“Ιωνικές Μέρες 2019”: Παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
«Ελάτε να παίξουμε πάλι…»

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα, στην Πλατεία Μακελαράκη, στον Περισσό (πίσω από το 3ο Γυμνάσιο), ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τον Ιωνικό Σύνδεσμο, την Ένωση Μικρασιατών «η Καππαδοκία» και την Ένωση Παλαιών Προσκόπων θα κάνουν την παρουσίαση των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ν. Ιωνίας και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Δήμου με την επωνυμία: «Ιωνικές Μέρες – Τέχνης & πολιτισμού».

 Γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, πάρτε τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας και ελάτε «να παίξουμε πάλι» με εκείνα τα παιχνίδια, τα οποία κατασκευάζαμε μόνοι μας, τα οποία ήταν παιχνίδια δημιουργικά, παιχνίδια φανταστικά.

Την Τετάρτη, ημέρα της εκδήλωσης των παιχνιδιών, δεν θα γίνουν οι προπονήσεις: 5.00 – 6.00 και 6.00 – 7.00 για τις κατηγορίες νηπίων μέχρι και την πέμπτη Δημοτικού.


« Ελάτε να παίξουμε πάλι…»

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «H Καππαδοκία», ο Αθλητικός Σύλλογος «Ανατολή» Νέας Ιωνίας και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ν. Ιωνίας, μετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου μας με την επωνυμία «ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ 2019», αποφάσισαν και αυτή τη χρονιά να κάνουν παρουσίαση των παραδοσιακών παιχνιδιών.

Η εκδήλωση των Συλλόγων θα γίνει την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, στις 6.30 μμ., στην Πλατεία Μακελαράκη, στον Περισσό, πίσω από το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας.

Σκοπός της παρουσίασης των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών είναι να δώσουν την ευκαιρία στους δημότες μας της μεγαλύτερης ηλικίας να παρακολουθήσουν την επίδειξη των παιχνιδιών που παιζόντουσαν εκείνα τα χρόνια στις γειτονιές της περιοχής της Νέας Ιωνίας, φέρνοντας μαζί τους τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Σήμερα, οι ρυθμοί και οι συνθήκες διαβίωσης έχουν περιορίσει πολύ το χρόνο, αλλά και τους χώρους. Δεν υπάρχουν χωματόδρομοι και αλάνες. Τα παιδιά δεν παίζουν σχεδόν ποτέ έξω από το σπίτι, έξω από το διαμέρισμα.

Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ζήσει την παιδικότητά τους. Αυτό είναι ολέθριο. Η εξάρτηση από το ίντερνετ είναι μεγάλη και μαζί με την καθιστική ζωή έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και «ασθένειες» σε μικρούς και μεγάλους.

Οι τέσσερις Σύλλογοι, ως έμπειρος θίασος επί σκηνής, επιμένουν όμως και λένε ότι «υπάρχει ελπίδα». Γι’ αυτό επαναλαμβάνουν τις εκδηλώσεις παρουσίασης των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών, τις οποίες είχαν ξεκινήσει από το 2010 και επί αρκετά χρόνια συνέχισαν να παρουσιάζουν σε αυλές σχολείων και σε πλατείες.

Ελάτε στις 16 Οκτωβρίου να θυμηθούμε τα πατίνια με τα ρουλεμάν, τα τζιτζίλια, το ξυλίκι, το μαντήλι, τις σβούρες, τον κρυφτοντενεκέ, τα τσέρκια, τα φυσοκάλαμα, τα παιχνίδια από απλό χαρτί, τις μπάλες από κουρέλια, τα βαρελάκια, το εφτάπετρο, το σχοινάκι, το χαρταετό, τον καραγκιόζη, το μαντήλι, τα ξυλοπόδαρα, τα πεντόβολα, τις τσουβαλοδρομίες και πολλά ακόμη απλά στην κατασκευή τους και στο παίξιμό τους παιχνίδια.

Ελάτε να παίξουμε πάλι……

Σήμερα δεν υπάρχουν «οι αλάνες», σήμερα δεν μπορούν όλα να αναβιώσουν. Μπορούν όμως να δώσουν κίνητρο στην παιδική φαντασία να αυτοσχεδιάσει και να θελήσουν τα παιδιά μόνα τους να βρουν τον χρόνο για κάτι το απολύτως παιδικό.

Η εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια μας ενθαρρύνει να σας προτείνουμε να έλθετε στην εκδήλωση της 16ης Οκτωβρίου. Είναι βέβαιο ότι θα «ξυπνήσουν» οι ωραίες αναμνήσεις σας. Μπορείτε και πάλι να δοκιμάσετε τη δεξιοτεχνία σας και να παίξετε μαζί μας. Να δείξετε στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας τα παιχνίδια που παίζατε εσείς στη γειτονιά σας. Μπορείτε ακόμη να φέρετε ένα δικό σας παιχνίδι ή να προτείνετε την κατασκευή ενός παιχνιδιού. Έτσι θα γίνουμε όλοι πάλι μία μεγάλη παρέα της κοινής γειτονιάς, της Νέας Ιωνίας.

Οι τέσσερις Σύλλογοι θα συνεχίσουν την παρουσίαση των παλαιών παιχνιδιών και το επόμενο διάστημα. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον από Συλλόγους, ή από εκπαιδευτικούς, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους των Συλλόγων μας, για να ρυθμίσουν την επίδειξη των παιχνιδιών στο χώρο τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα «παιδιά» του θιάσου: Τάκη Κωστιδάκη (Ιωνικού Συνδέσμου) τηλ. 6942013881, Κώστα Τσαγκαράκη (Ανατολής Ν. Ιωνίας), τηλ. 6944275365, Κούλα Μπρόλιου (Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία») τηλ. 6974305165, Τάκη Χατζηκυριάκο (Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ν.Ι.) τηλ. 6977715665.

Διαβάστε ακόμα: «Ιωνικές Ημέρες Τέχνης & Πολιτισμού 2019»: Αναλυτικό πρόγραμμα

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ