Η τοπική επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το κλείσιμο του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας

ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ!

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ;

Πριν μερικές μέρες, κι ενώ έχουν παρθεί τα μέτρα προστασίας απέναντι στον ιό, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε απόφαση να κλείσουν τα πάρκα και γενικότερα οι ανοικτοί χώροι. Η απόφαση αυτή, μάλιστα, ενισχύθηκε από πειραγμένες προβολές δήθεν συνωστισμού στην παραλία της Θεσσαλονίκης και με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής και την συναίνεση των δημάρχων, μπήκε λουκέτο σε όλα τα πάρκα των δήμων της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και το άλσος της περιοχής μας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας μάλιστα υπήρξε και σε αυτό πρωτοπόρος. Βασιλικότερος του βασιλέως, είχε ήδη φροντίσει μία εβδομάδα νωρίτερα να απαγορεύσει την πρόσβαση των πολιτών στο άλσος της πόλης.

Το ανοιχτό άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, έκτασης 420 περίπου στρεμμάτων (!) χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των γειτονιών της περιοχής (και) μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το λουκέτο μπήκε, παρά το γεγονός πως δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού κατά την περίοδο επιβολής περιοριστικών μέτρων και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η έλλειψη φαινόμενων συγχρωτισμού τόσο στο άλσος μας όσο και γενικότερα στους ανοιχτούς χώρους αποτελεί απόδειξη πως η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και υπευθυνότητα για την υγεία του, ενώ δύο βασικοί λόγοι μετακίνησης, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, είναι η σωματική άσκηση και η συνοδεία κατοικίδιων ζώων, κάτι στο οποίο το Άλσος εξυπηρετούσε.

Τα κυβερνητικά μέτρα «περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων» ελήφθησαν, πρώτα και κύρια, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι θωρακισμένο. Είναι διαλυμένο από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που εφάρμοσαν τις μνημονιακές όσο και τις προγενέστερες πολιτικές. Πολιτικές οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του ψευδεπίγραφου δόγματος της «Ευρώπης των λαών» της Ε.Ε. Σε αυτά τα πλαίσια το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» σερβίρεται επιρρίπτοντας την ευθύνη της υγείας και της ασθένειας αποκλειστικά στον λαό προκειμένου Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο και το σύνολο των αστικών κομμάτων να καλύψουν τη δική τους εγκληματική πολιτική.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και η επιλογή να μην γίνονται μαζικά τεστ για την διάγνωση του ιού, την ίδια ώρα που χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ σε αχρείαστους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιώτες και κλινικάρχες. Φυσικά δεν κάνουν λόγο για επίταξη κλινικών και ιατρικού εξοπλισμού.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται το λουκέτο στο οξυγόνο των ελάχιστων πάρκων στην Αθήνα και την Αττική. Την ίδια ώρα ιατροί, ψυχολόγοι, και άλλοι ειδικοί επιστήμονες πιστοποιούν -και αντιδρούν δημόσια πλέον- ότι οι ανοιχτοί μεγάλοι χώροι είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας των κατοίκων.

Οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέας Ιωνίας, της Αθήνας, δεν κινδυνεύουν από το ελεύθερο πράσινο και τον αέρα των πάρκων! Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που εταιρίες με πλήθος εργαζομένων είναι ανοιχτές, εργαζόμενοι/ες που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, όπως στα κάτεργα των τηλεφωνικών κέντρων, στα supermarket και αλλού, εργαζόμενοι που καθημερινά παίρνουν τα ΜΜΜ για να πάνε στη δουλειά τους, το μέτρο που προτείνεται ως λύση είναι το κλείσιμο των ελάχιστων χώρων πρασίνου στις γειτονιές μας.

Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το άλσος της Ν Φιλαδέλφειας είναι για μας ζωτικός χώρος στον οποίο μπορούμε να πάρουμε λίγο καθαρό αέρα, να βγάλουμε τα κατοικίδιά μας βόλτα και να ασκηθούμε. Είναι ένας πράσινος ανοιχτός χώρος μέσα στην τσιμεντούπολη της Αθήνας.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για τη στήριξη των δημοσίων νοσοκομείων και των γιατρών, η Περιφέρεια και οι Δήμοι από τη μεριά τους αντί να πάρουν μέτρα για τη μείωση των δημοτικών τελών ή τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, πήραν από κοινού την απόφαση για να μπει λουκέτο σε πάρκα και ανοικτούς χώρους, προσπαθώντας μια ακόμα φορά να ωθήσουν τον κόσμο στην προσωπική απόγνωση, στην παραίτηση από το συλλογικό, στη διαχείριση των συνειδήσεών μας.

Θέλουμε το άλσος μας ανοιχτό για όλους και όλες. Θέλουμε πίσω τον ζωτικό μας χώρο, που είναι απαραίτητο στήριγμα για να ανταπεξέλθουμε στην κατάσταση που βιώνουμε.

  • Να μην επιτρέψουμε να πετύχουν τα σχέδιά τους.
  • Προστατεύουμε την υγεία μας και των γύρω μας, με ευαισθησία και ευθύνη.
  • Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και αγωνιζόμαστε για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν υγείας.
  • Διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές ελευθερίες μας.
  • Οι ανοιχτοί, ελεύθεροι, δημόσιοι χώροι, πάρκα και βουνά της Αττικής είναι αναπόσπαστο μέρος της υγείας του πληθυσμού, των δικαιωμάτων μας.
  • Να ανασταλεί τώρα το μέτρο του ολοκληρωτικού σφραγίσματος κάθε πάρκου, Άλσους, περιαστικών περιπατητικών διαδρομών.

Τοπική επιτροπή Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδέλφειας – Μεταμόρφωσης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ