Η “Εκτός Σχεδίου” για τη φιλοξενία προσφύγων στον παλαιό 1ο παιδικό σταθμό

Σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων στον παλαιό 1ο παιδικό σταθμό στην περιοχή μας

Από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, το κύμα προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Άνθρωποι προερχόμενοι από χώρες όπου ο πόλεμος, η εξαθλίωση, η φτώχεια και ο φόβος είναι ο καθημερινός τους εφιάλτης.

Εξαιτίας της εφαρμογής των Κανονισμών της ΕΕ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 1 και 2 και της συνθήκης ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται στη χώρα μας και μεταφέρονται στα λεγόμενα «κέντρα κράτησης μεταναστών» (τύπου Μόριας). Τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου χάνεται κάθε αξία της ανθρώπινης ζωής. Το κράτος τους αντιμετωπίζει ως κοινωνική απειλή, ενώ οι πολυδαίδαλες γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες, καθιστούν πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε δυνατότητα ομαλής ένταξής τους στην καθημερινή ζωή. Ανύπαρκτες δομές, άθλιες συνθήκες διαμονής, ελλιπής πρόνοια, υγεία…

Στη Νέα Ιωνία, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας «Υδραγωγείο» προς το δημοτικό συμβούλιο στις 18/11/2019 και υπερψηφίστηκε, φιλοξενούνται εδώ και περίπου ένα μήνα σε χώρο του δήμου Ν. Ιωνίας (συγκεκριμένα στον παλαιό 1ο παιδικό σταθμό) μια οικογένεια από το Ιράν, η οποία βρέθηκε στο δρόμο, έπειτα από τις βίαιες εκκενώσεις των καταλήψεων που στέγαζαν πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ μέλη της οικογένειας έχουν παραμείνει στο κολαστήριο της Μόρια.

Ως Εκτός Σχεδίου, από την αρχή στηρίξαμε το αίτημα της Εργατικής Λέσχης και προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε -στο βαθμό που μπορούσαμε- στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους για να ζουν αξιοπρεπώς. Όμως πάντα υπάρχουν περισσότερα να γίνουν.
Ας σταθούμε όμως λίγο στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.
Τα προσχήματα που πρόβαλε η δήμαρχος κ. Θωμαΐδου, και συνολικά η παράταξή της ήταν πολλά με επιδίωξη να πείσουν πως δεν μπορεί ο δήμος να αναλάβει τη στήριξη ούτε καν αυτών των τριών ανθρώπων, προσφέροντας έστω απλά τον χώρο για να μη μείνουν στο δρόμο.

Προσχήματα, όπως ότι δεν υπάρχουν οι δομές, οι πόροι και οι εργαζόμενοι στην περιοχή για να βοηθήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, (χωρίς φυσικά να γίνεται καμία αναφορά από σε πολιτική διεκδίκηση αυτών). Ότι ο χώρος έχει μπει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» (σε άλλο πρόγραμμα έχει ενταχθεί, αλλά εκεί στην Δημοτική Αρχή ούτε αυτό δεν ξέρουν) για να επαναχρησιμοποιηθεί ως παιδικός σταθμός, και δεν γίνεται να «κατοικηθεί», έστω και προσωρινά, γιατί θα απενταχθεί από πρόγραμμα (κάτι που δεν ισχύει). Ότι δεν μπορούμε να προκρίνουμε τη συγκεκριμένη οικογένεια (!) απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που υπάρχουν, άρα να μην έρθει κανείς.

Βοήθεια στην παράταξη της κ. Θωμαΐδου προσέτρεξε να δώσει η (μόνιμη σύμμαχός της σε ποικίλα θέματα), παράταξη του κ. Κουκουλάρη, μέσω του κ. Αποστολόπουλου, ο οποίος με ύφος αγένειας και ειρωνείας προς τον κόσμο από την Εργατική Λέσχη και την Εκτός Σχεδίου που ήταν παρόντες και παρούσες στη συνεδρίαση, εξέφρασε όλες τις ακροδεξιές-μισανθρωπικές απόψεις τους, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να συζητηθεί καν το θέμα, και όταν αυτό δεν έγινε αποδεκτό, συνέχισε, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ φυσικά, αρνήθηκε να φιλοξενηθούν εδώ.

Σχετικά με αυτές τις λογικές που εξέφρασαν η Δύναμη Προοπτικής και η Ιώνια 21ος αιώνας, έχουμε σαφή θέση.
⦁ η προσφυγιά αλλά και η μετανάστευση γενικά είναι αποτελέσματα του καπιταλισμού και της πολιτικής του κεφαλαίου είτε μέσω της ακραίας φτωχοποίησης (και εκμετάλλευσης) ολόκληρων χωρών είτε μέσω των πολεμικών επεμβάσεων.
⦁ η ευθύνη της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού, της ΕΕ και διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ, είναι αδιαμφισβήτητη τόσο ως προς τη δημιουργία φραχτών στα σύνορα που οδηγούν σε θανάτους στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο (και αλλού), όσο και ως προς την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων όταν φθάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες.
⦁ για εμάς η αλληλεγγύη είναι ταξική και δεν αποκόβεται σε καμία περίπτωση από την πολιτική διεκδίκηση μόνιμων, δημόσιων, ελεύθερων κοινωνικών δομών (περίθαλψης, κατάλληλης και αξιοπρεπούς σίτισης και στέγασης, ιατρικής παρακολούθησης, μόρφωσης) για την στήριξη των ανθρώπων αυτών.
⦁ Η Νέα Ιωνία δημιουργήθηκε από πρόσφυγες και μέσα στα χρόνια συνέχισε να προσελκύει νέους πρόσφυγες και μετανάστες. Στη ζωή της πόλης μας αποτυπώνονται η κουλτούρα, ο τρόπος ζωής και ο πολιτισμός των παλιών και των νέων προσφύγων, αλλά και οι τεράστιες δυσκολίες της επιβίωσης τους. Σε αυτή την πόλη κάθε πρόσφυγας και μετανάστης, κάθε κατατρεγμένος είναι ευπρόσδεκτος.

Θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στις γειτονιές μας χωρίς όρους, να ζήσουν μαζί μας ισότιμα.

Κοινός εχθρός μας οι πόλεμοι, τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ΕΕ, η κυβέρνηση, όλοι οι μηχανισμοί και το πολιτικό κατεστημένο που τα υπηρετεί, η ακροδεξιά και οι φασιστικές-ρατσιστικές αντιλήψεις που σιγοντάρονται από ΝΔ, κανάλια, κλπ και διαχέονται στην κοινωνία.

Απέναντι σε λογικές αριθμών και αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών με λογικές “σπατάλης δυνάμεων” και “κόστους” προτάσσουμε την έννοια της ανθρώπινης ζωής. Απέναντι στην εκμετάλλευση της διάθεσης του κόσμου που έσπευσε να βοηθήσει προτάσσουμε την αλληλεγγύη που ως εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, νέοι/ες δείχνουμε, μιλάμε πολιτικά και διεκδικούμε συνολικές λύσεις.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
www.ektossxediou.blogspot.com, ektossxedioy@gmail.com

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ