Η 2η Επιστημονική Ημερίδα της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας-Φιλ/φείας & του Νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η Επιστημονική Ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων», με τίτλο: «Η «νεολαία» της Τρίτης Ηλικίας: Ποια τα προβλήματά της.», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (18/5), στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Ο κ. ΚΟΥΡΤΗΣ
Χαιρετίζοντας την Επιστημονική Ημερίδα, ο Διοικητής του «Κωνσταντοπούλειου» Νοσοκομείου, κ. Μιχαήλ Κούρτης, ανέφερε πως: «Στις αναπτυγμένες κοινωνίες οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Αυτό είναι ένα γεγονός, που διαπιστώνεται κάθε χρόνο που περνάει. Είναι μεγάλη ανάγκη, λοιπόν, ένα κοινωνικό κράτος να διασφαλίσει ότι τα επιπλέον αυτά χρόνια της ζωής τους θα τα περάσουν ως ενεργοί πολίτες. Μια καίρια πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα είναι να μελετήσει και να διασφαλίσει τρόπους για την καθυστέρηση των αρνητικών συνεπειών της γήρανσης. Τα τελευταία χρόνια η ιατρική προσέγγιση για την εξασφάλιση της υγείας για τον άνθρωπο είναι ολιστική. Σημαίνει ότι δεν εντοπίζει μόνο τη δράση της ιατρικής στην αρρώστια του, αλλά σε όλους τους άλλους παράγοντες, που θα εξασφαλίσουνε μια καλής ποιότητας ζωή. Ένα ολοκληρωμένο, λοιπόν, σύστημα υγείας οφείλει να μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων της Τρίτης ηλικίας. Οργανωμένες δημόσιες δομές  μετανοσοκομειακής φροντίδας είναι απαραίτητες και είναι επείγουσα η ίδρυση και η λειτουργία τους σε όλη την επικράτεια. Είμαι βέβαιος ότι οι Ημερίδες, που διοργανώνονται στο «Κωνσταντοπούλειο», θα συμβάλλουν στη βελτίωση των δράσεων για την εξασφάλιση υγιούς γήρανσης για τον συνάνθρωπό μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στην Ημερίδα.».

Ο κ.κ. ΓΑΒΡΙΗΛ
Αμέσως μετά, χαιρετισμό απεύθυνε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Είναι μεγάλη μου χαρά και η τιμή ταυτόχρονα, που δεύτερη χρονιά βρισκόμαστε στον όμορφο αυτόν χώρο του νοσοκομείου μας, στο «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας, όπου μας κάνετε την τιμή κύριε Διοικητά να μας φιλοξενείτε και να συνδιοργανώνουμε τη 2η αυτή Επιστημονική Ημερίδα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από τα πρόσωπα που είναι ήδη στη λεγομένη Τρίτη ηλικία. Και θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου γι’ αυτήν ακριβώς τη φιλοξενία που μας παρέχετε και τη συναντίληψη την οποία έχετε για το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζει κυρίως η πατρίδα μας τα τελευταία 20 χρόνια και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου έχει αναδειχθεί το πρόβλημα των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται περισσότερο σε μοναχική κατάσταση  και είναι πρόσωπα τα οποία είναι σε μεγάλη ηλικία, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να έχουν κάποια φροντίδα είτε από την οικογένειά τους, είτε από οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία, έχοντας αναδείξει τη μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθούν όλο και περισσότερο φορείς και ταυτόχρονα δομές, οι οποίες θα μπορέσουν πλέον να αντιμετωπίσουν τα πρόσωπα της Τρίτης ηλικίας, γυναίκες και άντρες, με τον σεβασμό που τους πρέπει, με την αξιοπρέπεια που τους αρμόζει, αλλά, ταυτόχρονα, και με την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζονται για να μπορέσουν να έχουν μία ολοκληρωμένη φροντίδα, μια ολοκληρωμένη περιποίηση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μέσα από τις δύο Μονάδες, που έχει η Μητρόπολή μας, τόσο την «Παναγία Ελεούσα» όσο και τον «Καλό Σαμαρείτη» στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχουμε τα τελευταία αυτά 5 χρόνια κάνει μια μεγάλη προσπάθεια.».

Επίσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Πιστεύω, χωρίς να έχω την εξειδίκευση, επειδή ασχολούμαστε με το θέμα αυτό, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε ως Νέα Ιωνία και ως τοπική Εκκλησία το πόσο πολύ μεγάλη ανάγκη έχει αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας από σωστές μεθόδους προσφοράς, φροντίδας και αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν, όπως είπα από την Τρίτη ηλικία. Είναι ένα γεγονός: Γερνάμε. Η αναντιστοιχία που υπάρχει με τις γεννήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το είδαμε και στην περασμένη Ημερίδα, την οποία είχαμε πέρυσι. Και αυτό, πέρα από όλες τις έρευνες, που δεικνύουν το πρόβλημα το οποίο έχουμε μπροστά μας, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η πατρίδα μας πρέπει να βρουν τους τρόπους για να μπορέσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, αλλά και να προσφέρουμε καλή διαβίωση σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στην Τρίτη ηλικία, ούτως ώστε να στοιχειοθετήσουμε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, καθολική προσέγγιση, στο θέμα το οποίο λέγεται άνθρωπος της Τρίτης ηλικίας.» και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως: «Θα ήθελα, λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους τους εμπλεκομένους φορείς, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο και να παρακαλέσω τον Θεό να δώσει δύναμη σε όλους όσοι εργάζεστε σε αυτήν ακριβώς τη διακονία και, ταυτόχρονα, να κάνουμε όλοι μαζί ό,τι περισσότερο μπορούμε για να γίνει θεσμός πλέον η επιστημονική αντιμετώπιση των προσώπων της Τρίτης ηλικίας.».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΟΡΓ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής της 2ης Επιστημονικής Ημερίδας, που αποτελούταν από τους κ.κ.: Χριστίνα Τριαντοπούλου, Πηνελόπη Παρασκευοπούλου, Διονύσιο-Χαράλαμπο Αντωνάτο, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Γ. Γιαννόπουλο και Φωτεινή Καρύδα.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Στη συνέχεια έγινε η έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, με την πρώτη συνεδρία, πρώτος εισηγητής της οποίας ήταν ο Συντ. Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Ν. Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων» κ. Σωτήριος Πατσιλινάκος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Στεφανιαία νόσος στην Τρίτη ηλικία. Συνοδά προβλήματα.», ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις: του Επιμ. Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Ιωάννη Σούρλα, με θέμα: «Κατάγματα στην Τρίτη ηλικία», της Επιμ. Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Μαρίας-Κυριακής Κασέτα, με θέμα: «Οστεοπόρωση και κατάγματα ισχίου» και του Επιμ. Α΄ Καρδιολόγου της Καρδιολογικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Διονύσιου-Χαράλαμπου Αντωνάτου με τίτλο: «Γηράσκουσα καρδιά». Στο Προεδρείο ήταν η Συντ. Διευθύντρια Αιματολογικού Τμήματος και Πρόεδρος Ιατρικής Υπηρεσίας του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Πηνελόπη Παρασκευοπούλου.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις: του Επιμ. Α΄ Χειρουργού της Χειρουργικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Βασίλειου Καράμπα, με τίτλο: «Ιδιαιτερότητες στη χειρουργική ατόμων 65 και πάνω», του Διευθυντή Αγγειοχειρουργού της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Δημήτριου Σταράμου με τίτλο: «Καρωτιδική νόσος στην Τρίτη ηλικία», της Διευθύντριας Μαιευτήρα-Γυναικολόγου της Γυναικολογικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Κωνσταντίας Μπακαλιάνου με τίτλο: «Γυναικολογικός καρκίνος σε γυναίκες 65+. Συμπτωματολογία και έγκαιρη διάγνωση.» και του Συντ. Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Ιωάννη Γκεζερλή με τίτλο: «PSA και καρκίνος προστάτη». Στο Προεδρείο ήταν Χειρουργός, τέως Συντ. Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Γεώργιος Κότσαλης.

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Η Ημερίδα συνεχίστηκε με τη διεξαγωγή της τρίτης συνεδρίας, με την πραγματοποίηση των εισηγήσεων της Κλινικού-Διατροφολόγου, Προϊσταμένης του Τμήματος Διατροφής του «Κωνσταντοπούλιου» κ. Θεοδώρας Φίλου με τίτλο: «Ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης συμβάλλει στην υγιή γήρανση», του Νοσηλευτή Τ.Ε. MSc, PhD(c) του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Βασίλειου Κυριακόπουλου με τίτλο: «Ο ρόλος της νοσηλευτικής και της κοινωνικής υπηρεσίας στην καθημερινότητα των ηλικιωμένων», της Κοινωνικής Λειτουργού κ. Μαρίας Γούζιου με τίτλο: «Τρίτη ηλικία και κοινωνικός αποκλεισμός» και της Δικηγόρου D.E.A., Νομικής Συμβούλου του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Μαρίας-Αναστασίας Κακογιαννάκου με τίτλο: «Μια νομική προσέγγιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Τρίτης Ηλικίας». Στο Προεδρείο ήταν ο Συντ. Διευθυντής Φαρμακοποιός του φαρμακείου του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Αθανάσιος Ζαπάντης.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνώστηκαν οι εισηγήσεις της Επιμ. Α΄ της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Αικατερίνης Μουντρίχα με τίτλο: «Ίλιγγος και ζάλη στους ηλικιωμένους από την πλευρά του Ωτορινολαρυγγολόγου», της Διευθύντριας Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Αικατερίνης Μασγάλα με τίτλο: «Εμβολιασμός στην Τρίτη ηλικία» και της Επιμ. Β΄ Παθολόγου της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Ελισάβετ Καλδάρα με τίτλο: «Αναιμία στην Τρίτη ηλικία: τι, πώς. Αντιμετώπιση.». Στο προεδρείο ήταν ο Διευθυντής Καρδιολόγος της Καρδιολογικής Κλινικής του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Κωνσταντίνος Σωτηρέλος.

ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Τέλος, η πέμπτη συνεδρία, με την Συντ. Διευθύντρια Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του «Κωνσταντοπούλειου» κ. Χαρίκλεια Τριαντοπούλου στο Προεδρείο, περιελάμβανε διάλεξη του Καρδιοχειρουργού, Διευθυντή Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία» κ. Στρατή Παττακού με θέμα: «Η καρδιοχειρουργική στη νεολαία της Τρίτης ηλικίας», με την οποία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα.

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως μετά από κάθε εισήγηση πραγματοποιούνταν ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απαντούσαν οι εισηγητές.

Παναγιώτα Σούγια

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ