Είμαστε εδώ, δίπλα στον συνάνθρωπο, δηλώνουν οι «Εθελοντές Αιμοδότες σχολείων Νέας Ιωνίας», στην 13η αιμοδοσία

Δευτέρα μεσημέρι 22 Φεβρουαρίου και η επίσκεψή μας στο 6ο Λύκειο  στον Περισσό έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Στο αμφιθέατρό του οι Εθελοντές Αιμοδότες Σχολείων Ν.Ιωνίας διοργανώνουν μια ακόμα αιμοδοσία, την 13η, σε συνεργασία με το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς  «Οι Αγ. Ανάργυροι» και την υποστήριξη της Ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Ν.Ιωνίας. Η γνωριμία μας με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία των συμπολιτών μας έγινε πριν 6 χρόνια και από τότε ανελλιπώς ως εφημερίδα στηρίζουμε κάθε ενέργειά τους. Ο λόγος είναι απλός, η ανιδιοτελής προσφορά τους στον συνάνθρωπο, το γνήσιο αίσθημα αλληλεγγύης, το δώρο ζωή ,το αίμα που συλλέγεται και μόνο όταν το έχει κάποιος ανάγκη καταλαβαίνει τη σημασία του.

Μία γιατρός και τρείς νοσηλεύτριες ελέγχουν τους προσερχόμενους για το αν μπορούν να δώσουν αίμα και διεξάγουν στη συνέχεια άριστα την αιμοδοσία. Δίπλα τους οι «Εθελοντές  Αιμοδότες» με υπεύθυνες τις κυρίες  Δέσποινα Τσιπά  και Μαρία Ζαχουδάνη. Δύο αξιόλογες συμπολίτισσες, με περίσσευμα ψυχής, που οργανώνουν ακούραστα και με απόλυτη επιτυχία τόσα χρόνια τις Αιμοδοσίες.

Συζητήσαμε μαζί τους και δήλωσαν στην εφημερίδα μας.

Δηλώσεις στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr

Δέσποινα Τσιπά: «Διεξάγουμε την αιμοδοσία μας τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας σε συνθήκες κορωνοϊου και καραντίνας που δυσκολεύει τον κόσμο να προσέλθει. Ωστόσο σήμερα έχουμε σημαντική επιτυχία αφού συγκεντρώσαμε 28 φιάλες αίματος οι οποίες θα μεταφερθούν στο Νοσοκομείο όπου ήδη διατηρούμε 300 περίπου για κάθε ανάγκη δική μας, κάποιου δικού μας προσώπου ή ακόμη και συνανθρώπου που το χρειάζεται». Ρωτάμε για τα χαρακτηριστικά των αιμοδοτών: «οι αιμοδότες μας είναι σταθεροί τόσα χρόνια και κάθε φορά έρχονται και νέοι που πληροφορούνται τη δράση μας. Οι αιμοδότες μας είναι μαθητές, φοιτητές, γονείς και καθηγητές των σχολείων μας που πρόθυμα προσφέρουν».

Μαρία Ζαχουδάνη: «Όπως βλέπετε η αιμοδοσία μας είναι πολύ οργανωμένη και διεξάγεται σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα γιατί έτσι αισθανόμαστε. Στα τραπεζάκια μας έχουμε  δώρα των χορηγών μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την πολύπλευρη υποστήριξή τους. Οι αιμοδότες μας φεύγοντας παίρνουν μια ωραία, μάσκα, ένα λουλούδι και κεράσματα για να τους ευχαριστήσουμε και να τονίσουμε ακριβώς αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Προσωπικά ως μέλος της «Ομάδας Εθελοντών αιμοδοτών» και ως πρόεδρος και της  «Ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Ν.Ιωνίας»  θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, τους μαθητές των σχολείων της Ν.Ιωνίας για τη σημασία της αιμοδοσίας και φυσικά τους γονείς. Σε αυτό ζητάμε και τη συμβολή της εφημερίδας σας».

Δέσποινα Τσιπά: «Κάτι σημαντικό, η «Πανελλήνια ένωση αιμοδοτών» διοργανώνει από το 2005 λαμπαδηδρομία με τη συμμετοχή 170 χωρών. Στην Ελλάδα καταλήγει στο Ξυλόκαστρο, σε μια εκδήλωση με διεθνή προβολή. Είχαμε συνεννοηθεί με τον πρόεδρό της κ. Πρωτόπαπα να περάσει πέρσι η λαμπαδηδρομία από τη Ν.Ιωνία, από αυτό το σχολείο, όπου θα κάναμε και μία τελετή. Δυστυχώς λόγω πανδημίας ακυρώθηκε, ίσως του χρόνου.

Συζητώντας με αιμοδότριες

Προσεγγίσαμε αιμοδότριες ζητώντας να μας πουν το κίνητρο της συμμετοχής τους.

Κατερίνα Κώτσιρου: «Συμμετέχω πάντα, κάθε φορά, γιατί είναι μια πράξη προσφοράς, έμπρακτης αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο. Εμείς οι γονείς δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας και συνήθως όποτε έρχομαι τα παίρνω μαζί.

Ευαγγελία Βενιανάκη: «Δίνω αίμα τα τελευταία 2 χρόνια. Πριν έλθω ήμουν λίγο φοβισμένη, αλλά μετά την πρώτη αιμοδοσία κατάλαβα ότι είναι μια διαδικασία ανώδυνη, ακίνδυνη, κρατά λίγα λεπτά και κάνει καλό στην Υγεία. Ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο προτρέπω τους μαθητές μου να αντιληφθούν τη σημασία της αιμοδοσίας και να συμμετάσχουν».

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ