Καθηγητές του Ωδείου Νέας Ιωνίας σε καθεστώς ομηρίας, του Χ. Αναμουρλόγλου

Καθηγητές του Ωδείου Ν. Ιωνίας σε καθεστώς ομηρίας

Ένα σοβαρό πρόβλημα, που προέκυψε κατά την διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας, ήταν η πληρωμή των καθηγητών του Ωδείου Ν. Ιωνίας. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα το πρόβλημα αυτό δεν έχει λυθεί. Σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε στη Δήμαρχο  στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 11/5/2020 (2 μήνες μετά την ανακοίνωση της αναστολής) δήλωσε, ότι εντός Μαΐου οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν. Εντούτοις τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Στις 11/3/20 με απόφαση της Κυβέρνησης, διέκοψαν τη λειτουργία τους του όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, για αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Αμέσως μετά ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε, ότι όσες επιχειρήσεις έκλεισαν θα έπρεπε να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την αναστολή λειτουργίας τους, ώστε να είναι δικαιούχοι επιδόματος οι εργαζόμενοί τους. Οι εργαζόμενοι στο Ωδείο Δήμου Νέας Ιωνίας ξεκίνησαν πιέσεις στις υπηρεσίες του ΟΠΑΝ, ώστε να δηλωθεί η αναστολή λειτουργίας και να είναι δικαιούχοι του επιδόματος. Μετά από λίγες ήμερες βγήκε σχετική οδηγία από το Υπουργείο Εσωτερικών, που απαγόρευε στους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα να δηλώσουν αναστολή λειτουργίας, μιας και στο Δημόσιο δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Διαβεβαίωναν δε, από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι όλοι οι ωρομίσθιοι των ΟΤΑ θα καλυφθούν από ΠΝΠ που θα εκδοθεί.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ωδείου βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους καθηγητές του Ωδείου και τους προέτρεπε να κρατούν επαφή με τους μαθητές τους είτε με ασύγχρονη εκπαίδευση (ορισμού νέας ύλης και ασκήσεων για μελέτη), είτε με σύγχρονη εκπαίδευση. Αυτά τα μαθήματα όμως γίνονταν με ίδια μέσα των καθηγητών και των μαθητών, μιας και ο ΟΠΑΝ δεν είχε την δυνατότητα δημιουργίας κάποιας πλατφόρμα εκπαίδευσης. Στις 13/4/2020 εκδόθηκε ΠΝΠ (ΦΕΚ 84/Α), όπου στο άρθρο 31 κάλυπτε τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, καλύπτοντας άλλες ανάγκες, κάτι που δεν έγινε ποτέ ένεκα της γνωστής κωλυσιεργίας της Δημοτικής Αρχής. Μάλιστα σε άλλο άρθρο, το 37ο, κάλυπτε όλους τους ωρομίσθιους καθηγητές της Γενικής Κυβέρνησης.

Από την επόμενη ημέρα οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις πιέσεις να πληρωθούν σύμφωνα με την ΠΝΠ, μιας και δεν μπορούσαν να είναι δικαιούχοι των επιδομάτων που μοίραζε η Κυβέρνηση σε κάθε εργαζόμενο που ανεστάλη η εργασία του. Παράλληλα συνέχισαν να εργάζονται από την οικία τους, κρατώντας επαφή με τους μαθητές τους. Μέχρι σήμερα όμως οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΟΠΑΝ δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ παράλληλα τρέχουν οι ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους.

Για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή αρνείται να εκτελέσει τα οριζόμενα στην ΠΝΠ της 13ης Απριλίου 2020, η οποία είναι απόλυτα ξεκάθαρη και φτάσαμε μέσα Μαΐου χωρίς καμία ενέργεια εκ μέρους της; Η έλλειψη πρωτοβουλιών και η χαρακτηριστική ασυνέπεια της Δημοτικής Αρχής πλέον βάζει σε κίνδυνο τους ίδιους τους εργαζομένους της, θέτοντάς τους ουσιαστικά, σε καθεστώς ομηρίας.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ