Καθυστερήσεις & εντάσεις στην 27η συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Νέας Ιωνίας – Εγκρίθηκε το Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου (videos)

Μία ακόμη αλλόκοτη τακτική συνεδρίαση (27η) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (11/12) και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (12/12).

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε πως για ακόμη μία φορά θα διαδραματίζονταν θλιβερά γεγονότα, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τον παρόντα πρώην Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστο Βλάχο να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό στο Σώμα. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης ανέγνωσε μία επιστολή του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. κ. Χάρη Λάμπρου, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε η επισήμανση πως: «Όλες οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουν πραγματοποιηθεί, τελείωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι να αναγκαστούν σταδιακά ν’ αποχωρήσουν και σημαντικά θέματα να συζητηθούν και να ψηφιστούν μόνον από τους λίγους εναπομείναντες. Κρίνω απαραίτητο από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση του Δ.Σ. να τεθεί σε εφαρμογή η χρήση του χρονομέτρου και να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Κανονισμός λειτουργία του Δ.Σ..».

Επίσης, ο κ. Κουλούρης διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Σε συνεννόηση με τον Αντιπρόεδρο είπαμε να κάνουμε μία προσπάθεια όλοι μαζί να τηρήσουμε τον κανονισμό όσο το δυνατόν περισσότερο. Και αν δούμε ότι και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, θα πάμε στη χρήση του χρονομέτρου.».

Εντάσεις
Ακολούθως, μετά από την έντονη απαίτηση ενός δημότη να αναγνωστεί επιστολή του, η οποία αναφερόταν σε εξώδικη διαμαρτυρία που του απεστάλη από τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. κ. Ιωάννη Ιωάννου η οποία αναφέρεται σε αποκατάσταση της εναντίον του συκοφαντικής δυσφήμησης, είχε ως αποτέλεσμα την έντονη μεταξύ τους αντιπαράθεση, με τον δημότη να καταφέρεται με ανάρμοστες εκφράσεις κατά του κ. Ιωάννου, ο οποίος με ψυχραιμία επιφυλάχτηκε για την άσκηση περαιτέρω νομικών ενεργειών για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής του.

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις
Επανερχόμενοι στις εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνουμε προς όσους από τους αναγνώστες μας αναρωτιούνται γιατί καθυστερούν να ολοκληρωθούν όλες οι μέχρι τώρα συνεδριάσεις, πως η 27η Τακτική Συνεδρίαση, παρότι ήδη από την ώρα έναρξής της υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία, ξεκίνησε με 35λεπτη καθυστέρηση. Επίσης, ακολούθησε χρονικό διάστημα 24 λεπτών με ανακοινώσεις και αντιπαραθέσεις όπως η προαναφερόμενη, ενώ για να αποφασιστεί το αν θα συζητηθεί το εκτός Ημερήσιας Διάταξης θέμα, που πρόταξε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με το αίτημα του Γ.Σ. «Ίκαρος» να δοθεί στον Ιωνιώτικο σύλλογο η άδεια χρήσης των αποδυτηρίων και του αγωνιστικού χώρου του Δημοτικού Σταδίου της πόλης σε αθλητές του, χρειάστηκε η παρέλευση 21 λεπτών της ώρας, καθώς και επιπλέον 14 λεπτά για να αποφασιστεί αν το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί ή όχι μαζί με θέμα που έφερε στο Δ.Σ. ο Α.Γ.Σ. «Ανατολή». Με μία απλή πρόσθεση είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς πως για να φτάσουμε στη διαδικασία έναρξης των καθιερωμένων ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων προς τη Δημοτική Αρχή χρειάστηκε να περάσουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1 ώρα και 35 λεπτά από την επίσημη ώρα έναρξης των εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ερωτήσεις συμβούλων
Ο κ. Μανούρης
Πρώτος, λοιπόν, έλαβε τον λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Παναγιώτης Μανούρης, θέτοντας ένα ερώτημα σχετικά με τις πληρωμές των καθαριστριών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα «εάν υπάρχουν απλήρωτες εργαζόμενες».

Επίσης, μεταξύ άλλων ρώτησε «γιατί κάποια υπάλληλος, παρά τις συστάσεις των γιατρών να μην αλλάξει εργασιακό περιβάλλον, με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής μεταφέρθηκε από τη θέση της στο Δημαρχείο σε άλλη θέση, στην Υπηρεσία καθαριότητας;», ρωτώντας παράλληλα πως: «Γιατί δεν λάβατε υπόψη σας όλη αυτή τη χαρτούρα, που αφορά μια ανθρώπινη ζωή;».

Στη συνέχεια, απαντώντας στο πρώτο ερώτημα του κ. Μανούρη, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ελένη Αλατσίδου, είπε πως: «Πραγματικά, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις καθαρίστριες στην πρωτοβάθμια. Είχε μπει το ποσό των 67.400 περίπου Ευρώ κατευθείαν στον λογαριασμό πληρωμής για τις καθαρίστριες για να τις εξυπηρετήσουμε. Τα έξοδα για τους δύο μήνες που πληρωθήκανε ήταν στις 44.000, χρειαζόντουσαν να γίνουν αρκετές πληρωμές και το υπόλοιπο που υπήρχε στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, δυστυχώς,  ήτανε περίπου 6.000 . Υπήρχανε χρέη πολλά. Για να λέμε τα πράγματα με τα’ όνομά τους, στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή υπάρχει ένα χρέος παλιό στον Ο.Τ.Ε.: 77.000, και άλλα τόσα περίπου χρωστάει η Πρωτοβάθμια γενικά στους διάφορους έτσι πιστωτές. Έπρεπε, λοιπόν, να γίνουν κάποιες πληρωμές και αυτή τη στιγμή το υπόλοιπο που υπάρχει στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή είναι 8.700 . Όπως καταλαβαίνετε λεφτά δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό είναι και οι επόμενες εισηγήσεις. Και έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τη διαδικασία αύριο να γίνει γρήγορα, να μπορέσουμε να πληρώσουμε την επόμενη εβδομάδα τις καθαρίστριες.», ενώ στην μεταξύ άλλων επισήμανση του κ. Μανούρη πως: «Οι καθαρίστριες δεν μπορούν να μείνουν απλήρωτες επειδή ιεραρχείτε εσείς διαφορετικά τα πράγματα.», η κ. Αλατσίδου ανέφερε πως: «Λίαν συντόμως θα πληρωθούν. Δεν υπήρχαν λεφτά στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή.».

Κατόπιν, απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα του κ. Μανούρη, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Δέσποινα Θωμαΐδου είπε μεταξύ άλλων πως: «Πάντως κακώς χρησιμοποιείται προσωπικά δεδομένα. Η συγκεκριμένη υπάλληλος όντως ήτανε εδώ, με απόφαση του Δημάρχου, για δύο χρόνια. Η ίδια πήγε και ζήτησε στο προσωπικό να μετατεθεί, γιατί όντως έληγε η ημερομηνία που είχε υπογράψει ο Δήμαρχος για τη μετακίνησή της. Από κει και πέρα, το αν εισήχθη, όπως μάθαμε τελικά, και αν εισήχθη και αν έχει κάποια προβλήματα, αυτά θα τα εξετάσει ο γιατρός υπηρεσίας. Και, βέβαια, με βάση τα συγκεκριμένα έγγραφα που έχει προσκομίσει ανάλογα θα αποφασιστεί πού θα πάει. Το ότι έχει προσληφθεί σε συγκεκριμένη ειδικότητα και έγινε η απόφασή της, έγινε για κάποιον λόγο. Δεν έγινε μόνο για τα συγκεκριμένα χαρτιά, που προσκόμισε. Αλλά καλό θα ήτανε, όμως…».

Ο κ. Βανδώρος
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Σπύρος Βανδώρος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Θέλω να επανέλθω σε μία ερώτηση που έκανε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μανούρης σχετικά με τη σημαία της Α.Ε.Κ. ή του Βυζαντίου. Αυτή δεν ήταν η επίσημη σημαία του Βυζαντίου. Έτσι; Σχετικά με τη σημαία, λοιπόν, που κρέμεται έξω από το δημόσιο κτήριο(δημαρχείο). Είναι ανηρτημένη όταν είναι με τη θέληση όλων, ενώ κρέμεται όταν είναι με τη θέληση κάποιων μόνο.», θέτοντας το ερώτημα πως: «Η ερώτηση είναι: Τι θα γίνει με τη σημαία; Στο προηγούμενο Δ.Σ. δεν πήραμε απάντηση.».

Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Βανδώρου, η κ. Θωμαΐδου ανέφερε πως: «Η σημαία είναι ένα σύμβολο τιμής και αγώνων. Και συμβολίζει γενικά την παράδοσή μας και δείχνει από πού ήρθαμε και πού θα φτάσουμε. Από κει και πέρα, η Νέα Ιωνία είναι μια πόλη, που δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες. Πιστεύω ότι τιμούμε και τηρούμε την παράδοσή μας. Θεωρώ ότι είναι τιμή για την πόλη μας να υπάρχει η συγκεκριμένη σημαία. Και πίστευα ότι κι εσείς, απ’ τη στιγμή που όλοι ξέρετε πώς έγινε και πώς δημιουργήθηκε η Ιστορία της πόλης μας, καλό θα ήτανε να το τηρήσουμε. Είναι σύμβολο που τιμά την ιστορία της πόλης μας.».

Εντάσεις πέρα από τα όρια
Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε μία ακόμη αναστάτωση, όταν, για άγνωστη αιτία, ο ίδιος δημότης, ο οποίος λίγο νωρίτερα πρωταγωνίστησε αρνητικά επιτιθέμενος φραστικά στον κ. Ιωάννου, έβρισε με ακατονόμαστες εκφράσεις μέλη της Δημοτικής Αρχής, καθώς και την κ. Δήμαρχο, και στη συνέχεια κατόπιν υπόδειξης του κ. Κουλούρη αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο κ. Καναβός
Κατόπιν, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Μιλτιάδης Καναβός ρώτησε μεταξύ άλλων: «Τι γίνεται με τη μεταφορά των νηπίων από τον Περισσό προς το 10ο Δημοτικό Σχολείο της Αλσούπολης;» και «αν θα λυθεί αυτό το θέμα.», λαμβάνοντας την απάντηση της κ. Αλατσίδου πως: «Όσον αφορά τη μεταφορά των παιδιών, δυστυχώς, είναι σε καθυστέρηση. Μιλάμε συνέχεια με την πρωτοβάθμια στη Β΄ Αθήνας, που είναι όλο δικαιολογίες. Από ό,τι καταλαβαίνω θα πάει για το νέο έτος.».

Ο κ. Χαμαλίδης
Ακολούθως, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης, ρώτησε πως: «Υπάρχει καθαρίστρια στο Κ.Α.Π.Η. της Καλογρέζας;», για να λάβει την απάντηση της κ. Θωμαΐδου πως: «Όχι, δεν υπάρχει για μία βδομάδα τώρα. Όμως, από βδομάδα θα πηγαίνει.».

Επίσης, ο κ. Χαμαλίδης ρώτησε μεταξύ άλλων πως: «Τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης πότε μπορούμε να τα πάρουμε; Και γενικά τα πρακτικά.», λαμβάνοντας την απάντηση του κ. Κουλούρη πως: «Τρεις με τέσσερις μέρες.».

Ο κ. Χατζησαββίδης
Κατόπιν, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αριστείδης Χατζησαββίδη έλαβε τον λόγο προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση: «Στο προηγούμενο Δ.Σ., που έγινε εδώ, στις 25/11/19, μόλις μου έδωσε τον λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. απρόκλητα οι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», χωρίς να ζητήσουν τον λόγο απ’ το Προεδρείο, άρχισαν να φωνασκούν, να απειλούν. Έχει γίνει και άλλη φορά η απειλή. Όταν μιλάνε, δηλαδή, μέλη του Δ.Σ., που είναι εκλεγμένοι από τον Ιωνιώτικο λαό, τραμπουκίζουν οι άνθρωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί δεν τους αρέσουν αυτά που λέμε. Και, μάλιστα, απείλησαν ότι θα μας κόψουν και τα πόδια. Θεωρώ ότι έχουνε στοιχειώδη υποχρέωση να ζητήσουν συγγνώμη γι’ αυτή τη συμπεριφορά τους μέσα στον -εγώ τον θεωρώ- ιερό αυτό ναό της δημοκρατίας για την τοπική μας κοινωνία, που κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει απεριόριστο το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του. Και δεν μπορεί να απειλείται από κανέναν τραμπούκο και να λέει ότι είναι και κομμουνιστής αυτός. Εντάξει; Αυτοί για εμένα είναι ψευτοκομμουνιστές. Ελπίζω Πρόεδρε, επειδή η ευθύνη είναι δική σου για να συντονίζεις το Δ.Σ., ότι θα πάρεις όλα τα απαραίτητα μέτρα, που ο Κανονισμός Λειτουργίας τα προβλέπει, για να μην ξανά επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.».

Ο κ. Τσουκαλάς
Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Χατζησαββίδη, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, είπε μεταξύ άλλων πως: «Κατ’ αρχήν, ο κ. Χατζησαββίδης και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν λέω όλοι, δεν του επιτρέπω να γίνει τιμητής των κομμουνιστών. Το δεύτερο είναι ότι οι χαρακτηρισμοί είχαν να κάνουν με πολιτική αντιπαράθεση, πολιτική στάση. Και αυτό εννοούσανε. Γιατί είμαστε γνωστοί οι κομμουνιστές αν τραμπουκίζουμε ή όχι. Τώρα, το πώς θα το εκμεταλλευτεί ο καθένας είναι άλλο ζήτημα. Και να πούμε το εξής: Ότι ο αυταρχισμός, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκ μέρους δημοτικών συμβούλων και της Δημοτικής Αρχής, πάει χέρι-χέρι με τον αντικομμουνισμό. Και αυτό εκφράστηκε και στη Σχολική Επιτροπή και στην Επιτροπή Παιδείας.».

Εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα
Ακολούθησε η συζήτηση για το 1ο εκτός Ημερήσιας Διάταξης θέμα, που αφορούσε στην 5η αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού του 2019, το οποίο εισηγήθηκε ο κ. Χατζησαββίδης.

Έτσι, αφού τέθηκαν σχετικά ερωτήματα -κατά σειρά- από τους κ.κ. Χαμαλίδη και Τσουκαλά, η εισήγηση υπερψηφίστηκε, λαμβάνοντας 17 ψήφους  υπέρ και 5 κατά (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Ματθαίου, Μποτζιολή, Βάσιλα), ενώ υπήρξαν και 14 λευκές ψήφοι, από τα μέλη της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη».

Κατόπιν, συζητήθηκε το 2ο εκτός Ημερήσιας Διάταξης θέμα, το οποίο εισήγαγε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», που αφορούσε στην αίτηση του αθλητικού συλλόγου Γ.Σ. «Ίκαρος» Νέας Ιωνίας να του χορηγηθεί άδεια χρήσεως αποδυτηρίων και αθλητικών χώρων στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας.

Του θέματος εισηγήθηκε ο κ. Τσουκαλάς και ακολούθως τοποθετήθηκαν -κατά σειρά- οι κ.κ.: Μανούρης, Γκότσης, Αποστολόπουλος, Μπράτιμος, Λαζαρίδης, Κατημερτζή, Λάμπρου, Χατζησαββίδης, Κανλής, Καρβουνιάρης, Ιωάννου, Βάσιλα, Μποτζιολή, ξανά οι κ.κ. Μπράτιμος και Μανούρης, η κ. Θωμαΐδου και πάλι ο κ. Τσουκαλάς.

Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας ήταν: 19 ψήφοι υπέρ και 17 κατά (Κουλούρης, Χατζησαββίδης, Βλασσάς, Καρβουνιάρης, Αλατσίδου, Χατζή, Σακκαλόγλου, Ιωάννου, Γρίβα, Γκότσης, Κατημερτζή, Αθυμαρίτου, Ακιανίδου, Καλογερόπουλος, Κανλής, Βανδώρος, Βάσιλα). Όμως, παρά τη φαινομενική έγκριση της εισηγήσεως ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Ηρακλής Γκότσης, επέμενε πως: «Για να περάσει η εισήγηση ενός θέματος, που εισάγεται ως εκτός Ημερήσιας Διάταξης, απαιτούνται 21 θετικές ψήφοι για να εγκριθεί.».

Κατόπιν, ο κ. Κουλούρης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να γίνει μία σύσκεψη του ίδιου με τους επικεφαλής των παρατάξεων για να συζητηθούν θέματα για την ορθή λειτουργία του Δ.Σ. και ακολούθησε η συζήτηση του 3ου εκτός Ημερήσιας Διάταξης θέματος, που έφερε ο Α.Γ.Σ. «Ανατολή» για να γίνει μία προσπάθεια συγχώνευσης των δύο σωματείων στίβου της πόλης.

Του θέματος εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Α.Γ.Σ. «Ανατολή», κ. Ευάγγελος Βασιλείου και ακολούθησαν οι -κατά σειρά- τοποθετήσεις των κ.κ.: Λάμπρου, Μποτζιολή, Τσιακαλάκη, Ιωάννου, Κανλή, Καρβουνιάρη, Χατζησαββίδη, Μανούρη, του Προέδρου του Γ.Σ. «Ίκαρος» Νέας Ιωνίας κ. Χάρη Σαλμά και του πρώην Προέδρου του Α.Γ.Σ. «Ανατολή» κ. Κωνσταντίνου Τσαγκαράκη.

Θέματα ημερήσιας διάταξης
Αμέσως μετά, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, με πρώτο ζήτημα: «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων οικονομικού έτους 2020.».

Παρεμπιπτόντως, εκτός από το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, είχε κατατεθεί και συζητήθηκε και μία αντίστοιχη πρόταση από την παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία».

Του θέματος εισηγήθηκε η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, η οποία αρχικά σχολίασε τη στάση της «Ενότητας» να προτείνει από την πλευρά της ένα ολοκληρωμένο Τεχνικό Πρόγραμμα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η πρόταση αφορά στους υφιστάμενους κωδικούς. Και, βέβαια, θέλω να πω εδώ το εξής: Ότι χαίρομαι πραγματικά γιατί η πρόταση του Τεχνικού Προγράμματος, όσον αφορά την πρόταση που έχει καταθέσει η «Ενότητα», είναι το 80% περίπου των προτάσεων που έχουμε κάνει. Με τη διαφορά, βέβαια, σε κάποιες αλλαγές.».

Συνεχίζοντας, η κ. Θωμαΐδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θέλω να πω, όμως, ότι και στους άλλους κωδικούς, και να τονίσω ότι εμείς σαν νέα Δημοτική Αρχή δεν έχουμε πρόβλημα να υιοθετήσουμε αυτές τις αλλαγές που προτείνουνε στους νέους κωδικούς, στο πλαίσιο, βέβαια, του σεβασμού και της διακριτικότητας των απόψεων, και σε συνεργασία πάντα με το ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί βασικό θεσμικό κριτήριο για την ποιότητα και την αναβάθμιση της πόλης μας. Και προς τούτο θεωρώ χρήσιμο να έχουμε κοινές απόψεις και κοινές προτάσεις, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βελτιώσουμε πάντα την ποιότητα της ζωής του δημότη μας. Και, βέβαια, ό,τι αφορά ό,τι καλύτερο, κάθε χρόνο και καλύτερα.».

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο κ. Γκότσης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτεινόμενες από την παράταξή του επιπλέον αλλαγές του Τεχνικού Προγράμματος.

Ακολούθησαν σχετικές ερωτήσεις, που υπέβαλαν οι κ.κ.: Μπράτιμος, Τσουκαλάς και Καναβός, και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Μανούρης, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Εμείς, στο πλαίσιο αυτού που έχουμε εξαγγείλει να ψηφίζουμε «λευκό», να δώσουμε τη δυνατότητα, όπως λέμε πάντα, στη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει αυτό που εκείνη θεωρεί ότι είναι ένα πρόγραμμα σύγχρονο, που βάζει τον Δήμο σε μια άλλη τροχιά κ.τ.λ..».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μανούρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Θεωρώ βασικά ότι το πρόγραμμα αυτό είναι το πρόγραμμα του κ. Γκότση, στο οποίο αναγκαστικά, επειδή το σεβαστήκατε, προσθέτοντας ένα-δυο πραγματάκια που ακούσατε από κάποια άλλα προγράμματα, το αναγκάσατε να φέρει ένα 15-20%, μπορεί και λιγότερο, προσθήκες, οπότε τις δεχτήκατε κιόλας. Καλό είναι αυτό, αλλά αν δείτε το περσινό πρόγραμμα και το προβάλλετε στο σήμερα έχετε κάνει μια αναπαραγωγή του προγράμματος του κ. Γκότση, το οποίο λέτε ότι συμφωνείτε επειδή είναι το πρόγραμμά σας και ότι ο κ. Γκότσης συμφώνησε με το πρόγραμμά σας, αλλά συμφωνήσατε με το πρόγραμμα του κ. Γκότση, ο οποίος, επειδή το είδε πολύ καλό μπροστά του, έβαλε και ένα-δύο πραγματάκια πολύ εύκολα και έτσι καθάρισε το πράγμα. Καλά το κάνατε, γιατί υπάρχει και η προγραμματική συμφωνία, η οποία στις Δημαιρεσίες φάνηκε.».

Με την τελευταία του φράση ο κ. Μανούρης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Θωμαΐδου, ενώ και ο κ. Γκότσης, ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Εμείς προγραμματική σύμβαση δεν κάναμε με κανέναν. Ούτε ενδιάμεσα των δύο Κυριακών, ούτε και μετά. Κουβέντα με τη Δήμαρχο κάναμε πώς βλέπει την καινούργια κατάσταση κ.τ.λ. και έμεινε εκεί. Αυτό είναι. Γιατί δεν βρήκαμε κοινό σημείο.» και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να φέρνουμε προτάσεις στον Δήμο, γιατί την άποψή μας ή το τι θα κάνει δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν. Και πόσο μάλιστα, λόγω του εκλογικού συστήματος, σε μια παράταξη που είναι το 20%. Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα του 20% του δικού μας και πολύ περισσότερο αν είχαμε 35% που είχε ο Παναγιώτης ο Μανούρης.».

Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Απ’ ό,τι φαίνεται είναι κοινή διαπίστωση ότι ένα μεγάλο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος είναι από το προηγούμενο Τεχνικό Πρόγραμμα του κ. Γκότση. Άλλωστε το είπαν και ο κ. Γκότσης και ο κ. Μανούρης. Εκείνο που διαφέρει, νομίζω, είναι το εξής: Ότι αυτό το πρόγραμμα, όπως παρουσιάζεται από την κ. Δήμαρχο είναι διεκδικητικό. Και με αυτή την έννοια έχει και μία τεράστια διαφορά. Το ότι είναι διεκδικητικό. Τώρα, δεν ξέρω πώς θα τα διεκδικήσει με την πολιτική που έχει. Μπορεί να είναι κι αυτό που είπε ο κ. Γκότσης. Να πηγαίνει με τον υπουργό Εσωτερικών να συζητάει τι θα πάρουμε.» και ολοκλήρωσε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Εμείς, λοιπόν, στη βάση της πολιτικής που ακολουθείτε, είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσετε τίποτε. Και αυτό και από τη σύντομη παρουσία σας στη Διοίκηση του δήμου νομίζω ότι είναι κατανοητό. Δεν διεκδικείτε. Συνδιαχειρίζεστε. Με αυτή την έννοια θα το καταψηφίσουμε, καταψηφίζοντας πριν από όλα την πολιτική που ακολουθείτε.».

Κατόπιν, αφού ο κ. Κουλούρης διευκρίνισε πως: «Ψηφίζουμε την κοινή πρόταση, με τις προσθήκες όπως δέχτηκε η Δήμαρχος και συναινεί και ο κ. Γκότσης, η πρόταση της Δημάρχου έτσι όπως κατατίθεται με τις προσθήκες του κ. Γκότση έτσι όπως κατατέθηκαν.», πραγματοποιήθηκε η σχετική ψηφοφορία επί 24 παρόντων δημοτικών συμβούλων, που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος, λαμβάνοντας 15 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Μποτζιολή), ενώ υπήρξαν και 6 λευκές ψήφοι (Μανούρης, Καναβός, Λάμπρου, Σκευοφύλακας, Αναμουρλόγλου, Αγγελακοπούλου).

Άλλα θέματα
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την έγκριση των παρακάτω θεμάτων:

«Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης IV του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», με τίτλο: Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων.» (15 ψήφοι υπέρ και 3 λευκές ψήφοι (Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Μποτζιολή)).

«Ορισμός δύο δημοτικών συμβούλων με τους αναπληρωτές τους για τη σύσταση της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών, που αφορούν αγορά, εκποίηση, μίσθωση και εκμίσθωση κινητών και ακινήτων έτους 2020 και για το υπόλοιπο του έτους 2019», όπου ορίστηκαν: η κ. Αγγελική Σακκαλόγλου με αναπληρωματικό τον κ. Αντώνη Καρβουνιάρη, και ο κ. Χρήστος Κανλής με αναπληρωματικό τον κ. Σάββα Χατζηκωνσταντίνου. (15 ψήφοι υπέρ, ενώ υπήρξαν και 3 λευκές ψήφοι των κ.κ. Τσουκαλά, Χαμαλίδη και Μποτζιωλή).

Επίσης, ομόφωνα εγκρίθηκαν, επί 18 παρόντων δημοτικών συμβούλων, τα θέματα:

«Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Β΄ Αθήνας», «Μεταφορά χρηματικού ποσού στη Σχολική επιτροπή Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νέας Ιωνίας», «Επιχορήγηση στη Σχολική Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Νέας Ιωνίας» και «Αποδοχή επιχορήγησης (Δ΄ δόση) υπουργείου Εσωτερικών έτους 2019 για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατανομή της στις Σχολικές Επιτροπές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και κάλυψη της δαπάνης για την υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου για το Β΄ εξάμηνο 2019.».

Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ