“Η Νέα Ιωνία σε κρίσιμο σταυροδρόμι”, γράφει ο Βασ. Μαγκαναδέλλης

Είναι γνωστό ότι η εφημερίδα μας η ΙΟΝΙΑΝΕΤ από την ίδρυσή της περιορίζεται αυστηρά στον δημοσιογραφικό της ρόλο χωρίς να υπηρετεί κομματικές ή παραταξιακές επιδιώξεις.

Πετύχαμε να είμαστε μια δημοκρατική εφημερίδα ανοικτή σε όλες τις απόψεις εκτός από αυτές που προσβάλλουν τον άνθρωπο και οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές. Κατορθώσαμε με την εργασία μας να πείσουμε ότι δημοσιογραφία σε μια πόλη με τέτοια ιστορική διαδρομή σημαίνει να βιώνεις καθημερινά αυτή την πόλη, να έχεις άποψη, να κάνεις αυστηρή κριτική, να επιβραβεύεις συμπεριφορές. Αυτός ο τρόπος δημοσιογραφικής παρέμβασης έγινε αποδεκτός από την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι οποίοι μας αγκάλιασαν και καθημερινά μας διαβάζουν και σχολιάζουν τα γραφόμενά μας. Μια πολύτιμη υποστήριξη για περισσότερα από 13 χρόνια, προϊόν μια ειλικρινούς επικοινωνίας με τον κόσμο της πόλης μας.

Υπάρχουν βεβαίως και συμπολίτες και τοπικοί άρχοντες που κατά καιρούς αδυνατούν να αντιληφθούν το ρόλο της αδέσμευτης δημοσιογραφίας, επηρεασμένοι από τις παρωπίδες τους ή από την διαπλοκή και τη διαφθορά που υπάρχει στον χώρο μας. Θα επιθυμούσαν μάλλον τις κομματικού / παραταξιακού τύπου εφημερίδες οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές και χρήσιμες, αλλά κατά τη γνώμη μας υπηρετούν μια διαφορετική οπτική.

Θα μπορούσε άραγε η ΙΟΝΙΑΝΕΤ, με τη δική της αδέσμευτη δημοσιογραφική εργασία να συμβάλλει με τις προτάσεις της, αλλά και ως ανοικτός δίαυλος παρέμβασης για τους συμπολίτες μας, ώστε στο μετεκλογικό σκηνικό να ανοίξει μια συζήτηση που θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή στην πόλη μας, θα δημιουργήσει προβληματισμούς, θα οδηγήσει σε συνθέσεις απόψεων, στην προσδοκούμενη πρόοδο της Ν. Ιωνίας;

Ο Σεπτέμβριος, όπου η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει τη διοίκηση, πλησιάζει. Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα μεσολάβησαν οι Εθνικές εκλογές που ανέδειξαν κυβέρνηση τη Ν.Δ. και αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή αντιπολίτευση. Στην πόλη μας ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με 38,64% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 29,02%, δηλαδή το 68% περίπου προτίμησε τα δύο μεγάλα κόμματα με την πόλωση να επιστρέφει για τα καλά και στην τοπική ζωή.

Στη σφαίρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση προαναγγέλλει αλλαγές στον τρόπο διοίκησης, με ενίσχυση των εξουσιών του Δημάρχου, ώστε να παρακάμπτονται πιθανές δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων λόγω μη σχηματισμού πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλαγές που εξετάζονται, που από κάποιους είναι αποδεκτές, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που δημιουργούνται λόγω της απλής αναλογικής και από άλλους συναντούν αντιρρήσεις για τον φόβο ότι το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να καταλήξει διακοσμητικό και απόλυτα δημαρχοκεντρικό. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί μια μεσαία λύση. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο;

Λέω εγώ, ο ενοχλητικός, μήπως σε μια πόλη που ψάχνει τον βηματισμό της, σε μια χώρα που ξεπέρασε τα μνημόνια, αλλά με σκληρές μελλοντικές δεσμεύσεις και επιτροπεία, λέω, μήπως χρειάζεται να συζητηθούν ισχυρές πολιτικές λύσεις σε τοπικό επίπεδο; Καταθέσαμε δύο προτάσεις και οι δύο δεν ευοδώθηκαν, συνάντησαν αντιδράσεις, με μερικούς παρεξηγηθήκαμε.

Να θυμηθούμε: η πρώτη ήταν να σταματήσει ή να περιοριστεί η οξύτατη προεκλογική σύγκρουση μεταξύ των δύο πρώτων παρατάξεων γιατί αλλιώς από τον Σεπτέμβριο θα βιώσουμε στο δημοτικό συμβούλιο συνθήκες Μέσης Ανατολής και η δεύτερη να ξεκαθαριστεί το διοικητικό σχήμα στο δήμο μας, πιθανές συνεργασίες των παρατάξεων, πρόσωπα που θα αναλάβουν αρμοδιότητες και όλα αυτά μέσα από έναν προγραμματικό διάλογο και όχι με μια συμφωνία κορυφής.

Και οι δύο προτάσεις μας συνάντησαν εξαιρετική αποδοχή από τον κόσμο σε σημείο που μας εξέπληξε, συνάντησαν βεβαίως και από κάποιους σφοδρές αντιδράσεις, από συμπολίτες μας που αδυνατούν να δουν πέρα από το μίσος, που βολεύονται στο συγκρουσιακό κλίμα και γι’ αυτούς το συμφέρον της πόλης μπαίνει σε δεύτερη μοίρα εμπρός στο (κακώς εννοούμενο) παραταξιακό. Εκτίμησαν μυωπικά ότι η πρότασή μας σημαίνει άρνηση όσων αμαύρωσαν τον προεκλογικό αγώνα, κουκούλωμα των διαφορών και των απαράδεκτων συμπεριφορών.

Κάθε άλλο. Δεν υποστηρίζουμε τη λήθη κι αν είναι κάτι να αποκαλυφθεί για όσα συνέβησαν αυτό αργά η γρήγορα θα γίνει, απλά η πόλη μας δεν μπορεί να περιμένει. Υποστηρίζουμε την πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα, κατανοούμε τη διαφορά ιδιοσυγκρασιών που δημιουργούν αγεφύρωτες καταστάσεις, υπάρχουν όμως και μετριοπαθείς φωνές που θα μπορούσαν να συστοιχηθούν πίσω από προτάσεις που θα δημιουργούσαν έργο, περιορίζοντας την ελκτική δύναμη του αλληλοσπαραγμού. Δεν σας αρέσει η πρότασή μας, αδιαφορούμε, οι ευθύνες δικές σας.

Για τη δεύτερη πρότασή μας μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Σκέψεις, άτυπες συνομιλίες, ψίθυροι και μαύρο στην ενημέρωση. Υπάρχει θέμα συνεργασίας κάποιων παρατάξεων για τη διοίκηση του δήμου μας ή όχι; Πότε θα αποφασιστεί ποιοι-ές θα αναλάβουν Αντιδημαρχίες, τα Νομικά πρόσωπα και τις άλλες θέσεις ευθύνης, ώστε να έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν; Κι αν κάποιες παρατάξεις συνεργαστούν πάνω σε ποιες προγραμματικές βάσεις;

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και αναρωτιόμαστε, ο πολίτης θα μείνει πάλι στο περιθώριο ή η νέα δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις θα αναλάβουν τις ευθύνες τους σε μια χώρα που εγκυμονούνται αλλαγές, σε μια πόλη που αναζητά νέες διαδρομές προόδου;

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ