Η “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” για το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο

Νέα Ιωνία, 19 Απριλίου 2021,

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη την 15η Απριλίου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων:

 • ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, όπου αναπτύχθηκαν ερωτηματικά για τις πολιτικές της Περιφέρειας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ για τις αποφάσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων που οδηγούν σε υπερκοστολογήσεις έργων και αγορών ενώ παράλληλα επιτρέπουν υπέρογκες αναθέσεις σε μελετητές και συμβούλους. Η Παράταξη μας κατέθεσε δικό της ψήφισμα.
 • Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, όπου μπήκαν ερωτήματα στην δημοτική αρχή για τις δράσεις της στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της πανδημίας. Δυστυχώς δεν υπήρξαν απαντήσεις από την πλευρά της Δημάρχου στα ερωτήματα των παρατάξεων αλλά και στις αναφορές για λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου με περισσότερα άτομα από όσα ορίζει ο νόμος. Προτείναμε, χωρίς να πάρουμε απάντηση, να γίνει επανέλεγχος των τετραγωνικών κάθε υπηρεσίας και να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός εργαζομένων για κάθε υπηρεσία αφού τα κρούσματα είναι πλέον αρκετά και ανησυχούν τους εργαζόμενους. 
 • 73 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, όπου τονίστηκαν τα ακόλουθα αδιαπραγμάτευτα δεδομένα :
  • 73 προσλήψεις χωρίς κριτήρια και με προσωπική επιλογή της Δημάρχου, με χρήση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης από τον τυφώνα του Νοεμβρίου
  • Προκήρυξη express, για δηλώσεις συμμετοχής Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα
  • Επιλογή συγγενών και φίλων από το ψηφοδέλτιο της παράταξης της Δημάρχου
  • “Μετάταξη” σε διοικητική θέση εργαζομένων που έχουν προσληφθεί σε εξωτερικά συνεργεία,
 • ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ,  ψηφίστηκε η λίστα των δικαιούχων εργαζομένων που δικαιούνται την  αποτίμηση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας παλαιότερων ετών. Η  παράταξη μας έχει ξεκάθαρη στάση για το θέμα της προμήθειας Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) των εργαζομένων του Δήμου Ν. Ιωνίας η οποία είναι πως αυτά πρέπει να προσφέρονται στους εργαζόμενους εντός του έτους και πως η αποτίμηση σε χρήμα γίνεται ΜΟΝΟ γιατί οι εργαζόμενοι προμηθεύτηκαν ΜΑΠ για δύο χρόνια. 

Η παράταξη μας, με τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους, ψήφισε ομόφωνα υπέρ του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων και χωρίς τους ψήφους τους,  η εισήγηση δεν θα είχε υπερψηφιστεί καθώς ακόμα και στους κόλπους της δημοτικής αρχής υπάρχουν αντίθετες απόψεις, απουσίες και αποχές.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως δημοσιεύματα της δημοτικής αρχής που εμφανίζουν την Δήμαρχο ως δικαιωμένη πολιτική φιγούρα που στηρίζει τους εργαζόμενους έχει αποστάσεις από την πραγματικότητα. Η δημοτική αρχή αρνείται σιωπηρά να προβεί στις ενέργειες που προτείναμε ώστε να διαμορφώσει συνθήκες ασφαλούς εργασίας εν μέσω πανδημίας και ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα και απώλειες λόγω κορονοϊού ακόμα και μέσα στη διοίκηση του Δήμου.

Όσον αφορά για την παραγωγικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου που σχολιάζεται από δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής σε συνάρτηση με την απλή αναλογική είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση διέλυσε κάθε έννοια εφαρμογής της απλής αναλογικής δίνοντας δυνατότητα σε ισχνές και πολιτικά αδύναμες  μειοψηφίες να διοικούν μέσα από τις οικονομικές επιτροπές. Αυτό οδηγεί σε βάναυση υποβάθμιση στους θεσμούς του Δημοτικού Συμβουλίου και του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου έχει τον δύσκολο ρόλο να διευθύνει τις διαδικτυακές συνεδριάσεις με 42 και πλέον συμμετέχοντες στις οποίες οι εκλεγμένοι αιρετοί θα πρέπει να εκφραστούν , καθώς ο νόμος της κυβέρνησης και η εφαρμογή της δημοτικής αρχής δεν δίνουν άλλα δικαιώματα έκφρασης. Η παραγωγικότητα των Δημοτικών Συμβουλίων και ο θεσμικός ρόλος των αιρετών υποβαθμίζεται όχι από την περίσσεια διάθεση δημοκρατίας που δείχνει ο Πρόεδρος του αλλά από την στοχευμένη και υποτιμητική στρατηγική της Δημάρχου και της δημοτικής αρχής να μην δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα των παρατάξεων. Αποφεύγονται συστηματικά ακόμα και οι γραπτές απαντήσεις στα γραπτά ερωτήματα των παρατάξεων με αποτέλεσμα να αποφεύγει η δημοτική αρχή τον θεσμικό έλεγχο της αντιπολίτευσης που επιβάλλει η δημοκρατία. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί το μοντέλο που ακολουθείται στην Οικονομική Επιτροπή όπου εκεί ο Πρόεδρος της απαντά με σαφήνεια στα ερωτήματα και δέχεται την έντονη κριτική. 

Στα Δημοτικά Συμβούλια η δημοτική αρχή των προσλήψεων ημετέρων και των αναθέσεων λόγω κορονοϊού, κρύβεται, κωφεύει, ενοχλείται από την άποψη της αντιπολίτευσης και προσπαθεί να αποφύγει τον έλεγχο σιωπόντας και αποπροσανατολιζοντας. Αυτή είναι η πραγματική αιτία των μεγάλων σε διάρκεια Δημοτικών Συμβουλίων.

Χρήστος Κανλής
επικεφαλής δημοτικής ομάδας  “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ