H Nέα Ιωνία σε καραντίνα πολιτικής

Με άρθρα μου έχω επισημάνει τον εξοβελισμό της πολιτικής από την καθημερινή ζωή της πόλης μας. Η πολιτική ως όραμα, γνώση και πράξη έχει δυστυχώς αναχωρήσει για άλλους τόπους, μακρινούς. Το πεδίο της καθημερινότητας, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης, έχει αντικατασταθεί στη συντριπτική του πλειοψηφία από το εύθραυστο τοπίο των social media, όπου οι ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων, αναπαράγονται, σχολιάζονται από φίλους και αντιπάλους, σε μια άθλια υποκατάσταση του δημιουργικού διαλόγου, με αναρτήσεις όπου ο καθένας βρίσκει την ευκαιρία να εγκωμιάσει, να αποδοκιμάσει, να μπουρδολογήσει και γενικώς να βγάλει τα εσώψυχά του, σε μια άνευ ορίων, πολλές φορές, εκτόνωση.

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα εξυπνακισμών, αίολων επιχειρημάτων, ανακατεμένων με ύβρεις ,κολακείες και χαρακτηρισμούς, άξιους ψυχολόγου. Αυτό είναι το πεδίο των social media  που διεξάγεται κυρίως ο πολιτικός διάλογος στη Νέα Ιωνία σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων και οπαδών τους, γιατί τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στην πόλη μας υπολειτουργούν.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Ν.Ιωνίας ο δημιουργικός διάλογος έχει απαξιωθεί και οι παρατάξεις ρίχνουν η μια στην άλλη την ευθύνη. Σπανίως γίνεται ουσιαστική συζήτηση που θα καταλήξει σε μια εποικοδομητική σύνθεση απόψεων. Αντιθέτως οι κόντρες έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα και μέχρι στιγμής δημοτική αρχή και αντιπολίτευση μιλάνε διαφορετική γλώσσα.

Μου είναι πολύ εύκολο να ρίξω ευθύνες εκεί που κρίνω, γιατί έχω άποψη, δεν θα το κάνω όμως προς το παρόν γιατί σ’ αυτή την πόλη πρέπει κάποιοι να συγκρατηθούν, να επιμείνουν πιο βαθιά από την επιφάνεια και τις αδιάκοπες συγκρούσεις των παρατάξεων, να προκρίνουν την αξία της Πολιτικής(όχι του κομματισμού) και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία στην ουσία. Και υπάρχουν αρκετοί νουνεχείς συμπολίτες που όμως έχουν περιπέσει σε αδράνεια ή απέχουν απογοητευμένοι από τα δρώμενα.

Θεωρώ λοιπόν ότι στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας δεν παράγεται πολιτική, οι πολύωρες και θορυβώδεις συνεδριάσεις καταναλώνονται σε ψηφίσματα που απλά χρησιμεύουν για ιστορικούς λόγους, δηλαδή χωρίς ιδιαίτερη πρακτική αξία, με ερωτήσεις που τίθενται και απαντιόνται γραπτώς ή προφορικώς, χωρίς διάλογο για να βγει συμπέρασμα(έτσι λέει ο κανονισμός), πολλά θέματα που τίθενται είναι δευτερεύοντα, τα σημαντικά δεν συζητούνται επαρκώς και το επιστέγασμα οι αντιδημοκρατικοί νόμοι για την τοπική αυτοδιοίκηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ πιο παλιά και του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ τώρα δεν επιτρέπουν την αναλογική έκφραση της βούλησης των πολιτών στις αποφάσεις, επιτρέποντας μειοψηφίες να μετατρέπονται σε πλειοψηφίες . Δηλαδή δεν συγκροτούνται  πραγματικές πλειοψηφίες στη βάση ενός βασανιστικού διαλόγου που θα δρομολογήσει κουλτούρα συναινέσεων και ένα πραγματικό κλίμα πολιτικού πολιτισμού, που δεν θα φείδεται πολιτικής αντιπαράθεσης και παράλληλα θα μπορεί να συμβάλλει σ’ ένα θετικό για την πόλη αποτέλεσμα.

Κατά τη γνώμη μου πολιτική και δημοκρατία σημαίνουν ότι ο πολίτης έχει σφαιρική τουλάχιστον γνώση για τα ζητήματα του δήμου του και καλλιεργείται θεσμικά και σταδιακά η δυνατότητά του να αποφασίζει για θέματα της πόλης του. Το κέντρο των αποφάσεων σιγά-σιγά μετατοπίζεται από αριστοκρατικούς στην ουσία αντιπροσωπευτικούς πολιτικούς θεσμούς , όπου ο πολίτης αποφασίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια, σε δημοκρατικούς που προάγουν την ενεργό τακτική συμμετοχή, μορφές δηλαδή  δημοκρατίας όπου ο δημότης εκπαιδεύεται να αποφασίζει για αρκετά θέματα συμμετέχοντας ο ίδιος ή με ανακλητούς εκπροσώπους. Αυτό θα σήμαινε ένα νέο πλαίσιο για την Τοπική αυτοδιοίκηση, με νέους θεσμούς που θα αποσπούσε πόρους και αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία, μετατρεπόμενη από ένα εξάρτημα της Κρατικής μηχανής σε πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση που θα μπορεί να αποφασίζει για πλείστα θέματα του οίκου της.

Αυτό το νέο πλαίσιο σημαίνει ότι η ωριμότητα της συλλογικότητας των πολιτών θα έρθει μέσα από εξαντλητικές συζητήσεις, σωστές και λάθος αποφάσεις, με συνδρομή των ειδικών που θα προτείνουν επιλογές και δεν θα επιβάλλουν. Συμβαίνουν αυτά σήμερα;  Το προτείνουν οι δημοτικές παρατάξεις; Αποσπασματικά θα έλεγα.Μήπως αυτό είναι το φάρμακο για τωρινούς και μελλοντικούς αυταρχισμούς , ανούσιες κόντρες και ευφυολογήματα. Οι νόμοι για την Τ.Α. με τα διάφορα bonus εδρών παλαιότερα και σήμερα με τις αποφάσεις κυρίως σε Επιτροπές αντί στο δημοτικό συμβούλιο, εξουδετερώνουν  κάθε αναζήτηση διαλόγου και συναινέσεων, την ίδια την ψήφο των πολιτών.

Αυτή είναι ένα όραμα για την Τ.Α. και δεν είναι ορφανό, έχει εφαρμοστεί σε χώρες και εποχές και πάντα αποδίδει. Με γνωρίζετε, προσωπικά η ενασχόλησή μου με την πολιτική είναι μέσα από τον Τύπο και εκεί θα παραμείνει, παράλληλα με τον ρόλο του ενεργού πολίτη. Δεν επιδιώκω να ρίξω ευθύνες σε παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους, δημοσιογραφική κριτική και απόψεις εκφέρω, ερχόμενος σε καθημερινή πυκνή επαφή με τους συμπολίτες μου, αφουγκραζόμενος τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και ποιότητας ζωής που τους απασχολούν.

Μέσα από την εφημερίδα μας, την ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr,επιδιώκουμε να ενημερώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία μας, μιας και η δημοσιογραφική κριτική δεν είναι αρεστή παρά σε λίγους. Να δίνουμε βήμα σε όλους τους συμπολίτες, χωρίς προκαταλήψεις, αλλά με καθαρές απόψεις για να μην μπερδευόμαστε. Αυτό, γιατί η όποια πολιτική διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας γίνεται κεκλεισμένων των θυρών,  με τηλεδιάσκεψη λόγω καραντίνας, οι συνεδριάσεις που βιντεοσκοπούνται δεν  προβάλλονται κάπου (μέχρι στιγμής) για να κρίνει ο πολίτης και οι δημοτικές παρατάξεις που καταθέτουν θέματα ή ερωτούν, καθώς και η δημοτική αρχή που εκθέτει το έργο και τον προγραμματισμό της ομφαλοσκοπούν στο μυστικό δωμάτιο μιας οθόνης, με τον πολίτη απόντα.

Υπάρχει διέξοδο; Μπορούν τα Μέσα Ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα(social media, ειδικότερα το facebook), που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι δημοτικές παρατάξεις να ζυμώσουν μια άλλη πολιτική και να καλύψουν το κενό του πολιτικού διαλόγου για τα θέματα της πόλης ; Τα social media  μπορούν γενικά να συμβάλλουν, αλλά με τον σακατεμένο τρόπο που προανέφερα αδυνατούν και ο Τοπικός και ο Διατοπικός τύπος στην πλειοψηφία του αρκείται να κάνει ουσιαστικά το πολιτικό marketing των δημοτικών παρατάξεων, άλλοι δωρεάν και άλλοι με εμφανείς πολιτικές προτιμήσεις για τους δικούς τους λόγους.

Η καραντίνα πολιτικής που επισκιάζει την πόλη μας μοιάζει ισχυρή, αλλά υπάρχουν πολίτες και απόψεις, σε διάφορους πολιτικούς χώρους, που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά και απαιτούνται οι πρωτοβουλίες όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά περισσότερο σε επίπεδο κοινωνίας. Η πορεία θα δείξει…

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ