Κατακραυγή για τα ξεριζωμένα κυπαρισσάκια του «Μπλόκου της Καλογρέζας»

Πλήθος τηλεφωνημάτων δέχθηκε το Σάββατο μεσημέρι (29/8) η εφημερίδα μας από συμπολίτες που ρωτούσαν αναστατωμένοι να τους ενημερώσουμε, ποιος ξερίζωσε τα 22 κυπαρισσάκια που είχαν φυτευτεί, εις μνήμη των 22 παλικαριών που εκτέλεσαν οι ναζί στο «Μπλόκο της Καλογρέζας»(15/3/44),σε συνεργασία με τα Τάγματα Ασφαλείας και άλλους προδότες συνεργάτες τους.

Οι αρχικές πληροφορίες ήταν ότι φασίστες είχαν βεβηλώσει το μνημείο και μέλη του ΚΚΕ αντέδρασαν κολλώντας αντιφασιστικά μηνύματα. Η έρευνά μας έδειξε ότι συνεργεία του δήμου Ν.Ιωνίας μεταφύτευσαν τα 22 κυπαρισσάκια που το καθένα έφερε ταμπελλάκι με το όνομα του εκτελεσθέντος παλληκαριού και τα διέσπειραν περιμετρικά του χώρου του Μνημείου. Αυτό έγινε στις 10 Μαρτίου όταν ξεκινούσαν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ανακοίνωση τότε του δήμου δεν είδαμε όπως επιβάλετο , το σωματείο εργαζομένων του δήμου δεν ενημέρωσε ως όφειλε, οι περίοικοι δεν το αντιλήφθηκαν όπως έπρεπε.

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr επισκέφθηκε άμεσα το Μνημείο, λίγα διασωθέντα κυπαρισσάκια εδώ κι εκεί, καμιά δεκαριά, ούτε ταμπελλάκια, ούτε ο συμβολισμός που ενέπνεαν.

Το 1983 το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας καθιέρωσε ομόφωνα τη 16 του Μάρτη ως Εθνική Τοπική Εορτή και κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις και μνημόσυνο στον ίδιο χώρο. Τα 22 κυπαρισσάκια είχαν φυτευτεί όλα μαζί δεξιά του Μνημείου, πριν 4 χρόνια, ένα για κάθε εκτελεσμένο, με ταμπελλάκι με το όνομά του.

Αν η δημοτική αρχή σκοπό είχε την μελλοντική αισθητική αναβάθμιση του Μνημείου δεν έπρεπε προηγουμένως να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και να εξασφαλίσει τη συναίνεσή του; Στους πάνω από 5 μήνες που πέρασαν γιατί δεν έγιναν οι όποιες εργασίες και να αποκατασταθούν τα κυπαρισσάκια; Αν ειπωθεί ότι αυτά ξεράθηκαν γιατί δεν τα φροντίσανε ή γιατί δεν τα αντικαταστήσανε; Και που πήγαν τα ταμπελλάκια;

Το γεγονός που αποκαλύφθηκε καθυστερημένα αναστατώνει πολλούς συμπολίτες μας που θεωρούν ότι αυτή η ενέργεια είναι μεγάλη προσβολή στη μνήμη των θυμάτων. Εμείς ως εφημερίδα θα επισημάνουμε στη δημοτική αρχή την ευθύνη που έχει να διαχειρίζεται και να περιφρουρεί ένα Μνημείο της αντιφασιστικής αντίστασης του λαού μας, που υπενθυμίζει τους αγώνες της Ν.Ιωνίας ενάντια στον φασισμό, ένα σύμβολο της χώρας μας που πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του άξονα. Το Μνημείο των εκτελεσθέντων στην Καλογρέζα δεν ανήκει στη σημερινή δημοτική αρχή ούτε σε κάποια προηγούμενη, ανήκει στους αγώνες για δημοκρατία, σύμβολο αντίστασης της πόλης και της χώρας μας ενάντια σε κάθε κατακτητή.

Με αυτή την έννοια τα κυπαρισσάκια σ’ ένα σημείο, όλα μαζί, ενέπνεαν το δέος στον επισκέπτη του Μνημείου, έτσι λιτά και περήφανα. Τώρα ούτε τα μισά κι αυτά διασκορπισμένα ντροπιάζουν όλους, την πόλη μας και όλους τους Ιωνιώτες που δεν φανήκαμε άξιοι να περιφρουρήσουμε το Μνημείο. Σίγουρα θα αναζητηθούν ευθύνες από τη δημοτική αρχή και τα κυπαρισσάκια πρέπει άμεσα να ξαναφυτευτούν όλα μαζί στην ίδια θέση με τα ονόματα των εκτελεσθέντων. Καμία αισθητική παρέμβαση στον χώρο του Μνημείου δεν πρέπει να γίνει αν δεν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και με μεγάλη πλειοψηφία. Η Δήμαρχος κ. Θωμαϊδου οφείλει να συζητάει με όλους τους φορείς της πόλης τέτοιου είδους παρεμβάσεις και να επανορθώσει άμεσα.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Υ.Γ. Αναμένουμε την επίσημη απάντηση της δημοτικής αρχής.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ