Με αφορμή την επιστολή της αντιδημάρχου παιδείας στους διευθυντές σχολείων για
Στις 9/6/2020, η αντιδήμαρχος παιδείας Ελένη Αλατσίδου, απέστειλε έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων και νηπιαγωγείων της περιοχής μας, με το οποίο ζητείται η αξιολόγηση από τον σύλλογο διδασκόντων, των συμβασιούχων καθαριότητας σε κάθε σχολείο (με βαθμό, εξαιρετικό, καλό, μέτριο ονομαστικά και ό,τι άλλο θεωρηθεί αναγκαίο).
Γενικότερα, οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται με ένα ιδιότυπο καθεστώς εργασίας (ομηρίας). Πρόκειται για συμβάσεις μίσθωσης έργου με χρονική διάρκεια 9 μήνες χωρίς δικαιώματα, όπως η μητρότητα, η άδεια εγκυμοσύνης, και η άδεια ασθενείας. Χρεώνονται τον καθαρισμό συγκεκριμένων αιθουσών, για 33 ευρώ/ανά σχολική αίθουσα το μήνα, ανεξαρτήτως μεγέθους, ενώ πολλές φορές απαιτείται από κάποιους διευθυντές σχολείων ο καθαρισμός των αιθουσών του ολοήμερου σχολείου και γυμναστηρίων σχολείων που έχουν παραχωρήσει οι δήμοι σε αθλητικά σωματεία της περιοχής, χώροι που δεν περιλαμβάνονται στις συμβάσεις τους.
Λόγω covid-19, οι καθαρίστριες επιτάχθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για να καλυφθούν ανάγκες καθαριότητας σε χώρους των δήμων-και στον δικό μας δήμο- αρκετές φορές με ελλιπή χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, και δίχως δικαίωμα στη λήψη αναρρωτικών αδειών, αδειών ειδικού σκοπού. Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τον Μάη, παρουσιάστηκαν στις οικίες σχολικές μονάδες, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους για πολλές ώρες συνεχόμενα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα οριζόμενα στις συναφθείσες συμβάσεις έργου. Με απλά λόγια εξαναγκάστηκαν σε εργασία πλήρους απασχόλησης με μέσο όρο αποδοχών 300€ το μήνα.
Ενώ, λοιπόν ισχύουν όλ’ αυτά, η αντιδήμαρχος παιδείας, καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αξιολογήσουν την εργασία των καθαριστριών.
Πέρα από το εξοργιστικό ζήτημα ότι ζητά από τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς να ρουφιανέψουν και να αξιολογήσουν άλλους εργαζόμενους, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την καχυποψία, την κατηγοριοποίηση και το αντισυναδελφικό κλίμα μεταξύ διαφορετικών κλάδων εργαζομένων, η αντιδήμαρχος εν μέσω της δύσκολης κατάστασης που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και όλων όσων έχουν κυριολεκτικά φορτωθεί στις πλάτες τους- ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι και χαμηλόμισθοι, όπως οι σχολικές καθαρίστριες, βρήκε την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή (σε λίγες μέρες τελειώνουν οι συμβάσεις των καθαριστριών), και με περισσό θράσος ζητά την αξιολόγησή τους!
Που ακριβώς στοχεύει; Βάζει στο στόχαστρο ανθρώπους και ζωές, θεωρώντας τους «μέτριους» «ανεπαρκείς», «ακατάλληλους» «προβληματικούς», με τελικό στόχο τη μη επαναπρόσληψή τους.
Είναι σίγουρο πως η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί από την αντιδήμαρχο και την παράταξή της, ως εργαλείο, πίεσης, εντατικοποίησης της εργασίας των καθαριστριών, αλλά και τρομοκράτησής τους.
Στοχεύει στην πλήρη κατάργηση των κουτσουρεμένων (ιδιαίτερα με το καθεστώς αυτό) εργασιακών δικαιωμάτων, την διεύρυνση και παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και εν τέλει την ολοκληρωτική παράδοση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δήμου στα ιδιωτικά συμφέροντα με ό,τι αυτό σημαίνει για την κοινωνία, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους.
Ως Εκτός Σχεδίου έχουμε πολλές φορές εκφράσει τη θέση μας περί δήθεν αξιολόγησης, αλλά και την αναγκαιότητα για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στους δήμους ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων.
Φυσικά δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την αντιδήμαρχο και την παράταξή της, καθώς έχουμε πλήρως κατανοήσει με ποιους συντάσσεται ψυχή τε και σώματι… και αυτοί δεν είναι οι εργαζόμενοι/ες. Άλλωστε και στην αρχή της θητείας της ως δημοτική αρχή, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των σχολικών καθαριστριών το ίδιο δεν έδειχναν;
Από πλευράς μας στεκόμαστε δίπλα στις σχολικές καθαρίστριες και καλούμε τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς να μην εμπλακούν σε καμία τέτοια διαδικασία αλλά και τους διευθυντές να μη συναινέσουν στο αίτημα της αντιδημάρχου.