Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στη Νέα Χαλκηδόνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εορτή της Αγίας Ευφημίας στη Νέα Χαλκηδόνα

Με κατάνυξη εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου φυλάσσεται απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Εν συνεχεία τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία υπό του Πανοσ. Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος με μέλη του ΔΣ του Δήμου και εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον πολύαθλο μαρτυρικό βίο της Αγίας Ευφημίας λέγοντας: «τα πρόσωπα των μαρτύρων, όπως η Αγία Ευφημία, είναι πρόσωπα σταυρικά, τα οποία ανέχθηκαν τα μαρτύρια και κάθε είδους λοιδορία και έγιναν πρεσβευτές όλων ημών. Ο Σταυρός του Χριστού μας είναι το όπλο των Χριστιανών. Το δικό μας όπλο μας δεν είναι ο εγωισμός και η υπερηφάνεια, αλλά ο Λόγος του Σταυρού που είναι Λόγος ταπείνωσης» και συνέχισε επισημαίνοντας: «η πορεία των μαρτύρων ήταν πορεία χαράς και όχι θλίψης. Γέμιζε με αγαλλίαση η καρδιά τους. Μέσα στην Εκκλησία δεν έχουμε άλλου είδους όπλα, παρά την ειρήνη του Θεού και την ταπείνωση που πρέπει να μας διακρίνει για να αγαπήσουμε τους αδελφούς μας».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον νεαρό αριστούχο μαθητή της Β΄ Λυκείου Ιάκωβο Τσιλιγιάννη και ακολούθως τίμησε τον Πρωτοπρ. π. Βασίλειο Κουρσαράκο, εφημέριο του Ιερού Ναού, υπεύθυνο του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως και τροφοδοσίας των ενοριακών συσσιτίων για την άοκνη καθημερινή προσφορά του, προσφέροντάς του έναν επιστήθιο Σταυρό.  

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ