Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την ανάγκη ενός δεύτερου lockdown,τις καταστροφικές συνέπειες στην Οικονομία και την επάρκεια των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Η πόλη μας όπως και όλη η χώρα βιώνει το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το ίδιο συμβαίνει πάνω – κάτω σε πολλές χώρες, όπου λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή της. Στη χώρα μας επιλέξαμε, μετά από αμφιταλαντεύσεις, ένα οριζόντιο lockdown το οποίο πιθανόν να έχει θετικά αποτελέσματα στην συγκράτηση του ιού, με βαρύ όμως τίμημα κυρίως στην Οικονομία, αλλά και στην προσωπική ζωή όλων μας.
Η φημολογία για ένα γενικό lockdown σέρνονταν για αρκετό καιρό με σοβαρή ζημιά στην Οικονομία της χώρας, αφού αυτή η αναμονή και η αβεβαιότητα για το αύριο καθήλωνε αγορές και πωλήσεις. Ο θάνατος του εμποράκου και του επαγγελματία έπαιρνε αργά-αργά και βασανιστικά σάρκα και οστά, οδηγώντας σε νέα λουκέτα και απολύσεις, που όπως λένε επίσημα κυβερνητικά χείλη θα οδηγήσει στο κλείσιμο του 50% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εντός του επόμενου έτους.
Προσωπικά οφείλω να διαμαρτυρηθώ γι’ αυτό το δεύτερο καταστροφικό lockdown το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί, και εξηγούμαι. Ο κορονοϊός υπάρχει, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός και όπως λένε τα επίσημα στοιχεία με πολύ μικρό ποσοστό θνησιμότητας, κάτω του 0,5%, κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που έχουν συνοδά νοσήματα. Έχω γενικά εμπιστοσύνη στους ειδικούς επιστήμονες και πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες τους, παρά κάποιες αντιφάσεις στις ανακοινώσεις τους, αλλά αυτό δεν κάναμε από τον Μάρτιο και μετά; Η εστίαση, το εμπόριο, ο πολιτισμός, η άθληση, οι υπηρεσίες, δεν λάμβαναν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας;
Υπήρχε πρόβλημα; Βεβαίως ναι, θα συμφωνήσω για τον συγχρωτισμό το βράδυ στα μπαράκια ,στα parties, στις πλατείες, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς και στα Μέσα Μεταφοράς, τουλάχιστον στην αρχή στις Εκκλησίες, στο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς επαρκή tests,στο υψηλό ποσοστό επιβατών σε αεροπλάνα και πλοία, στον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα και στην ελλιπή προετοιμασία του ΕΣΥ ενόψει του αναμενόμενου δεύτερου κύματος.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αναιρεί την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση και τα εύσημα που έδωσε κάθε καλοπροαίρετος πολίτης. Θεωρώ όμως ότι στη συνέχεια αυτή εφησυχάστηκε, όπως και οι περισσότεροι από μας.
Χρειάζονταν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα; Βεβαίως, αλλά στοχευμένα, εκεί που υπήρχε το πρόβλημα. Δεν μπορεί να πληρώνει τις καθυστερήσεις και την ανευθυνότητα κάποιων η εστίαση, το εμπόριο, ο πολιτισμός και κάποιες υπηρεσίες που παρασύρουν όμως το σύνολο της Αγοράς με καταστροφικά αποτελέσματα.
Τα κυβερνητικά μέτρα οικονομικής στήριξης θετικά, αλλά ανεπαρκή. Σκεφτείτε, ένας εργαζόμενος σε αναστολή θα πάρει για τον Νοέμβριο αναλογία των 800 ευρώ στα μέσα έως τέλος Δεκεμβρίου, ενώ η Κοινή Υπουργική απόφαση ακόμα δεν έχει εκδοθεί λες και δεν είναι σχεδόν η ίδια του Μαρτίου – Απριλίου. Η μεγάλη πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων αποκλείεται ακόμα και από την ελάχιστη βοήθεια των 400 ευρώ, οι επιχειρήσεις, αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή και οι πληττόμενες, θα πάρουν 1000 – 2000 ευρώ τα οποία τα μισά είναι δάνειο, άντε και μια μείωση ενοικίου κατά 40%. Είναι αυτά γενναία μέτρα; Επαρκούν για να στηρίξουν τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον Μικρομεσαίο που παλεύει κάθε μήνα να τα βγάλει πέρα, που θα πρέπει να πληρώσει λογαριασμούς, ενοίκια, φόρους και δάνεια κι όλα αυτά μετά από μια συνεχή πολύμηνη μείωση του τζίρου του; Ακόμα κι αν το lockdown τελειώσει τέλος Νοεμβρίου θα υπάρχει ικανοποιητική κίνηση στην εορταστική Αγορά;
Οι αλλαγές και οι επιπτώσεις στην Οικονομία θα είναι σαρωτικές και αλυσιδωτές, επηρεάζοντας το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Απαιτείται η Κυβέρνηση να ακούσει τουλάχιστον τις εισηγήσεις των Επιμελητηρίων και των Επαγγελματικών φορέων, οι Περιφέρειες να επεκτείνουν τα ποσά που θα δοθούν μέσω προγραμμάτων στήριξης, οι Δήμοι, όπως και ο δικός μας, της Νέας Ιωνίας, να συγκαλέσουν άμεσα μια διευρυμένη επιτροπή αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας στην τοπική αγορά και ο ΟΑΕΔ να εξαγγείλει νέα προγράμματα στήριξης της εργασίας και αντιμετώπισης της ανεργίας.