Η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας για την Αγία Σοφία

Ν. Ιωνία 16/7/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης. Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ, ούτε για ποιο λόγο χτυπούν οι καμπάνες» είπε για να προσθέσει «χτυπούν για την χριστιανοσύνη», η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ η οποία συγκλονίζει με τα λόγια της.

Είναι γεγονός ότι ο «Σουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν, στην άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα του, σκέφτηκε να αποπροσανατολίσει τον λαό του και κάνοντας επίδειξη αλαζονείας άλλαξε την πολιτική ατζέντα.

Σε αντίθεση με αυτά που πίστευε και έλεγε πριν από λίγα χρόνια για την Αγία Σοφία (δηλαδή να παραμείνει μουσείο) ο Τούρκος Πρόεδρος, εκβιάζοντας και επιβάλλοντας τη θέλησή του, ανάγκασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας να λάβει θέση που εξυπηρετούσε τα σχέδια του.

Η Αγία Σοφία που έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς από το 1934, σήμερα μετατρέπεται σε τζαμί. Και τι ειρωνεία! Ορίζει ότι θα πρωτολειτουργήσει στις 24 Ιουλίου 2020. Αμφισβητεί έτσι εμμέσως και την Συνθήκη της Λοζάνης, στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Δυστυχώς η Διεθνής Κοινότητα και οι λεγόμενοι σύμμαχοί μας πέρα από κάποιες χλιαρές δηλώσεις, δεν πρόκειται να λάβουν δραστικά μέτρα για να αποτρέψουν την εν λόγω απόφαση. Ό,τι έγινε και το 1922. Θα κάνουν κάποιες δηλώσεις και έπειτα το θέμα ξεχάστηκε. Η Γερμανία ήδη το δήλωσε: «Θέμα της UNESCO η Αγία Σοφία. Δεν αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Οι… ηγέτες γηράσκουν και πεθαίνουν. Ο πολιτισμός αντέχει στο διάβα του χρόνου. Η Αγία Σοφία πέρασε στην Ιστορία και θα μείνει ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

                                                                                                                Το Διοικ. Συμβούλιο

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ