Η Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας ζει στο… παράλληλο σύμπαν των σχολείων της

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο κατώφλι της νέας σχολικής χρονιάς και διαρκούσης της υγειονομικής κρίσης του κορωναϊού, η Δημοτική Αρχή μας πληροφόρησε ότι οι Υπηρεσίες εργάζονται με «εντατικούς ρυθμούς για εργασίες επισκευής και συντήρησης σε σχολικές μονάδες του Δήμου Νέας Ιωνίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής».

Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Σε κανένα σχολείο της πόλης μας δεν έγινε απολύμανση βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ οι περισσότερες αίθουσες έχουν απλά υποτυπωδώς καθαριστεί.

Τα προβλήματα με το προσωπικό της καθαριότητας παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς οι σχολικές καθαρίστριες δεν επαρκούν και οι προσλήψεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι άλλοι Δήμοι προνόησαν να προσλάβουν προσωπικό από την αρχή του μήνα.  Στη Νέα Ιωνία τα αποτελέσματα για τις αντίστοιχες προσλήψεις ανακοινώθηκαν μόλις στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς καν οι νεοπροσληφθέντες να έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.

Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί και γονείς ανησυχούν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και πασχίζουν να «αυτοσχεδιάσουν» για να καλύψουν τα κενά που αφήνει η Δημοτική Αρχή, σε ζητήματα υγρομόνωσης και ελαιοχρωματισμών.

Στο κουδούνι της ερχόμενης Δευτέρας ελλείψεις και παραλείψεις σε ακατάλληλα ή πεπαλαιωμένα σχολικά κτήρια θα υποδεχτούν τα παιδιά των Ιωνιωτών, που φέτος καλούνται όπως όλοι μας να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο βάρος της πανδημίας.  Μάσκες, γάντια και αντισηπτικά μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί στο εκπαιδευτικό προσωπικό, με εξαίρεση 1-2 σχολεία.

Στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς,  που ήδη πήραν το «βάπτισμα» στη λειτουργία με τις νέες συνθήκες, το προσωπικό επέστρεψε χωρίς να ελεγχθεί καν με τεστ κορωνοΪού. Καθημερινά δε,  αναγκάζεται να προσαρμόζει τις παιδαγωγικές αρχές της Επιστήμης του στην πραγματικότητα της έλλειψης χώρων και να στοιβάζει στα Δωμάτια Ύπνου ένα παιδί ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στενότητα χώρων, συγχρωτισμός νηπίων (για να εξυπηρετηθούν όλες οι αιτήσεις , χωρίς εξεύρεση νέων χώρων) και έλλειψη μέτρων επαγγελματικής απολύμανσης είναι η πραγματικότητα στους Παιδικούς Σταθμούς της Νέας Ιωνίας.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η εικόνα είναι παρόμοια:  

Στο 1ο Δημοτικό έγινε μόνωση μόνο σε μία αίθουσα εκδηλώσεων αλλά τα ζητήματα υγρασίας στις υπόλοιπες δεν αντιμετωπίστηκαν. Επίσης συνθήματα σε μάντρες και προαύλιο δεν καλύφθηκαν ενώ και στις τουαλέτες υπάρχουν φθορές και προβλήματα. Στο 2ο Δημοτικό έγιναν ελαιοχρωματισμοί μόνο σε μία πτέρυγα και το αίτημα δημιουργίας ράμπας για παιδιά με ειδικές ανάγκες που φοιτούν παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Στο 3ο Δημοτικό οι γονείς πήραν πρωτοβουλία και προσπαθούν να διορθώσουν μόνοι τους την κατάσταση.

Στο 4ο Δημοτικό τα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονέων εστάλησαν εγγράφως στο Δήμο αλλά παραμένουν αναπάντητα προς ώρας. 7ο και 8ο Δημοτικό ζήτησαν ελαιοχρωματισμούς αιθουσών και κοινοχρήστων χώρων και  ακόμα περιμένουν απάντηση.

Στο 10ο Δημοτικό η «κατάληψη» της σχολικής βιβλιοθήκης και του χώρου σίτισης των παιδιών για να στεγαστούν πέρυσι τα νήπια, από προσωρινό μέτρο τείνει να γίνει μόνιμο, με αποτέλεσμα η στενότητα χώρων να διαιωνίζεται

Παράλληλα στο  παλαιό κτίριο τα σάπια ξύλινα κουφώματα είναι έτοιμα να πέσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών, όπως κατήγγειλε δημοσίως με επιστολή του ο Διευθυντής του σχολείου.  Παρόμοια εικόνα επικρατεί  στο 14ο  και στο 16ο Δημοτικό, όπου η Δημοτική Αρχή παρέμεινε εκκωφαντικά απούσα.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση η εικόνα είναι ακόμα πιο απογοητευτική. Στα Γυμνάσια της Νέας Ιωνίας δεν έγιναν απολυμάνσεις κατά COVID 19 και κανένας υπεύθυνος από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν μετέβη για να δει τις φθορές και να δρομολογήσει επισκευές. Οι καθαρίστριες δεν έχουν αναλάβει ακόμη υπηρεσία, ενώ μάσκες και αντισηπτικά δεν υπάρχουν σε επάρκεια.  Στο 1ο Γυμνάσιο δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ενώ στο 2ο  καθάρισαν απλώς την αυλή. Στο 3ο  Γυμνάσιο υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε αίθουσες και  τουαλέτες , που γονείς και εκπαιδευτικοί  προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους . Το συγκρότημα παρέλαβε μέχρι στιγμής ένα κουτάκι μάσκες και ένα τετράκιλο αντισηπτικό. Στο 4ο Γυμνάσιο ο Διευθυντής κατέθεσε στις 31 Αυγούστου τα αιτήματα του γραπτώς στο Δήμο αλλά δεν πήρε ως τώρα καμία απάντηση. Το συγκρότημα  λειτουργεί με 321 μαθητές  και χρειάζεται τουλάχιστον μία ακόμη σχολική καθαρίστρια καθώς διαθέτει 24 αίθουσες. Σημειώνουμε πως τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει εμφανιστεί ελαιοχρωματιστής σε αυτό το σχολείο. Στα επείγοντα αιτήματα συγκαταλέγονται  εργασίες σε φθορές και κουφώματα καθώς και η τοποθέτηση αλεξικέραυνου γιατί το σχολείο βρίσκεται στο δασάκι. Στο 6ο Γυμνάσιο στην Αλσούπολη υπάρχουν σοβαρές  φθορές στις αίθουσες διδασκαλίας. Το κτήριο δεν έχει βαφτεί και υπάρχει ζήτημα με το κυλικείο που στεγάζεται μέσα στο σχολείο και οι ιθύνοντες ζητούν να βγει έξω. Τέλος, στο 7Ο Γυμνάσιο  δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση.

Έτσι, όταν η Δήμαρχος δηλώνει ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου μας εργάζονται πυρετωδώς ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι απολύτως έτοιμες και ασφαλείς για να υποδεχτούν τους μαθητές μας»  συμπεραίνουμε απλά πως ζει σε ένα παράλληλο δικό της σύμπαν.

Τα παιδιά των Ιωνιωτών όμως δυστυχώς, θα τα υποδεχτούν τα σχολικά συγκροτήματα της πραγματικότητας, που δεν είναι καθόλου προετοιμασμένα για τη νέα χρονιά και τις προκλήσεις της πανδημίας.

Oι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» επισκέπτονται καθημερινά τις σχολικές μονάδες της πόλης μας και καταγράφουν προβλήματα.  Οι Υπεύθυνοι σε θέματα Παιδείας της Δημοτικής μας ομάδας Μιλτιάδης Καναβός και Αναστασία Κλάρα, με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνουν την εικόνα που όφειλε να γνωρίζει η Δημοτική Αρχή εδώ και καιρό, για να φροντίσει έγκαιρα να την αλλάξει πριν την έναρξη των μαθημάτων. Αλλά κυριαρχεί δυστυχώς, η μετριότητα και η απουσία πνεύματος συνεργασίας της Διοίκησης του Δήμου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ