Κάλεσμα του ΣΕΠΕ “Γ. Σεφέρης” προς σωματεία, συλλόγους και φορείς του Δήμου Νέας Ιωνίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»
N. Ιωνίας – Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης
Μουταλάσκη 64 – 14234 Ν. Ιωνία
6906059765        
mail: segseferis@gmail.comgseferis.edu@gmail.com
site: www.syllogos-seferis.gr

Αρ. πρωτ.  142                                                  

Ν. Ιωνία  3/11/2020

Προς: τα μέλη μας, τους φορείς, τον τύπο

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του δήμου Νέας Ιωνίας σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης μας και των διεκδικήσεων, την Τετάρτη 18/11 στις 18:30 (σε κατάλληλο χώρο).

Σε μια περίοδο που η πανδημία καλπάζει, η κυβέρνηση χωρίς να παίρνει τα στοιχειώδη μέτρα στην δημόσια υγεία, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους δουλειάς για την προστασία της μόρφωσης, της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και των παιδιών του, φορτώνει τις ευθύνες στον λαό που δήθεν «χαλάρωσε», κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις τεράστιες κρατικές ευθύνες για το φούντωμα της πανδημίας, λοιδορεί όσους διεκδικούν μέτρα προστασίας, όπως οι μαθητές, διαστρεβλώνοντας τα αιτήματά τους.

Ταυτόχρονα προκαλεί παίρνοντας διαρκώς μέτρα που διευκολύνουν τους εργοδότες να απογειώσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων  και ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο με «τις ανατροπές του αιώνα» που περιλαμβάνει 10 ώρες δουλειά τη μέρα, μείωση του μέσου μισθού και νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα.Αυτό το έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα!!!

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Νέα Ιωνία, έναν μεγάλο δήμο που κατοικούν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και μικροί επαγγελματίες είναι εκρηκτική:

 • Το μάθημα στα σχολεία γίνεται σε αίθουσες με 25 – 27 μαθητές, κάποιες εκ των οποίων εντελώς ακατάλληλες. Προνήπια στεγάζονται σε προκάτ αίθουσες. Ο αριθμός των καθαριστριών στα σχολεία είναι ίδιος με αυτόν προ πανδημίας! Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα οι οδηγίες είναι συγκεχυμένες και μόνο περισσότερη αναστάτωση δημιουργούν. Δεκάδες είναι τα κενά εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως το πρόγραμμα των σχολείων.
 • Στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και στο Κέντρο Υγείας Ν. Ιωνίας παραμένουν σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε νοσηλευτικό προσωπικό την ώρα που οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.
 • Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι στοιβάζονται σαν σαρδέλες καθημερινά στα βαγόνια του Ηλεκτρικού και στα λεωφορεία.
 • Μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας υπάρχουν σε χώρους όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός κόσμου όπως οι υπηρεσίες του δήμου, τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Ελλείψεις που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους αθλητές.  
 • Την ίδια στιγμή, τεράστια αδιέξοδα για την επιβίωσή τους αντιμετωπίζουν οι άνεργοι που αυξάνονται, οι μικροί επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι. Ενώ στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η εργοδοσία, έχοντας πάρει αέρα από τα μέτρα της κυβέρνησης, καταστρατηγεί κάθε δικαίωμα στο σταθερό ωράριο, στις υπερωρίες, στις άδειες.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής Ν. Ιωνίας που «δεν βγάζει άχνα» για όλα τα παραπάνω, που δεν διεκδικεί το παραμικρό αντίθετα διαρκώς προσπαθεί να αθωώνει την κυβερνητική πολιτική.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!

Μόνο με την κοινή συλλογική δράση και αγώνα των σωματείων και των συλλόγων μας μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες και πιεστικές ανάγκες μας!

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Δε μπορούμε να ανεχόμαστε να ακούμε από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές πως «οι μαζικές προσλήψεις υγειονομικών εκπαιδευτικών κοστίζουν», πως «τα μαζικά τεστ κοστίζουν», πως «δεν μπορούμε να χτίσουμε καινούργια σχολεία γιατί δεν υπάρχουν χρήματα», πως «δεν υπάρχουν χώροι για να διαμορφωθούν νέες αίθουσες», πως «δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε περισσότερα Μέσα Μεταφοράς». Γι’ αυτούς «ο κουμπαράς είναι πάντα άδειος» όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού. Όταν όμως πρόκειται για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τότε είναι γαλαντόμοι, δίνουν εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, κάνουν λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τι θα αφήσουμε ή τι θα χάσουμε γιατί σήμερα από όλα κρίνεται η υγεία και η ζωή των οικογενειών μας.

Γι’ αυτό εδώ και τώρα πρέπει να οργανωθούμε, να συντονιστούμε και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:

ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 • Να αξιοποιηθούν και να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες ώστε καμία τάξη να μην ξεπερνάει τους 15 μαθητές. Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
 • Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας στα σχολεία: Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό, τακτικές απολυμάνσεις, σχολίατρος ή σχολικός νοσηλευτής σε κάθε σχολείο γιατί δεν είναι δυνατόν το ρόλο αυτό να τον παίζουν οι εκπαιδευτικοί.
 • Το σημερινό πρόγραμμα εφαρμογής της προσχολικής αγωγής είναι κοροϊδία! Να διαμορφωθούν με ευθύνη του Δήμου και της Κυβέρνησης οι κατάλληλες υποδομέςκαι να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτών στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν. Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας ώστε να λειτουργεί σε

24ωρη βάση καλύπτοντας την ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας του Ιωνιώτικου λαού και να αποσυμφορείται το νοσοκομείο. Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι.  Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε υλικά και μέσα.

 • Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας της περιοχής για να γίνονται μαζικά δωρεάν ιατρικοί έλεγχοι. Να καταγραφούν οι ιδιώτες γιατροί που βρίσκονται στην περιοχή και ανάλογα με την ειδικότητά τους να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σχέδιο παροχής δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 • Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ κορωνοϊού για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Ν. Ιωνίας.

ΝΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΜΜ

 • Πιο τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες (ΗΣΑΠ και λεωφορεία). Να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την πρόσληψη προσωπικού, την επισκευή και την αγορά συρμών και οχημάτων. Να επιταχθούν και να αξιοποιηθούν μέσα του ιδιωτικού τομέα (πούλμαν, λεωφορεία κ. λ. π).

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ! ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 • Στους μεγάλους χώρους δουλειάς που υπάρχουν στην περιοχή να γίνονται συχνοί έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων από την εργοδοσία και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα αν υπάρξει κρούσμα. 
 • Να παρθεί πίσω ο απαράδεκτος νόμος της κυβέρνησης που αναγκάζει τον εργαζόμενο, αν νοσήσει, να αναπληρώσει τις ώρες που έχασε με απλήρωτες υπερωρίες.
 • Μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών με απαλλαγή από δημοτικά τέλη, με αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, με αναστολή όλων των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ (ή άλλους ιδιώτες παρόχους) και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ.  
 • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ – ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ                                        ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ