Η “Δημιουργία Αλληλεγγύη” για την Αγία Σοφία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.

Η απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προκαλεί σε όλους μας αγανάκτηση και οργή. Η ιστορία όμως ούτε ξαναγράφεται ούτε παραχαράσσεται.

Ό,τι κι αν κάνουν οι Τούρκοι, όπως και να πουν την Αγιά Σοφιά, αυτή είναι καταγεγραμμένη στην παγκόσμια πολιτισμική γνώση και συνείδηση ως ο μέγιστος Ναός της Ορθοδοξίας.

Το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να υπενθυμίζουν σε όλο τον κόσμο ότι ήσαν, είναι και θα είναι ες αεί – πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων-, βάρβαροι κατακτητές. Ότι γνωρίζουν και οι ίδιοι πως ο τόπος που πατούν και ο πολιτισμός του, δεν είναι δικός τους και δεν τους ανήκει. Ότι όσα κατέχουν είναι αιματοβαμμένο προϊόν αρπαγής.

Κραυγάζουν ότι ούτε νοοτροπία ούτε προθέσεις έχουν αλλάξει. Μοναδικός νόμος γι’ αυτούς είναι η παραβίαση και η περιφρόνηση των διεθνών συνθηκών και κανόνων.

Η διεθνής κοινότητα τους εγκαλεί λεκτικά κάθε φορά, αλλά παραβλέπει αυτό που έχει πει ο αείμνηστος Κωνσταντινουπολίτης καθηγητής Νεοκλής Σαρρής:

«Η Τουρκία δεν έχει ιστορία έχει ποινικό μητρώο».

Όμως  όπως έγραψε ο Βουρλιώτης νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης:

«Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν, μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι .…»

Η νέα βάρβαρη και συμπλεγματική πρόκληση δεν αρκεί να καταδικαστεί μόνο λεκτικά από τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να γίνει σαφές με συγκεκριμένες ενέργειες στους νοσταλγούς των Οθωμανικών ορδών και της αυτοκρατορίας τους, ότι καμία θέση δεν μπορούν να έχουν στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο και δη στον Ευρωπαϊκό.

Ας προσέλθουν λοιπόν να προσευχηθούν στον Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, κοιτάζοντας προς τα κάτω, με το κεφάλι σκυφτό. Γιατί αν σηκώσουν το βλέμμα τους, θα αντικρίσουν, στα ανυπέρβλητης τέχνης ψηφιδωτά, αυτό του Παντοκράτορα και της Πλατυτέρας των ουρανών.

Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει ούτε σε καθεστώτα ούτε σε ηγεμόνες. Ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και στη πολιτισμική της κληρονομία.

Για τη Δημοτική Παράταξη Νέας Ιωνίας «Δημιουργία Αλληλεγγύη»

Ο Επικεφαλής
Παναγιώτης Μανούρης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ