Η Λέσχη Ιστορίας & Πολιτισμού ΑΕΚ για την επέτειο Μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας

Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Θεάνθρωπος, είναι και η ημέρα Μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που μαρτύρησαν κατά τον τραγικότερο διωγμό της νεότερης ιστορίας μας.

Στην δεκαετία 1913 -1923 οι Έλληνες υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με βάση τρομερό σχέδιο του ίδιου του τουρκικού κράτους, συστηματικά εκτοπίστηκαν, κυνηγήθηκαν, βασανίστηκαν, σφαγιάστηκαν και όσοι επέζησαν όλων αυτών, τελικά ξεριζώθηκαν από την πατρογονική γη μετά τρεις χιλιετίες παραμονής και δημιουργίας στα χώματα της Ιωνίας και του Πόντου.

Η Βουλή των Ελλήνων το 1998 ομόφωνα αποφάσισε να θεσπίσει ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος και προς τούτο όρισε την 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα που αντιστοιχεί στο ολοκαύτωμα της Σμύρνης το 1922 κατά την τελευταία φάση της μικρασιατικής καταστροφής.

Αναλογιζόμενοι την εθνική σημασία των γεγονότων 98 χρόνια πριν και σεβόμενοι βαθιά τη μνήμη εκείνων που τόσο τραγικά βίωσαν την γενοκτονία στην Μικρά Ασία, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχηθούμε όλοι αλλά και συνειδητά να προσπαθήσουμε, ώστε να μην υπάρξει άλλη συρρίκνωση του ελληνισμού.

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ θα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών, τόσο στην επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι υγειονομικές διατάξεις λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ