“Η Προκυμαία της Σμύρνης ” και έκθεση ζωγραφικής του Σ. Σινάνογλου

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πολύπτυχη πολιτιστική εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (25/9) στο Πολιτιστικό Κέντρο του συλλόγου, και περιελάμβανε τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής με έργα του εργοστασιάρχη και σημαντικού αυτοδημιούργητου καλλιτέχνη κ. Συμεών Ι. Σινάνογλου (1898-1996), καθώς και την παρουσίαση του εξαιρετικού δίτομου έργου-πολυτελούς λευκώματος των συγγραφέων κ.κ. Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου, με τίτλο: «Η Προκυμαία της Σμύρνης – Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο προόδου και μεγαλείου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Καπόν». 


Ο κ. Χατόγλου
Την εκδήλωση προλόγισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Κοσμάς Χατόγλου, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της βραδιάς και επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι η πραγματοποίηση της Έκθεσης Ζωγραφικής του Συμεών Σινάνογλου, γίνεται έπειτα από τη δωρεά της κ. Καραγκιούλογλου Σοφίας, εξαδέλφης του Συμεών Σινάνογλου, η οποία δώρισε στην Ένωση Σπάρτης έναν σημαντικό αριθμό των έργων του, συνοδευόμενη από χρηματική δωρεά. Για τους λόγους αυτούς η Ένωση Σπάρτης σας ευχαριστεί ιδιαιτέρως.». 


Ο κ. Σαπουντζάκης
Στη συνέχεια, απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Είναι το ξεκίνημα μιας καινούργιας πολιτιστικής χρονιάς και είμαι πολύ ευτυχής να βλέπω τόσον κόσμο σημαντικό από τον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών.», και ακόμη ευχαρίστησε θερμά τους κ.κ. Λουκά Χριστοδούλου και Κοσμά Χατόγλου «γιατί δούλεψαν αρκετές μέρες με πολύ μεράκι για τις δύο αυτές εκδηλώσεις.». 


Ο κ. Χριστοδούλου
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση ζωγραφικής και σκιαγράφησε τον άνθρωπο Συμεών Σινάνογλου, όπως τον γνώρισε μέσα από δημοσιεύματα και μέσα από αρχειακό υλικό που πήρε από την οικογένειά του.

Επίσης, ο κ. Χριστοδούλου παρουσίασε και επίκαιρο φωτογραφικό υλικό από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καππαδοκία, όπου μεταξύ άλλων επισκέφτηκε και τη Μουταλάσκη, τόπο καταγωγής του Συμεών Σινάνογλου. 


Ο κ. Καραγκιούλογλου
Ακολούθως, χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο απόγονος της οικογένειας Σινάνογλου, κ. Σταύρος Καραγκιούλογλου, ευχαριστώντας την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας για την αποδοχή της δωρεάς και τη διοργάνωση της Έκθεσης Ζωγραφικής με έργα του Συμεών Σινάνογλου. 


Ο κ. Χριστοδούλου
Κατόπιν, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου προλόγισε την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Θα ήθελα εκ μέρους της Ένωσης Σπάρτης να ευχαριστήσουμε την εκδότρια, την κ. Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, που αγκάλιασε αυτό το έργο και μπόρεσε και το έδωσε και στο ευρύ κοινό. Και όσοι μπορούμε να το προμηθευτούμε, γιατί είναι ένα καταπληκτικό έργο. Και επειδή ασχολούμαι με τα μικρασιατικά βιβλία, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο από τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει  για τη Σμύρνη.». 


Η κ. Μισδραχή-Καπόν
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με έναν χαιρετισμό που απεύθυνε η Εκδότρια κ. Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Από όλες τις εικόνες της Σμύρνης, αυτή που πιστεύω ότι έχει αποτυπωθεί με τη μεγαλύτερη δύναμη στον νου μας και την ανακαλούμε άμεσα στο άκουσμα του ονόματος της πόλης, είναι της μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων προκυμαίας της Σμύρνης, του περίφημου Κε. Τα επιβλητικά μέγαρα, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα πολυσύχναστα καφενεία, μαζί με τα εμπορικά και διοικητικά κτήρια, που καταλάμβαναν την προκυμαία, αποτελούσαν το σύμβολο της δυναμικότητας, ευδαιμονίας και εξωστρέφειας των ανθρώπων του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της πολυπολιτισμικής κοινωνίας τους. Το Κε, είχε αναδειχθεί, θα έλεγε κανείς, στην ίδια την ψυχή της πόλης. Όμως, εκτός από αυτές τις εικόνες, αναπόφευκτα θυμόμαστε τι έγινε τον μοιραίο Σεπτέμβρη του 1922, με την πυρπόληση της Σμύρνης και την απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής των Ελλήνων και Αρμένιων κατοίκων της, που είχαν καταφύγει στο Κε. Καθώς τα άλλοτε λαμπρά κτίσματα της προκυμαίας υπέκυψαν στις καταστροφές και στη σαρωτική ανοικοδόμηση της Σμύρνης, που ακολούθησε, οι αναμνήσεις παραδίδονται στη λήθη μαζί με τις γενιές που χάνονται.  Η πολύχρονη μελέτη των συγγραφέων σε αρχεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, επέτρεψε την αναλυτική παρουσίαση και ανασύσταση των 200 και πλέον οικοδομημάτων της προκυμαίας και των ιστορικών ενοίκων τους, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και προσφέροντάς μας το προνόμιο ενός νοερού περιπάτου στη χρυσή εποχή  της Σμύρνης.». 


Video
Αμέσως μετά, προβλήθηκε ένα κατατοπιστικό βίντεο, που ετοίμασαν οι Εκδόσεις «Καπόν», το οποίο περιελάμβανε χαρακτηριστικές εικόνες από το αρχειακό υλικό το βιβλίου, και στη συνέχεια ο Προγραμματιστής Η/Υ κ. Γιώργος Πουλημένος και ο Γεωλόγος/Γεωγράφος κ. Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου, συγγραφείς του πολύκροτου παρουσιαζόμενου έργου, αναφέρθηκαν στους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφασή τους να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο βιβλίο, και ακόμη μίλησαν για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι την ολοκλήρωσή του, παρουσιάζοντας -παράλληλα- μεγάλο τμήμα του τελικού αποτελέσματος.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ