομα, έχει ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κείμενο, στο οποίο επισημαίνει το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα και τις διάφορες πλευρές και προεκτάσεις που έχει, την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της λειτουργίας των καταστημάτων στα πλαίσια των αδειών που τους έχουν χορηγηθεί, μέχρι την εφαρμογή ενιαίων κανόνων λειτουργίας που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Η Δήμαρχος και η νέα Δημοτική Αρχή έχουν τεράστια ευθύνη για την τήρηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τα οποία αποφασίζουν με βάση αυτό που ορίζει το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας, που υποτίθεται ότι προστατεύει τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου. Η συνεχιζόμενη αδιαφορία της δημοτικής αρχής συνιστά συνειδητή συμμετοχή στην καταστρατήγηση  αυτού του πλαισίου λειτουργίας και των αποφάσεων των οργάνων.

Τέλος αν θέλει να δώσει ουσιαστική και τεκμηριωμένη απάντηση στις καταγγελίες μας το μόνο που έχει να κάνει είναι να προχωρήσει στην αποκατάσταση και τήρηση των κανόνων που υπάρχουν.

Εμείς φέρνουμε άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να καταλήξουμε στη διαμόρφωση επικαιροποιημένων, ενιαίων κανόνων λειτουργίας και οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν πιο ουσιαστικά και ολοκληρωμένα το συγκεκριμένο σοβαρό πρόβλημα.

Ν. Ιωνία, 7 Οκτώβρη 2019

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ