DEBATES: Καθαριότητα & προστασία φυσικού περιβάλλοντος

Τι θα κάνετε για την καθαριότητα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης μας;

Διαβάστε τις θέσεις πέντε δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ιωνίας που ζητούν την ψήφο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές…

Λίγα λόγια για το έργο μας..
Με γνώση και ευαισθησία ο δήμος μας, με μεγάλες περικοπές σε χρηματοδότηση και με μειωμένο προσωπικό λόγω μνημονίων, σχεδίασε και πραγματοποίησε καινοτόμες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα φρόντισε σε καθημερινή βάση πάρκα και πλατείες, με έμφαση στο αστικό πράσινο, οργάνωσε την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και επικαιροποίησε το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας για ένα καλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του από απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 • Εκσυγχρονισμός του στόλου καθαριότητας και ανανέωση του Δημοτικού Στόλου με 14 νέα οχήματα.
 • Οι μεγαλύτερες προμήθειες κάδων που έγιναν ποτέ στο Δήμο μας με ταυτόχρονη μείωση των δημοτικών τελών και επταήμερη αποκομιδή:
 • 600 και πλέον νέοι κάδοι απορριμμάτων
 • 250 και πλέον νέοι κάδοι για πλατείες.
 • Ξεκίνησε ήδη στην πόλη μας η λειτουργία τριών αυτόματων συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων με συμπίεση.
 • Η Νέα Ιωνία γίνεται πρωτοπόρος στην ανακύκλωση

Ο Δήμος Nέας Ιωνίας έφερε στην πόλη μας τους πρώτους καφέ κάδους, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων της πόλης. Έτσι μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων με αποτέλεσμα τη μείωση των Δημοτικών τελών.

Επίσης καφέ κάδοι για συλλογή οργανικών υλικών αναπτύχθηκαν και σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της πόλης μας για να εκμεταλλευτούμε το πρόγραμμα με το οποίο όλοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων σιτίζονται.

 • Συνολικά υλοποιούνται  7 προγράμματα ανακύκλωσης υλικών

Καταγραφή αιτημάτων
Φεστιβάλ Περιβάλλοντος
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) η Διεύθυνση  Περιβάλλοντος του Δήμου μας θεσμοθέτησε και πραγματοποιεί στο Παναιτώλιο το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος, με στόχο τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης κυρίως στα παιδιά.

Βιολογικοί ψεκασμοί
Από το 2016 και για πρώτη φορά στο Δήμο μας, πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί σε όλα τα φρεάτια της πόλης. Παράλληλα υπάρχει αρχείο με τις εστίες αυγών κουνουπιών. Επίσης η Διεύθυνση Περιβάλλοντος πραγματοποιεί ψεκασμούς, κυρίως σε πεύκα, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Πιτυοκάμπης.

Σχεδιάζουμε στην επόμενη θητεία μας

 1. Να γίνει η Νέα Ιωνία πρωτοπόρος Δήμος στην Ανακύκλωση. Προχωρούμε σε Ανακύκλωση στη πηγή με κάδους διαφορετικών χρωμάτων.
 2. Ανάπτυξη του δικτύου καφέ κάδων για κομποστοποίηση σε όλο τον Δήμο ώστε να προχωρήσουμε στην τρίτη διαδοχική μείωση των δημοτικών τελών.
 3. Μελέτη βέλτιστου προγράμματος για την χωροθέτηση των κάδων στην πόλη μας.
 4. Ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών για την Ανακύκλωση στα σχολεία της πόλης μας.
 5. Δημιουργία πράσινων σημείων ανακύκλωσης σε κάθε συνοικία της Ν. Ιωνίας και απόκτηση κινητού πράσινου σημείου.
 6. Μεταφορά του στόλου καθαριότητας του Δήμου μας σε κατάλληλο οικόπεδο εκτός Νέας Ιωνίας και δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Με στοχευμένες  ενέργειες, παρόλη την τεράστια μείωση του μόνιμου προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και σε συνδυασμό με την απαγόρευση προσλήψεων από το 2012… προχωρήσαμε με επιτυχία σε:

 • Ανάπλαση – Παρέμβαση σε πλατείες και εστίες πρασίνου
 • Δημιουργία εκ νέου χώρου πρασίνου: Πλατεία Παλαιολόγου, Πλατεία Φρυγίας, Λεωφ. Καποδιστρίου έμπροσθεν ΕΟΠΕΠ, Πλατεία Μακελαράκη, Πλατεία Αγίου Στεφάνου και τοποθέτηση ξύλινων ζαρντινιερών σε κεντρικούς οδούς:
 • Συντήρηση όλων των Κήπων  και προαύλιων χώρων των σχολείων
 • Καθημερινά κλαδέματα δένδρων ύστερα από  αιτήματα δημοτών ή επισήμανση των εποπτών του τμήματος και κλαδέματα υψηλών δένδρων στo πλαίσιo της «Πολιτικής Προστασίας»
 • Διοργάνωση αναδάσωσης στο Άλσος Βέϊκου, με το 1ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας
 • Επέκταση του συστήματος άρδευσης των χώρων πρασίνου με δωρεάν νερό της γεώτρησης

Σχεδιάζουμε στην επόμενη θητεία μας

 1. Την φύτευση των ελεύθερων χώρων με βάση μελέτη για την αειφόρο ανάπτυξη της Νέας Ιωνίας.
 2. Αναπλάσεις πλατειών με ίδια μέσα, ενδεικτικά:
 • πλατεία Μικρασιατών στα Πευκάκια
 • πλατεία Ελευθερούπολης
 1. Επέκταση του συστήματος αυτόματου συστήματος μέσω της υπάρχουσας γεώτρησης.
 2. Αναδάσωση στο Δάσος Βεΐκου με δέντρα που αντιστέκονται στη φωτιά και ήπιες φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις, σεβόμενοι το δασικό χαρακτήρα του χώρου με ξύλινες κατασκευές, τραπέζια, καλάθια, κιόσκια και πινακίδες πληροφοριών.
 3. Χρήση τεχνολογίας εναλλακτικών πηγών ενέργειας (φωτισμός με led και ηλιοσυλλέκτες) στις πλατείες της πόλης.

Το όραμα μας για το περιβάλλον και την  καθαριότητα στην πόλη

Στόχος μας είναι να ξαναγίνει η Νέα Ιωνία μια πόλη πραγματικά καθαρή. Μια πόλη όμορφη που θα χαίρεσαι να ζεις. Για το λόγο αυτό καθιερώνουμε  τον θεσμό του οδοκαθαριστή της γειτονιάς

 • Φροντίζουμε τους υφιστάμενους χώρους πρασίνου και δημιουργούμε νέους σε κατάλληλους διαθέσιμους χώρους, ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση από τα πάρκα.
 • Αξιοποιούμε ελεύθερους υπαίθριους χώρους που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της Νέας Ιωνίας, δημιουργώντας μικρές ανάσες πρασίνου, «pocket parks».
 • Αναδιαμορφώνουμε ως χώρους περιπάτου όλα τα πρανή και τους χώρους πράσινου παράλληλα με τις γραμμές του τρένου.
 • Δημιουργούμε ζώνες αναψυχής, φιλικές στα κατοικίδια.
 • Όχι στο τσιμέντο. Όχι στα παρτέρια – σκουπιδότοπους. Τα αντικαθιστούμε με γρασίδι και δέντρα.
 • Εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και αστικής αναζωογόνησης αξιοποιώντας καλές πρακτικές και δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών πόρων.
 • Τακτικός καθαρισμός φρεατίων
 • Καταγραφή, μελέτη και εφαρμογή συστημάτων αντιμετώπισης του θορύβου σε περιοχές με έντονη επιβάρυνση
 • Απομακρύνουμε επιτέλους το αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων και όλης της διεύθυνσης καθαριότητας άμεσα. Τον μεταφέρουμε σε κατάλληλο σημείο επιταχύνοντας τις διαδικασίες που έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί και οι οποίες καθυστερούν με ευθύνη της δημοτικής αρχής.
 • Κατασκευάζουμε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ώστε να μη χρειάζεται κάθε Α/Φ να πηγαίνει στο ΧΥΤΥ
 • Βελτιστοποιούμε την αποκομιδή με τη χρήση τηλεματικής και νέων τεχνολογιών (ΙΟΤ) και στόχο την εξοικονόμηση πόρων

Δημιουργούμε Ευέλικτο δίκτυο καθαριότητας και λειτουργική Ανακύκλωση

 • Λειτουργία γωνιών ανακύκλωσης και πράσινου σημείου για αύξηση της ανακύκλωσης με άμεση ανταποδοτικότητα προς το χρήστη, μέσω της κάρτας δημότη
 • Εφαρμόζουμε πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή με συλλογή τεσσάρων ρευμάτων. Υλοποιούμε πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, αλλά και δημοτικού προγράμματος, όπου το παραγόμενο προϊόν θα παρέχεται στους δημότες δωρεάν, ώστε να το χρησιμοποιούν για λίπασμα
 • Διερευνούμε εναλλακτικά συστήματα ανταποδοτικής χρέωσης τελών καθαριότητας, σύμφωνα με την αρχή ‘πληρώνω όσο πετάω’ (pay as you throw).
 • Επιβραβεύουμε με ανταποδοτικά οφέλη τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Νέας Ιωνίας που συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα διαχείρισης και διαλογής των απορριμμάτων τους.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ως Δημοτική Αρχή στοχεύει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης Αστικών Στερεών Απόβλητων στο Δήμο Νέας Ιωνίας το οποίο θα  στηρίζεται στις βασικές αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση μιας οικονομικής και φιλο-περιβαλλοντικής διαχείρισης, σε όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Ο νέος σχεδιασμός αφορά την εφαρμογή του ΕΣΔΑ 2015 και άμεσα πρέπει να υλοποιηθεί. Βασικός στόχος είναι η εκτροπή ενός σημαντικού ποσοστού απορριμμάτων που θα καταλήγει σε καφέ κάδο και θα  γίνεται κομπόστ. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της ανακύκλωσης με διακριτά ρεύματα των ανακυκλούμενων υλικών (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό) τα οποία θα καταλήγουν στο ειδικό σημείο του Δήμου. Η παράταξη μας είναι ήδη έτοιμη να εφαρμόσει σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και να αποφύγει ο Δήμος πρόστιμα και κόστη με την εφαρμογή του υγειονομικού τέλους ταφής και τους τόνους απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Σε ό,τι αφορά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος η Παράταξή μας προχωρά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που αφ’ ενός θα προστατεύει και θα ενισχύει τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου στο αστικό περιβάλλον και αφ’ ετέρου στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ειδικότερα το περιβάλλον είναι υψηλά και στην Ευρωπαϊκή ατζέντα σε συνδυασμό με τις δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των Δημοτικών Κτιρίων και της κλιματικής αλλαγής. Οι δράσεις μας αφορούν, μεταξύ άλλων, στη

 • Θέσπιση κινήτρων για τη φύτευση κατάλληλων φυτών στα δώματα και στις ταράτσες των πολυκατοικιών για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου.
 • Συντήρηση και αναβάθμιση με καινοτόμες παρεμβάσεις των χώρων Πρασίνου στην πόλη μας.
 • Ανάπλαση των Πλατειών του Δήμου με παρεμβάσεις Βιοκλιματικού χαρακτήρα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
 • Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος του Δήμου με έμφαση στα σχολικά κτίρια και εξοικονόμηση πόρων προς όφελος του Δήμου και των δημοτών. Επιπρόσθετα η παραγωγή «καθαρής» ενέργειας μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού δεν είναι ρυπογόνα και δεν επιβαρύνει την πόλη μας.

Όσον αφορά το περιβάλλον πρώτος στόχος είναι η δημιουργία πάρκων και πνευμόνων πρασίνου σε κάθε γωνία της πόλης, όπου αυτό είναι δυνατόν. Σημαντικό πόλο έλξης μπορεί να αποτελέσει η περιοχή του Βεϊκου ως δασικό πάρκο, η οποία είναι χρόνια εγκαταλελειμμένη και που με ελάχιστες παρεμβάσεις που στόχο θα έχει την δωρεάν αναψυχή του λαού. Αντίστοιχο έργο μπορεί να γίνει στο «φουγάρο» του Περισσού με την ταυτόχρονη δημιουργία και βρεφονηπιακού σταθμού και στην πρώην βιομηχανική περιοχή της Ελευθερούπολης. Το ίδιο και στο ΟΤ 150 με τη δημιουργία πάρκου γύρω από το ιστορικό φουγάρο. Ταυτόχρονα έχουμε ως σκοπό τη δημιουργία πάρκου για σκύλους, ώστε να μπορούν και οι ιδιοκτήτες τους να τα αθλούν ελεύθερα σε συγκεκριμένο χώρο. Το κοινό σημείο σε όλα αυτά είναι να προασπίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των ελεύθερων χώρων, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του λαού.

Όσον αφορά την Καθαριότητα θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης της και των επιχειρηματικών συμφερόντων που σαν κοράκια έχουν πέσει σε αυτό το χώρο. Και για αυτό το λόγο θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε σύγχρονο εξοπλισμό, Mέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα . Αύξηση των κάδων ιδιαίτερα αυτών της ανακύκλωσης, αλλά και συχνότερος καθαρισμός τους και απολύμανση τους.


Για εμάς το περιβάλλον δεν αφορά μόνο τη φύση, αφορά ένα σύνολο πραγμάτων, την κατοικία, τις υποδομές, το πράσινο, τον κτισμένο χώρο κ.α.. Για αυτό θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει μια αρμονική σχέση του περιβάλλοντος με τον άνθρωπό, τον κάτοικο.

Οι πλατείες και τα πάρκα αποτελούν χώρους συνάντησης, προβληματισμού, συζήτησης και θεωρούμε πως μπορούν να αποτελέσουν πολλές φορές αφετηρία για την δημιουργία κοινωνικών κινημάτων για ζητήματα που απασχολούν την πόλη και την κοινωνία

Επιθυμούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μακριά από ευεργέτες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Νέα Ιωνία έχει πολύ μικρό ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο οι πλατείες είναι ελάχιστες και στις περισσότερες περιπτώσεις κακοσυντηρημένες.

Παράλληλα έχει μια σειρά από ελεύθερους χώρους(Πλ. Πάρσης, Φουγάρο κ.α.) οι οποίοι αφήνονται στην εγκατάλειψη διαμορφώνοντας το έδαφος για να «αξιοποιηθούν» από κάποιον ιδιώτη. Σε όσους το σενάριο θυμίζει remake από το σενάριο Ο.Τ.445, δεν είναι φαντασιόπληκτοι.

Η παραχώρηση των ελεύθερων χώρων όπως στην περίπτωση του Ο.Τ. 445, αλλά και η συγκεκριμένη διαμόρφωση του Ο.Τ. 150 συγκροτούν ένα πλαίσιο που τους θεωρεί πεδίο ιδιωτικής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας και είναι μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων.

Εμείς καλούμε σε ένα κίνημα διεκδίκησης αλλά και επανα-οικειοποίησης των ελεύθερων χώρων της πόλης μας.

Η καθαριότητα της πόλης, επίσης, είναι ζήτημα που μας αφορά όλους και για το οποίο συγκρούονται πολλά συμφέροντα. Η βασική κατεύθυνση κυβερνήσεων-δήμων-ΕΕ είναι η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες καθαριότητας και οι διαρκείς προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών.

Έχοντας την εμπειρία των τελευταίων χρόνων με το τι γίνεται στη Φυλή και στο Γραμματικό, μιλάμε για την ανάγκη ενός ριζικά διαφορετικού αξιόπιστου και δημόσιου συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων με έμφαση την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, με γνώμονα το περιβάλλον και την υγεία όλων μας, χωρίς ΧΥΤΑ και άλλες περιβαλλοντοκτόνες δράσεις.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα πρέπει να απασχολούνται με σταθερή σχέση εργασία, να τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού.

Ως Εκτός Σχεδίου θεωρούμε πως η βασική λογική για την αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται σε μια άλλη διαχείριση κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις χρηματοδοτήσεις των ΕΣΠΑ και κόντρα στο καπιταλιστικό κέρδος.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ