Η ΔΑΣ ΟΤΑ για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ – ΟΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Τρίτη 26 Σεπτέμβρη στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ – ΟΤΑ οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ ανέδειξαν την ηχηρή απάντηση που έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι στο αντεργατικό αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο καταδικάζοντας την επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του κεφαλαίου στους μισθούς και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο ασφαλιστικό, στα ΒΑΕ με τη κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων σε όλη τη χώρα εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών, έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Απαντήσαμε με το μόνο όπλο μας, την απεργία  που θέλουν να καταργήσουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει έρθει με φόρα και ως γνήσιοι εκφραστές των συμφερόντων της αστικής τάξης έχουν αναλάβει να νομοθετήσουν άμεσα το 38% των οδηγιών του ΣΕΒ, όσα δηλαδή δεν πρόλαβε να νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τα εύσημά του, γιατί πέρασε το 62%.

Στη Συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε το συμπέρασμα που βγήκε από τις περιοδείες  στους χώρους δουλειάς ότι η απεργία δουλεύτηκε μόνο από τις δυνάμεις της ΔΑΣ.

Αναδείξαμε επίσης τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι για να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μη γίνει καμία επέκταση και να καταργηθεί κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για το θέμα των απολύσεων συμβασιούχων σε παιδικούς σταθμούς η Συνδικαλιστική Ανατροπή επέμεινε να αθωώνει τους δημάρχους που απολύουν και τις κυβερνήσεις που νομοθέτησαν και να μας χρεώνει το θέμα της υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής. Ξεχνάνε ότι οι δυνάμεις της ΔΑΣ βρίσκονται μπροστά σε κάθε αγώνα ενάντια στις απολύσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αγώνα του σωματείου των Περιφερειακών Δήμων Θεσσαλονίκης ενάντια στις απολύσεις των 9 συμβασιούχων στο Δήμο Πυλαία Χορτιάτη. Η θέση μας είναι καθαρή. Είμαστε υπέρ της δημόσιας δωρεάν δίχρονης προσχολικής αγωγής και υπέρ της μονιμοποίησης όλων των συναδέλφων συμβασιούχων στο ΕΣΠΑ. Οι απολύσεις δεν γίνονται γιατί εφαρμόστηκε η δίχρονη προσχολική αγωγή, αλλά γιατί κυβέρνηση και Δήμαρχοι έχουν σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών  και την εντατικοποίηση της δουλειάς των μόνιμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναδείξαμε ότι το τελευταίο διάστημα φουντώνουν. Καθημερινά η πλειοψηφία των δημάρχων υλοποιώντας τη πολιτική της κυβέρνησης προχωρούν στην εκποίηση υπηρεσιών (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο).

Βάλαμε το θέμα του πόθεν έσχες συναδέλφων που για τη συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές της υπηρεσίας  κλήθηκαν να πληρώσουν μέχρι και 100 ευρώ σε λογιστή και την ίδια ώρα 100αδες άλλοι συνάδελφοι, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες τους, κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι 300 ευρώ για μη κατάθεση πόθεν έσχες. Θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση διαγραφής των προστίμων και η δαπάνη για τα πόθεν έσχες να βαρύνει τους ΟΤΑ.

Βάλαμε το ζήτημα έκδοσης ψηφίσματος συμπαράστασης για συναδέλφους συνδικαλιστές στη Πρέβεζα που σέρνονται στα δικαστήρια ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών.

Όσο αφορά το ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ – ΟΤΑ προτείναμε την πρώτη μέρα του συνεδρίου να υπάρχει καταστατικό συνέδριο προκειμένου να εγγράφονται όλοι  οι συνάδελφοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΔΑΚΕ σε κοινή πρωινή συνεδρίαση αποφάσισαν να μην γίνει, απορρίπτοντάς τη πρόταση μας.

Στα πλαίσια της κοινής δράσης ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ εκδώσαν κοινό ψήφισμα συμπαράστασης σε ανύπαρκτη συνδικαλιστική δίωξη της προϊσταμένης του ΚΕΠ Ηγουμενίτσας, η οποία με υπηρεσιακό έγγραφο της στοχοποιεί τους εργαζόμενους του ΚΕΠ που προΐσταται.

Καλούμε τους συναδέλφους απέναντι σε αυτή την επίθεση και μετά το μήνυμα που στείλαμε στις 24 του Σεπτέμβρη να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για κλιμάκωση και ένταση της πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, δημάρχων και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

     ΑΘΗΝΑ 26/9/2019

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ