Η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις & τις χρηματοδοτήσεις

Η θέση της Λαϊκής συσπείρωσης για τον ΟΠΑΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2020

Στο ίδιο έργο θεατές…

Για ακόμα μία φορά, στην συνεδρίαση – με τηλεδιάσκεψη και όχι δια ζώσης – της 24ης Ιούνη του Περιφερειακού Συμβουλίου παρακολουθήσαμε το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο.

Συζητήθηκε ως θέμα εξ αναβολής η χρηματοδότηση του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2020 σε δήμους της Αττικής. Με μια “εισήγηση” χωρίς βασικές πληροφορίες, με χιλιάδες ευρώ να αναγράφονται δεξιά και αριστερά, άγνωστο που θα καταλήξουν. Η “εισήγηση” αυτή μας κοινοποιήθηκε μόλις το προηγούμενο βράδυ της συνεδρίασης, και μάλιστα αλλαγμένη από την προηγούμενη “εισήγηση” για το ίδιο εξ αναβολής θέμα κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Η διοίκηση Πατούλη  πρότεινε χρηματοδότηση για πολιτιστικές εκδηλώσεις αθροιστικά 926.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ! Κι επειδή εισηγητής ήταν και ο γνωστός συμπαθής ηθοποιός κ. Ρώμας, θα μπορούσαμε ν’ αστειευτούμε ότι με τόσα χρήματα θα είχε ολοκληρωθεί το “αποχετευτικό σύστημα του Βυζαντίου” από την τηλεοπτική σειρά με την οποία έγινε ευρέως γνωστός!

Όμως, επειδή το θέμα αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα που αγωνιούν για το εισόδημά τους και βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας αξιοπρεπή διαβίωση, τα πράγματα είναι σοβαρά και οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός της Αττικής πρέπει να ενημερωθούν για το που πάνε τα χρήματά τους.

Είναι συνήθης πρακτική στο Περιφερειακό Συμβούλιο να περνούν, με γρήγορες διαδικασίες, σοβαρά θέματα χρηματοδότησης, τεράστιων ποσών. Σε αυτήν την περίπτωση, έγινε με το πρόσχημα της ενίσχυσης των καλλιτεχνών που επλήγησαν από την πανδημία, αλλά και την ασφάλεια της υγείας τους και της υγείας των θεατών. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι και πριν την πανδημία, είχαν περάσει αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για “πολιτιστικές εκδηλώσεις”.

Αναρωτιόμαστε που θα πάνε, αλήθεια, τόσα λεφτά; Δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι με αυτά τα χρήματα θα ενισχυθούν οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό: ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, φροντιστές, τεχνικοί κ.α. Αυτοί δηλαδή που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δεν ήταν ξεκάθαρο ούτε ποιος πρόκειται να διαχειριστεί αυτά τα ποσά. Θα είναι οι δήμοι; Θα είναι το Υπουργείο Πολιτισμού; Πρόκειται για συνδιαχείριση δήμων και Υπουργείου;

Επιπλέον, όπως επισημάναμε, δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός γι’ αυτές τις εκδηλώσεις: πόσες και πού θα γίνουν, με ποιο κριτήριο. Δεν προβλέπεται καν πώς θα γίνει ο έλεγχος.

Η διοίκηση απέρριψε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να αποσυρθεί το θέμα και να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός για την ενίσχυση του πολιτισμού και των εργαζόμενων της τέχνης.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2020

Ζεστό χρήμα σε επιχειρηματίες με διαδικασίες πανδημίας

Καταγγέλλουμε τον τρόπο με τον οποίο η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζει να σκορπά χρήματα του λαού της Αττικής και μάλιστα στο όνομα της υγείας του!!! Μόλις την παραμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Τετάρτης 24 Ιούνη έφερε την εισήγηση για προμήθεια 500 φορητών συστημάτων καθαρισμού και απολύμανσης κατά του covid-19, που θα διανεμηθούν στους Δήμους, έναντι 930.000 ευρώ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την συγκεκριμένη δαπάνη, η οποία έγινε χωρίς καμία μελέτη, επισημαίνοντας ότι από την αρχή της πανδημίας πρότεινε την ενίσχυση του Τμήματος Απολυμαντηρίου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικά μέσα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο τόσο ουσιαστικό έργο του.

Αντ’ αυτού, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι πρόθυμη να κάνει απολυμάνσεις επικοινωνιακού τύπου, όπου της ζητήσουν, αλλά για τις ίδιες τις υπηρεσίες της αναθέτει το έργο σε ιδιωτικά συνεργεία.

Αυτή είναι η μέριμνα της Διοίκησης Πατούλη για τη δημόσια υγεία, που αρχίζει και τελειώνει στο πώς και σε ποιούς θα μοιράσει ζεστό χρήμα.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ