“Ιωνικές Μέρες 2019”: Περιηγήσεις στη βιομηχανική περιοχή της πόλης

Στο πλαίσιο του Ιωνιώτικου θεσμού: «Ιωνικές Μέρες Τέχνης & Πολιτισμού», ο Δήμος Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σμυρναίων Νέας Ιωνίας, πραγματοποίησε την Κυριακή (13/10) δύο επιμορφωτικές περιηγήσεις στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Ιωνίας, που η ανάπτυξή της οφείλεται στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι οποίοι με την εργατικότητά τους συνέβαλλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της πόλης μας και ιδιαίτερα του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, σε σημείο να ονομαστεί η Ν. Ιωνία το Manchester της Ελλάδας.

Οι δύο ομάδες συμπολιτών μας και όχι μόνον, με αφετηρία και τερματισμό την Πλατεία Σημηριώτη, έζησαν μια ξεχωριστή περιηγητική εμπειρία με ξεναγό την Αρχιτέκτονα κ. Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου, η οποία αρχικά ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ξεκινάμε την περιήγηση να συνδεθούμε λίγο με τις ρίζες. Γίνεται σήμερα μια προσπάθεια σύνδεσης με τις μνήμες αφενός, αλλά εμένα σαν αρχαιολόγο κυρίως με ενδιαφέρει η μνήμη να συνδέεται με την τοπογραφία.» και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Στόχος σήμερα είναι να πλησιάσουμε με κάποιον τρόπο τη βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας. Για εμένα προσωπικά, που ασχολούμαι με το αντικείμενο, βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας σημαίνει ταυτότητα της Νέας Ιωνίας, σημαίνει η ίδια η Νέα Ιωνία.».

Στη συνέχεια, η κ. Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου μετέφερε με ιδιαίτερη σαφήνεια τα ιστορικά στοιχεία για κάθε σημείο αναφοράς, μιλώντας τόσο για τον κάθε τόπο και για την κάθε βιομηχανία (Κιρκίνη, Τρία Άλφα, Μουταλάσκη κ.λπ.), που υπήρχε σε αυτόν, όσο και για τον προσφυγικό χαρακτήρα της περιοχής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα περιηγητών ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Νέας Ιωνίας κ. Έλσα Ανθρακίδου, ενώ στη δεύτερη ομάδα συμμετείχε και η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ