H N. Iωνία αντιμέτωπη με τον κορωναϊό. Ρεπορτάζ της ΙΟΝΙΑΝΕΤ στους δρόμους της πόλης

Με αφορμή τις εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της αναμενόμενης εξάπλωσης του κορωναϊού και στη χώρα μας, η ΙΟΝΙΑΝΕΤ πραγματοποίησε σχετικό ρεπορτάζ στην πόλη μας με σκοπό να καταγράψει απόψεις και να ενημερώσει υπεύθυνα τους Ιωνιώτες. Μιλήσαμε λοιπόν με γνωστούς φαρμακοποιούς, εμπόρους και επαγγελματίες, καθώς και άλλους συμπολίτες, οι οποίοι μας έδωσαν τον παλμό των έως τώρα, κατά τη γνώμη τους, επιπτώσεων και εξέφρασαν τις εύλογες ανησυχίες τους για τη συνέχεια.

Απόψεις φαρμακοποιών
Πιο συγκεκριμένα, μιλήσαμε με γνωστούς φαρμακοποιούς της πόλης, οι οποίοι μας ανέφεραν μεταξύ άλλων πως:

Ίρις Περγαντά: «Ο κόσμος αγοράζει κυρίως μάσκες και αντισηπτικά. Οι περισσότεροι εκφράζουν μια ανησυχία και διακατέχονται από έναν φόβο για την πιθανή εξάπλωση του κορωναϊού. Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις που παρατηρούνται στη φαρμακευτική αγορά, εμείς έχουμε κάνει κάποιο «κοντρόλ» και μπορούμε ακόμη να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας. Έχουμε, βέβαια, λιγότερες διαθέσιμες μάσκες, αλλά μπορούμε και εξυπηρετούμε δίνοντας λίγα κομμάτια σε πελάτες μας. Αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε αντισηπτικά, σε οινόπνευμα και σε υγρά μαντηλάκια καθαρισμού. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί αρκετά, όμως νομίζω πως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο μέτρο στις αντιδράσεις του. Δηλαδή, να προστατευόμαστε μεν, αλλά να μην φτάνουμε σε υπερβολές.».

Αλέξανδρος Ακιανίδης: «Ο κόσμος αγοράζει μαντηλάκια, αντισηπτικά υγρά, οινοπνεύματα. Μάσκες δεν έχουμε πλέον. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε αυτά τα είδη, όμως, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στην αυξημένη ζήτηση. Σχετικά με τον φόβο του κόσμου, να σας πω την αλήθεια πως τα περίμενα πολύ χειρότερα τα πράγματα. Όμως, παρατηρώ να υπάρχει μια στοιχειώδης σχετική ψυχραιμία. Ακόμη είναι «μια χαρά» ο κόσμος, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερος πανικός. Υπάρχει μεν ανησυχία, αλλά όχι πανικός, προς το παρόν τουλάχιστον. Προσωπικά, συστήνω στον κόσμο να διατηρεί την ψυχραιμία του.».

Σπύρος Βανδώρος: «Για να λέμε όλη την αλήθεια, είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των συνανθρώπων μας που δεν το βλέπουν σοβαρά και υπεύθυνα το πρόβλημα με την εξάπλωση του κορωναϊού. Δηλαδή, πάρα πολύς κόσμος το βλέπει με ανευθυνότητα. Μπορώ να πω και οι μισοί συνάνθρωποί μας. Μου δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρή θα μπορούσε να γίνει η κατάσταση. Ήδη υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα φαρμακεία. Δεν υπάρχει οινόπνευμα, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε πια να φτιάξουμε αντισηπτικά. Γιατί μπορεί να μην βρίσκουμε εύκολα αντισηπτικά στην αγορά, αλλά ως φαρμακοποιοί έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε, γιατί είναι αρκετά εύκολο. Και έτσι θα λύναμε το πρόβλημα. Αλλά ούτε αυτό μπορούμε να κάνουμε, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο οινόπνευμα. Και, επίσης, δεν υπάρχουν μάσκες. Γιατί οι μεν χειρουργικές μάσκες, που πουλάγαμε 10 λεπτά τη μία, φτάνουν στον καταναλωτή στο 1 ευρώ και δέκα λεπτά. Και πάλι δεν τις βρίσκουμε. Συνήθως, οι καταναλωτές βρίσκουν τις κωνικές μάσκες, τις σκληρές, οι οποίες βέβαια είναι καλύτερες, κρατάνε και περισσότερες ώρες, όμως, φτάνουν να κοστίζουν 9 ευρώ η μία στη λιανική πώληση. Οι μάσκες που απέμειναν στην αγορά είναι πανάκριβες. Οι ελλείψεις στις μάσκες είναι δεδομένες, καθώς ο κυριότερος προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η Κίνα, η οποία δεν έχει η ίδια επάρκεια για τις αυξημένες ανάγκες της.

Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να καταλάβει ότι είναι αρκετά σοβαρά τα πράγματα. Έπρεπε να ακολουθήσουμε ένα βήμα νωρίτερα την Ιταλία, όπου πλέον έκλεισαν τα πάντα εκτός από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ. Και εμείς έπρεπε να το κάνουμε τώρα, να είμαστε πιο μπροστά, αφού είδαμε τι πάθανε οι Ιταλοί, οι οποίοι έχουν και πιο ανεπτυγμένο Σύστημα Υγείας.

Από ό,τι έχω καταλάβει, ο κόσμος αισθάνεται ανασφαλής, γιατί δεν έχουν πού να απευθυνθούν. Δηλαδή, έρχονται και μου λένε: «Έχω πυρετό, βήχα κ.τ.λ.», δηλαδή, κάποιο σύμπτωμα, και δεν ξέρω τι άλλο να τους πω εκτός από το να πάνε στο νοσοκομείο. Κι αυτό γιατί δεν μπορώ να πω αυτό που είπαν κάποια στιγμή στην τηλεόραση, σε κάποια εκπομπή: «Φωνάξτε τον γιατρό στο σπίτι.». Δεν γίνονται αυτά. Δεν πάει κανένας γιατρός στο σπίτι.

Προσωπικά, είμαι απαισιόδοξος για την εξέλιξη της όλης κατάστασης. Φοβάμαι πολύ το Σύστημα Υγείας. Φοβάμαι πολύ τις κρατικές δομές Υγείας. Στον δε ιδιωτικό τομέα γίνεται χαμός. Χρεώνουν πανάκριβα τις σχετικές εξετάσεις, φτάνοντας ακόμη και σε κόστος 400 Ευρώ. Τέτοια ακούμε.

Συμβουλεύω, λοιπόν, όλον τον κόσμο να προσέχουν τον εαυτό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην προσωπική τους υγιεινή, να προσέχουν να μην παραμένουν σε κλειστούς χώρους, όλα αυτά που τα λένε και τα ξαναλένε συνέχεια. Πρέπει, δηλαδή, να τους γίνει βίωμα. Δεν πιστεύω ότι τους έχει γίνει βίωμα. Αυτός είναι ο φόβος μου. Αφενός, λοιπόν, δεν τους έχει γίνει βίωμα ότι είναι δύσκολα τα πράγματα κι αφετέρου δεν έχω εμπιστοσύνη στις κρατικές δομές.

Και από ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις, ο συγκεκριμένος κορωναϊός είναι πραγματικά ιδιαίτερα μεταδοτικός. Κατά τη γνώμη μου, θεωρητικά, όλες οι μικρές ηλικίες είναι εν δυνάμει φορείς. Και γι’ αυτόν τον λόγο κλείσανε τα σχολεία. Δεν κλείσανε για να πάνε οι γονείς με τα παιδιά, ας πούμε, στα σούπερ μάρκετ.».

Επίσης, επαγγελματίες της αγοράς εξέφρασαν τις δικές τους ανησυχίες και τις επιπτώσεις που σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ήδη στον κλάδο τους.

Απόψεις επαγγελματιών
Αναλυτικότερα, οι έμποροι και επαγγελματίες με τους οποίους μιλήσαμε ανέφεραν μεταξύ άλλων:

Η κ. Ιωάννα, υπάλληλος του ταξιδιωτικού γραφείου «Mundo travel»: «Έχουνε παγώσει τα πάντα. Δεν ταξιδεύει ο κόσμος. Το μόνο που κάνουμε είναι να αλλάζουμε τα εισιτήρια και να τα ακυρώνουμε. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο νομίζω ότι είναι για όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο για μας. Αλλά ο τουρισμός έχει πληγεί. Δηλαδή, χάσαμε το Πάσχα. Δεν ξέρω για το καλοκαίρι τι θα γίνει. Όλοι οι συνάδελφοι αυτό λένε. Ειδικά εκείνοι που ασχολούνται με τα ταξιδιωτικά πακέτα και τις κρουαζιέρες. Ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει, όχι μόνο στην Ιταλία, που είχε εκδοθεί οδηγία, αλλά γενικώς. Περισσότερο φοβούνται πως αν γίνει κάτι υπάρχει περίπτωση και να μην μπορούν να γυρίσουνε. Δηλαδή, να αποκλειστούν, όπως έγινε και με την Ιταλία, που μπήκε σε καραντίνα όλη η χώρα. Και δεν κάνουμε τίποτα. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί στη χώρα μας το πρόβλημα και να μη φτάσουμε στο επίπεδο της Ιταλίας, γιατί προσωπικά πιστεύω πως αν στη δουλειά μας χαθεί και το καλοκαίρι θα πάμε πίσω, στο επίπεδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης. Άλλωστε, ήδη έχουμε πάρα πολλές ακυρώσεις από τώρα για το καλοκαίρι.».

Ο κ. Μηνάς, υπεύθυνος του καταστήματος «Η Γωνιά της Σπιτικής Νοστιμιάς»: «Τώρα με την έξαρση του κορωναϊού ο κόσμος αποφεύγει να βγαίνει από το σπίτι του και δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση, η οποία έχει πέσει πολύ, φτάνοντας μέχρι και το 60% της φυσιολογικής καθημερινότητας. Τόσο εμείς όσο και τα γύρω καταστήματα αντιμετωπίζουμε ήδη οικονομικές συνέπειες από τον φόβο του κόσμου να βγει από το σπίτι του και να κάνει τα ψώνια του. Η αγορά είναι νεκρή. Βλέπω τις εξελίξεις πολύ άσχημες.».

Η κ. Κωνσταντίνα, υπεύθυνη Πρατηρίου Άρτου στη Λεωφόρο Ηρακλείου: «Οι συμπολίτες μας που συνεχίζουν να κυκλοφορούνε δεν δείχνουν να πολυφοβούνται. Ακόμη δεν έχω δει υπερβολές. Όμως, έχει πέσει πολύ η αγοραστική κίνηση τις ημέρες αυτές. Πολύς κόσμος δεν πιστεύει καν πως υπάρχει αυτό το πράγμα ή θεωρεί πως είναι κατευθυνόμενο και είναι οικονομικός πόλεμος. Σιγά-σιγά, όμως, καταλύεται η προσωπική ελευθερία του ανθρώπου. Ξέρετε, ο κόσμος είναι αφελής. Υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία. Τόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο, από γρίπη κ.τ.λ., και μου κάνει εντύπωση πως κηρύχθηκε ως πανδημία με τον συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων πως μας λένε ότι υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Βέβαια, οι παλιοί, οι αρκετά μεγάλοι άνθρωποι, έχουν ακόμη το σύνδρομο της κατοχής και αποθηκεύουν τρόφιμα.».

Η κ. Αγγελική, υπάλληλος του καταστήματος ρούχων «Solo»: «Η αγορά γενικά είναι πεσμένη, καθώς ο κόσμος αγοράζει μεν ρούχα, αλλά όχι όπως αγόραζε πριν, καθώς είναι ελάχιστος ο κόσμος που κυκλοφορεί λόγω και του κορωναϊού.».

Ο κ. Δημήτρης, εργαζόμενος σε καφέ επί της Λεωφόρου Ηρακλείου: «Ο κόσμος φοβάται. Λένε πως θα πεθάνουν όλοι. Δεν κυκλοφορεί ψυχή. Δεν μπαίνει κανείς στο μαγαζί. Τρία άτομα δουλεύουμε εδώ και καθόμαστε όλοι. Εννοείται πως έχουμε μεγάλες οικονομικές απώλειες. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε. Όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μόνο υπομονή. Θα περάσει κι αυτό. Τώρα το Πάσχα θα ισιώνουν πιστεύω τα πράγματα.».

Ο κ. Γιαννακόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων: «Κάνουμε ό,τι κάνει όλος ο κόσμος. Η αγορά είναι κρατημένη. Δεν μπαίνει ο κόσμος να ψωνίσει. Είναι εγκλωβισμένοι όλοι. Η υγεία είναι το πιο απλό πράγμα που ενδιαφέρει τον κόσμο. Να έχουμε την υγειά μας, που λέμε. Στην περίπτωση του κορωναΐού πλήττεται καθαρά το θέμα της υγείας, με αποτέλεσμα ότι πρέπει κανείς να φροντίσει πρώτα την υγεία του και έπειτα όλα τα υπόλοιπα. Είναι φυσιολογική η συμπεριφορά. Δεν περιμέναμε κάτι άλλο όταν γίνεται ένα τέτοιο γεγονός. Και είναι ο περιβόητος αστάθμητος παράγοντας, που λέμε. Δεν έχω κάτι περισσότερο να σχολιάσω, καθώς τα υπόλοιπα είναι για εξειδικευμένους ανθρώπους. Εμείς κινούμαστε σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπευθύνων του κράτους.».

Η κ. Σταυρούλα, από το κατάστημα «Mon Kulur»: «Είμαστε στην αρχή ακόμα, στις πρώτες μέρες. Αρχίζει πλέον να επηρεάζει. Προσέχει ο κόσμος πάρα πολύ. Εμείς κοιτάζουμε να προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής κ.τ.λ.. Έχουμε τα καπέλα μας, έχουμε τα γάντια μας, είναι σκεπασμένα όλα τα προϊόντα μας. Προσέχουμε τα πάντα. Ο κόσμος δεν είναι διστακτικός στο να αγοράζει τα προϊόντα μας, όμως, κοιτάζει και πώς συμπεριφερόμαστε κι εμείς στο μαγαζί. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, το οποίο το εισπράττει ο κόσμος.».

Ο κ. Παναγιώτης Λεοντίδης, από τη «Λαλαγγίτα»: «Βλέπω ότι θα αποδεκατιστούν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας, γιατί δεν ελέγξανε την κατάσταση και την αφήσανε και τους ξέφυγε. Η κίνηση στο κατάστημα έχει ελαττωθεί αισθητά, σε ποσοστό πάνω από 40%. Και πιστεύουμε ότι θα ελαττωθεί κι άλλο. Όσο ο κόσμος βλέπει ότι εξαπλώνεται ο ιός, τόσο θα περιορίζεται και η κίνηση. Είχαμε μία ελπίδα ότι τον είχαμε προλάβει και δεν μας είχε ξεφύγει. Τελικά, μας ξέφυγε. Τώρα πλέον είναι η κατάσταση ανεξέλεγκτη. Εμείς προσέχουμε τόσο την ατομική καθαριότητα όσο και γενικότερα. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά βοηθούν στο να μην εξαπλωθεί περισσότερο ο ιός, ο οποίος νομίζω πως πλέον θα εξαπλωθεί ούτος ή άλλως. Ανησυχώ βέβαια τόσο για εμένα, όσο και για τους πελάτες μου και όλον τον κόσμο. Ο Θεός βοηθός. Το θέμα είναι να προσέχουμε λιγάκι περισσότερο από μόνοι μας. Και, ίσως, η καραντίνα να είναι και η μοναδική λύση, έτσι όπως άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν. Αυτό που έκανε η Κίνα υποτίθεται ότι είναι το μοναδικό το οποίο μπορεί να σώσει την κατάσταση. Δηλαδή, το γεγονός ότι έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι του για ένα διάστημα, μέχρι να μπορέσουν να περιορίσουν τον κορωναϊό. Αυτοί το περιόρισαν σε μία πόλη 12 εκατομμυρίων. Οι Ιταλοί, που είναι ίδιοι με εμάς στην ιδιοσυγκρασία, δεν μπορούν να τον περιορίσουν σε πολύ λιγότερο πληθυσμό. Το ίδιο κι εμείς.».

Απόψεις από τα super market
Επίσης, μιλήσαμε με συμπολίτες μας έξω από τα σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ», της οδού Ελ Αλαμέιν, και «BAZAAR, της οδού Κώστα Βάρναλη, οι οποίοι μας είπαν μεταξύ άλλων πως:

Η κ. Αμπιντίν: «Αγοράζω αντισηπτικά, απολυμαντικά, υγρά σαπούνια. Ασφαλώς φοβάμαι από την κατάσταση με τον κορωναϊό, αλλά μέχρι τώρα, δόξα τον Θεώ, είμαστε εντάξει. Την περίοδο αυτή, βέβαια, ψωνίζω και λίγα παραπάνω πράγματα, να υπάρχουν στο σπίτι.».

Η κ. Βασιλική: «Δεν φοβάμαι από την κατάσταση. Έρχομαι κανονικά, όπως πάντα, στο σούπερ μάρκετ και δεν ψωνίζω περισσότερα πράγματα από ό,τι συνήθως. Νομίζω πως με την κατάσταση αυτή διακυβεύονται πάρα πολλά πράγματα: Οικονομικά, βιομηχανικά, φαρμακευτικά συμφέροντα, ο παγκόσμιος πληθυσμός που έχει αυξηθεί και πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός. Όλα αυτά πρέπει να τα αποδεχτούμε. Όταν υπάρχει μια πανδημία, είναι φυσικό και επόμενο να επηρεάσει όλον τον κόσμο. Και θεωρώ πως πρέπει να προστατευόμαστε, αλλά όχι να πανικοβαλλόμαστε. Νομίζω πως η ατομική υγιεινή του καθενός παίζει λίγο μεγαλύτερο ρόλο στο να είμαστε προσεκτικοί.».

Ο κ. Θέμης: «Δεν φοβάμαι τον κορωναϊό και τον αντιμετωπίζω προληπτικά. Είναι δύσκολο το θέμα. Εγώ λέω ότι θα κατακλύσουνε όλον τον κόσμο, όλα τα κράτη.».

Η κ. Ελένη: «Κάνω όπως πάντα τα ψώνια μου. Ακόμη δεν σκέφτομαι να αποθηκεύω τρόφιμα μακράς διάρκειας. Παρακολουθώ τις εξελίξεις και κινούμαι ανάλογα με αυτές.».

Η κ. Μαρία, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ: «Ο κόσμος ψωνίζει χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές των συνηθειών του. Λίγο έχουν αυξηθεί οι αγορές του σε τρόφιμα μακράς διάρκειας και απολυμαντικά, καθαριστικά, οινόπνευμα κ.τ.λ..».

Ο κ. Θανάσης: «Όπως σε κάθε δύσκολη κατάσταση πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε. Έτσι και με τον κίνδυνο του κορωναϊού, βλέποντας και το τι γίνεται στη γειτονική Ιταλία, πρέπει να είμαστε δυο φορές πιο προσεκτικοί και να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες που δίνονται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς της χώρας. Και, φυσικά, να παραμένουμε ψύχραιμοι, γιατί ο φόβος δεν λειτουργεί ευεργετικά σε καμία περίσταση.».

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ