Νέα φιλοσοφία για το πρόγραμμα Φιλόδημος από το Υπουργείο Εσωτερικών
Είναι γεγονός ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι πρωτόγνωρη. Είναι αλήθεια επίσης πως η στήριξη που έχει εξαγγείλει και οι πόροι που διαθέτει είναι δυσανάλογα μικροί σε σχέση με την ύφεση που προβλέπεται.
Το κυριότερο πρόβλημα του κυβερνητικού πακέτου στήριξης είναι η κοινωνική μεροληψία του.
Τα θύματα της κρίσης είναι κυρίως επαγγελματίες και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που καλούνται να συμβιβαστούν με το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, ενώ σε αυτό δεν περιλαμβάνονται αυτοί που ήταν άνεργοι.
Μεγαλύτερη αγωνία για τους εργαζόμενους είναι ότι στις ρυθμίσεις, φαίνεται η διάθεση της Κυβέρνησης και διαφόρων επιχειρηματικών λόμπι, να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος των εργαζομένων με μορφές ευελιξίας η τηλεργασίας, δηλαδή εργασιακές σχέσεις ακρωτηριασμένες από δικαιώματα.
Προσαρμοσμένο λοιπόν και ευθυγραμμισμένο σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης και της πολιτικής της για το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και το νέο πρόγραμμα “Φιλόδημος”.
Το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”
Τα έργα του προγράμματος “Φιλόδημος” ήταν έργα που η χρηματοδότηση τους προβλέπονταν από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του (ΠΔΕ) δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το προγραμμα ήταν έργα που προορίζονταν να καλύψουν πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Το 2018 χρηματοδοτήθηκαν 502 έργα, ύψους 1,235 δις ευρώ, όπου δεν παρενέβαινε ο υπουργός. για την επιλογή τους.
Η κατανομή γινόταν, αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του Υπουργού, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια. Εξαίρεση αποτελούσαν οι ορεινοί και ηπειρωτικοί δήμοι όπου είχαν ένα bonus λόγο του μικρού τoυς πληθυσμού και των αυξημένων προβλημάτων. Επιπλέον για αυτούς υπήρχε και παροχή τεχνικής υποστήριξης για να μπορούν να καταρτίσουν τις απαιτούμενες μελέτες.
Αυτή λοιπόν η πολιτική, χαιρετίστηκε από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα, δεν διατυπώθηκε καμία καταγγελία, κατά την υλοποίησή της, ενώ για το Δήμο της Νέας Ιωνίας, η χρηματοδότηση διαφόρων έργων, έφτασε περίπου στο ύψος των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Τι γίνεται σήμερα
Στην τελευταία επείγουσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) της Κυβέρνησης, στο άρθρο 44, σε μέρες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας του Covid-19 (κορονοϊού) και των επιπτώσεων της στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Υπουργος Εσωτερικών καταθέτει το δικό του πρόγραμμα.
Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει κρίσιμες τροποποιήσεις που οδηγούν σε ένα σύστημα χρηματοδότησης, ελεγχόμενο από τον ίδιο και κατά συνέπεια ρουσφετολογικό.
Η έγκριση του κάθε έργου απαιτεί την συναίνεση του υπουργού, αφού η πενταμελής επιτροπή που εισηγείται είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τον Υπουργό,όπως φαίνεται από την συνθεση της:
Πρόεδρος: Νομικός σύμβουλος του υπουργού.
Αντιπρόεδρος: ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου.
Μέλη: δύο ιδιώτες μηχανικοί και μόνο ένα μέλος που είναι υπηρεσιακός υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών.
Δικαιολογείται το κατεπείγον ψήφισης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ;
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εφαρμογή του νέου προγράμματος Φιλόδημος πρέπει να υλοποιηθεί αυτή την χρονική στιγμή γιατί εκτιμά πως οι αντιδράσεις θα είναι οι μικρότερες δυνατές καθώς το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Πιθανά να έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την εξυπηρέτησή προεκλογικών δεσμεύσεων προς ιδιωτικά συμφέροντα.
Ποιοι είναι οι στόχοι της αλλαγής
Το Υπουργείο Εσωτερικών ευθυγραμμίζεται και σε αυτόν τον τομέα, με τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, ανοίγοντας δρόμους για πελατειακές σχέσεις με φιλικές ιδιωτικές εταιρείες.
Επίσης καταργείται η οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά και περισσότερο η πολιτική της ανεξαρτησία.
Για να εγκριθεί το έργο που σχεδιάζει μία τοπική κοινωνία δηλαδή μέσω μίας δημοτικής αρχής θα πρέπει ο Δήμαρχος να παρακαλέσει τον Υπουργό ή να είναι αρεστές οι πολιτικές του πεποιθήσεις.
Υποβαθμίζεται η συμμετοχή των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις διαδικασίες της κατανομής των πόρων προς τους δήμους.
Κυριαρχεί η ρουσφετολογική πολιτική η οποία οδηγεί πολλά χρόνια πίσω τον αυτοδιοικητικό θεσμό.
Δεν πρέπει να μας φανεί παράξενο αν η Κυρία Δήμαρχος ευχαριστήσει τον υπουργό για τις αλλαγές στο πρόγραμμα “ Φιλόδημος”, όπως έκανε και στον πρωθυπουργό για την υποβάθμιση της απλής αναλογικής και της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Λέμε λοιπόν στην κυβέρνηση αλλά και στη δήμαρχο ότι δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε την κρίση μας ευκαιρία σας.
Ηρακλής Γκότσης
π. Δήμαρχος Νέας Ιωνίας,
επικεφαλής παράταξης “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”