Η Ο.Π.Σ.Ε. για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Π.Σ.Ε.)
Πατρώου 8-10, Τ.Κ. 105 57 Αθήνα
Τηλ 6944564815, 6949150801, 6932380871
email: opsehellas@gmail.com
www.opsehellas.gr  facebook/opsehellas twitter/opsehellas

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, φορέων και μικρασιατικών σωματείων της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης για τη 14η Σεπτεμβρίου Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποίησαν το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, παρουσία των εκπροσώπων των ΜικρασιατικώνΣωματείων,  με κύριο ομιλητή τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης και  ΓΓ Απόδημου Ελληνουσμου Γ. Χρυσουλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα  ιστορικά γεγονότα και τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας.Ακολούθησε πομπή και  δέηση στο μνημείο του Εθνοιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην οποία ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ Αντώνης Οραήλογλου τόνισε  «το μέγεθος της θυσίας του Εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομου, την ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε και να τιμούμε τους νεκρούς μας αλλά και τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας τις οποίες οι απόγονοο των προσφύγων του 1922 θα περιμένουν να γίνουν πράξεις».

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι «ιερή υποχρέωση μας η έκφραση τιμής και σεβασμού απέναντι στη μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, παρουσία τιμητικού αγήματος και φιλαρμονικής προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος όπου και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Χαρακτηριστικό της φετινής εκδήλωσης μνήμης το γεγονός πως τα Μικρασιατικά Σωματεία εκπροσώπησαν φέτος, νέα σε ηλικία παιδιά όπως η 7χρονη Μαρία, η 9χρονη Ιόλη και η 11χρονη Αμέλια η οποία από την ηλικία των 3 ετών κάθε χρόνο καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των προγόνων της από τα Αλάτσατα.

Στις εκδηλώσεις εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον  Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος , ο π. Βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Αττικής, Λ. Κεφαλογιάννη, Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και Α. Λεωτσάκος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ. Γεωργόπουλος και Ν. Παπαδάκης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελ. Σκιαδάς, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νίκος Ουζούνογλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας,  εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρμενίων καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και ενώσεις αποστράτων.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ